yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Το σκλαβοπάζαρο της γούνας στην Καστοριά




Το 2012 στην Ελλάδα της Ε.Ε. και  του εργασιακού μεσαίωνα που προσφέρουν απλόχερα στον Λαό τους τα κόμματα του Ευρώ μονόδρομου, μαζί με τα πληρωμένα ζόμπι της Χρυσής Αυγής και τους αγορασμένους
εργατοπατέρες της ΝΔ του πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν Σύριζα, παρέα με τα τοπικά λαμόγια, δήθεν δημοσιογράφους, έχει στηθεί εδώ στην Καστοριά ( Σιάτιστα ) ένα σύγχρονο δουλεμπόριο και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.



Σύγχρονοι βιαστές ανθρωπίνων ψυχών, έχουν φυλακισμένους εργάτες για 10 - 12 ώρες στις επίσης σύγχρονες εγκαταστάσεις (φρούρια ), που μοιάζουν περισσότερο με αμερικάνικες βάσεις όπου οι εξωτερικές καγκελόπορτες ανοίγουν μόνο με το πάτημα του κουμπιού από τον μπικ μπραδερ, μετά από την υποχρεωτική σύντομη οπτικοακουστική συνέντευξη.
Στα κάστρα αυτά, όπου το Ελληνικό κράτος φρόντισε να επιδοτήσει με 60 και 70% τον κάθε δούκα για να το κτίσει, επιτρέπεται ελεύθερα η είσοδος στους λεγόμενους αυλικούς, βλέπε τοπικούς άρχοντες ( δημάρχους περιφερειάρχες και συστημικούς βουλευτές κτλ. ).
Αντίθετα απαγορεύεται η είσοδος σε όσους έχουν σκοπό να διεξάγουν οποιονδήποτε έλεγχο ή επιτρέπεται με κάποια χρονοκαθυστέρηση.
Έτσι έγινε και τις τελευταίες ημέρες, όταν ένα κλιμάκιο του Ι.Κ.Α. θέλησε να κάνει <<αιφνιδιαστικό έλεγχο >> σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις, ναι, έτσι γίνεται χρονοκαθυστέρηση, για να προλάβουμε να μεταφέρουμε τους φυλακισμένους στα κελιά απομόνωσης, στα μπουντρούμια του κάστρου.
Δύο στους δέκα εργαζόμενους  και αν, είναι ασφαλισμένοι,  με μεροκάματο 25 - 30 ευρώ πρέπει να λες και ευχαριστώ μιας και είσαι από τους τυχερούς που μπήκες εκεί μέσα, δεν θα μείνεις από δουλειά, αυτός είναι πολύ γερός, σώθηκες, μη μιλάς καθόλου, έτσι τα λένε στα καφενεία και τα πιστεύουν κιόλας.

Αυτοί οι μεγάλοι που λέτε, είναι τόσο μικροί, που για να πουλήσουν την γούνα τους είναι έρμαια ενός << τουριστικού πράκτορα >> που έχει εξασφαλισμένη πελατεία, κυρίως από την τεράστια αγορά της νέας Ρωσίας.
Εκεί, ο μεγάλος γουναράς ακουμπάει αέρα μέχρι και 20% της αξίας του εκάστοτε κομματιού, η οποία όταν μιλάμε για γούνες, ένα κομμάτι μπορεί να αξίζει και κάποιες χιλιάδες ευρώ.
Αλλά εκεί επικρατούν άλλοι νόμοι και δεν μιλάμε.


Βεβαίως δεν είναι όλοι εξαρτώμενοι, υπάρχουν και οι καλοί γουναράδες, οι παλιοί, που είναι χωμένοι από τα παλιά στην αγορά της δύσης, αυτοί έχουν άλλους τρόπους να ξεφεύγουν από το σύστεμ. Ένας ας πούμε, έκανε δωρεά ένα νοσοκομείο για να μην πληρώνει φόρους ( σήμερα αν θέλει το παίρνει πάλι πίσω στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων)   ο άλλος ίδρυσε ένα ίδρυμα, που παρέα με τους παπάδες,  κοροϊδεύουν τον κόσμο με την δήθεν φιλανθρωπία τους, άλλοι βρήκαν τρόπο να ξεπλύνουν το χρηματάκι τους ασχολούμενοι με τον αθλητισμό( βλέπε ποδόσφαιρο).

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι γουναράδες μας είναι από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες εδώ και δεκαετίες σύμφωνα με την δυναμική τους, γιατί υπάρχουν και μεγαλύτεροι που κάνουν χειρότερα πράγματα, είναι ο κλάδος που είχε τις καλύτερες μεταχειρίσεις και ρυθμίσεις σε δάνεια, που στο τέλος ποτέ δεν επέστρεψαν (κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό), με την αμοιβαία βοήθεια τον τοπικών επιτελείων του δικομματισμού.
Παράλληλα είναι ο κλάδος που βασιζόταν πατροπαράδοτα στην μαύρη εργασία και το παρεμπόριο.
Πριν δυο τρεις δεκαετίες, κάθε οικοδομή στην Καστοριά, στο ισόγειο της φιλοξενούσε και μια μικρή βιοτεχνία γουναρικών. Άλλες λειτουργούσαν σαν οικογενειακές επιχειρήσεις και άλλες απασχολούσαν ένα μικρό αριθμό εργαζομένων. Τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα τότε.
Σήμερα ο κλάδος έχει συρρικνωθεί τόσο, που πλέον οι αυτοαπασχολούμενοι είναι μερικοί από τους φυλακισμένους στα υπόγεια των κάστρων αυτών.

Η πλειοψηφία αυτών που κατέχουν αυτά τα κάστρα είναι άνθρωποι ( ανήκουν γενετικά έστω σε αυτό το είδος ζώου ), με μηδενική σχολική εκπαίδευση ( τελειόφοιτος δημοτικού είναι σπάνιο πτυχίο για γουναράς) αλλά η κοινωνική τους εκπαίδευση είναι ακόμη χειρότερη.
Οι παλαιότεροι όντας νεόπλουτοι είχαν την δύναμη αυτή που υποτάσσει τους υπόλοιπους ανθρώπους, αυτή που μετρά η γνώμη ή η άποψη πάντα του ισχυρού ( οικονομικά ) άσχετα πόσο μαλάκας είναι.
Οι επίγονοί τους γίνανε χειρότεροι, γεννημένοι αφεντικά, γούστα, κούρσες, ναρκωτικά με τα λεφτά του μπαμπά. Αν και εκπαιδευμένοι, με πτυχία στα εξωτερικά, δεν θα είναι ποτέ αποδεκτοί κοινωνικά, μόνο κάτι γλείφτες θα έχουν για παρατρεχάμενους.
Και η στάση και άποψή τους για την εργατική τάξη προκαλεί εμετό.

Όσο για το ήθος των γουναράδων , εδώ δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι έχουν ρίξει, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο τον αδερφό τους.

Σήμερα λοιπόν έχουμε μερικές δεκάδες επιχειρήσεις που απασχολούν  2000 και πλέων εργαζομένους (μέσα ή έξω από το κάστρο - φυλακή ).
Από αυτούς ένα 20% είναι ασφαλισμένοι, ένα 30%  είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα και οι υπόλοιποι είναι ανασφάλιστοι.
Δώρα, επιδόματα κτλ. είναι άγνωστες λέξεις για τους γουνεργάτες.
Όταν εργάζονται (φουλ σεζόν)  συμπληρώνουν άνετα τις 12 ώρες και αν δεν τους χρειάζεται ο αφέντης, μένουν στην εφεδρεία αμισθί βέβαια, για όσο χρειαστεί.
Υπάρχουν ακόμη οι εργάτες που απασχολούνται στο σπίτι, από αυτούς δεν είναι κανείς ασφαλισμένος από τον εργοδότη, κάποιοι έχουν αυτοσχέδια εργαστήρια και κόβουν εκκαθαρίσεις, κάποιοι απασχολούνται, για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους με αμοιβή, ανάλογα με την παραγωγή,  με τιμές ίσες ή μικρότερες του 1990.

Να ενημερώσουμε ότι η παραγωγή και τα κέρδη αυτών των λίγων, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση ( όπως και των δερμάτινων ειδών ) .
Ακόμη, η ομοσπονδία εργαζομένων στον κλάδο γούνας και δέρματος (όπου ελέγχεται από το ΠΑΜΕ ) συμφώνησε με τους εργοδότες για αυξήσεις στους μισθούς, και τα Λαμόγια του  εδώ σωματίου, αποφάσισαν να προτείνουν στα αφεντικά μειώσεις, έτσι απλά για εξυπηρέτηση και ένδειξη υποταγής.
Στην Καστοριά υπάρχουν δυο σωματεία, ένα το παραπάνω και ένα του ΠΑΜΕ, σκεφτείτε εσείς ποιος αποφάσισε για μειώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου