yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Φορο-αμνηστία» για κρυφές καταθέσεις, αδήλωτα ακίνητα, χρυσό, μετοχές


«Δηλώστε, πληρώστε και σώστε περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις». Το τελεσίγραφο αυτό, σχεδιάζει να στείλει το υπουργείο Οικονομικών, στους φορολογουμένους που θα εμφανίσουν στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα
και περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια. Όσοι το πράξουν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 5%-10% επί της αδήλωτης περιουσίας και θα εξασφαλίσουν «φορο-αμνηστία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους να συμβιβαστούν με τις φορολογικές αρχές και να αποκαλύψουν «μαύρα» εισοδήματα και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος.

Η ρύθμιση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και αφού λάβει το «πράσινο φως» θα προωθηθεί πριν την εφαρμογή του Περιουσιολογίου το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013. Με το περιουσιολόγιο, όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ακόμη και οι τραπεζικές καταθέσεις και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».

Έτσι, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν για όλους τους φορολογουμένους την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικούς φορολογικούς ελέγχους και εκτεταμένες διασταυρώσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης που προωθούν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

1. Την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 5% - 10% στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν. «Με την επιβολή ενός μικρού φόρου θα πείσουμε όσους δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν τώρα», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

2. Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα κληθούν μέχρι το τέλος του έτους να δηλώσουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

3. Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δεν θα αφορά τους πολιτικούς, καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

4. Οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχειών. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου, η εφορία θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις και ταυτόχρονα θα προχωρεί στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων).

Υπενθυμίζεται ότι την ειδική ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις. Όπως είχε πει «αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις».

Πρόστιμα-εξπρές και «λουκέτα» από το ΣΔΟΕ

Πρόστιμα-εξπρές από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής. Με ειδική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επιβολή των προστίμων από το ΣΔΟΕ ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται το μέτρο που προβλέπει το κλείσιμο μέχρι και ένα μήνα επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που αναμένεται να περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει ότι:

1. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ μόλις ολοκληρώνουν τους φορολογικούς ελέγχους και διαπιστώνουν παραβάσεις θα μπορούν να επιβάλουν άμεσα πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις στους φοροπαραβάτες. Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα μηδενιστεί ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της ολοκλήρωσης της σύνταξης του πορίσματος με το οποίο διαπιστώνονται τα αδικήματα φοροδιαφυγής και της επιβολής των χρηματικών ποινών. Σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, μετά την σύνταξη της έκθεσης ελέγχου από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, ακολουθείται μια χρονοβόρος διαδικασία, η οποία προβλέπει την αποστολή της έκθεσης στην ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία του ελεγχόμενου προκειμένου εκείνη να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες, δηλαδή στον καταλογισμό των πρόσθετων φόρων και των προστίμων.

2. Η δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων επιβολής προστίμων και άλλων χρηματικών ποινών από το ΣΔΟΕ θα ισχύει για όλες τις παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και όχι μόνο γι' αυτές που ήδη αναφέρονται περιοριστικά στην παραπάνω διάταξη.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Ο φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών

Εξαιρούνται περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα

Θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή 5%-10% στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν

Σε όσους δεν προχωρήσουν στη ρύθμιση θα επιβληθούν πρόστιμα, κυρώσεις και κατάσχεση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων)



Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου