yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Καστοριά: Δεν εισέπραξε ακόμα το τέλος παρεπιδημούντων από τους καταστηματάρχες ο Δήμος




Συνέντευξη Τρύφωνα Πολυγιάννη στη Χρύσα Κοσμίδου
Στις αρχές του καλοκαιριού, η Δημοτική Αρχή, είχε δημιουργήσει ένα πλάνο, για το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστούν οι εισπράξεις του Δήμου Καστοριάς, καθώς η ακόμα
πιοδύσκολη περίοδος που θα επακολουθήσει, είναι ήδη προδιαγραμμένη. Έτσι, όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τρύφων Πολυγιάννης η Οικονομική Υπηρεσία προέβη στη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού ούτως ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις απαιτήσεις των καιρών και της καθημερινότητας.
Η Δημοτική Αρχή κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποίησε συχνές επαφές με το Προεδρείο των καταστημάτων προκειμένου να βρεθεί η λύση. Εκείνη την περίοδο, αποφασίστηκε πως θα πρέπει να καταβληθεί υποχρεωτικά το τέλος παρεπιδημούντων μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2012, το οποίο αφορά τα δύο τρίμηνα του 2012, καθώς και για τις υπολειπόμενες οφειλές από το 2011.
Ωστόσο, ο Δήμος Καστοριάς, δεν έχει καταφέρει ακόμα να παραλάβει το τέλος παρεπιδημούντων από όλους τους καταστηματάρχες των κέντρων αναψυχής και εστίασης. Η σπουδαιότητα της είσπραξης του τέλους παρεπιδημούντων έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούν ναι μεν ένα μικρό κομμάτι των εσόδων του Δήμου Καστοριάς, ουσιαστικό δε.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, δήλωσε πως τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα έπρεπε, έχοντας ως αποτέλεσμα αυτή η πορεία των πραγμάτων, δηλαδή να μην εισπραχθούν τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί. Ωστόσο ο κ. Πολυγιάννης δεν ρίχνει τις ευθύνες στους καταστηματάρχες καθώς ενστερνίζεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους δημότες, «Η αλήθεια είναι ότι και τα καταστήματα έχουν βρεθεί εκτός προγραμματισμού, λόγω κρίσης. Δυστυχώς, όλοι οι καταστηματάρχες είχαν μια ουσιαστική πτώση του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».


Έσοδα-Έξοδα σημειώσατε 0-1
Η Δημοτική Αρχή, κατά τη 18μηνή θητεία της, υπήρξε συνεπής ως προς όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους καταστηματάρχες και στους δημότες της γενικότερα. Για να υλοποιηθούν οι ανάγκες της καθαριότητας και της καθημερινότητας, όπως είναι λογικό απαιτούνται χρήματα. Συνεπώς, το ταμείο του Δήμου Καστοριάς, μειώνεται για να καλύψει τις ανάγκες αυτές, «Ο Δήμος Καστοριάς, όλο αυτό το διάστημα, ήταν ακέραιος στις υποχρεώσεις του και στον τομέα της καθαριότητας και στον τομέα της καθημερινότητας. Έκανε τα αδύνατα, δυνατά για να το επιτύχει αυτό. Είμαστε συνεπείς, χωρίς όμως να βρούμε την ανάλογη συμπαράσταση από τους καταστηματάρχες».


Αλλαγή πολιτικής από τη Δημοτική Αρχή
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πολυγιάννης η ασυνέπεια ορισμένων καταστηματαρχών, είναι ένα πικρό ποτήρι, που δυσκολεύει τα πράγματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να δείξει το άλλο της πρόσωπο, το σκληρό της πρόσωπο. Σύμφωνα με τον κ. Πολυγιάννη «Οι καιροί μας αναγκάζουν να κατευθυνθούμε σε αυτές τις πολιτικές. Πρέπει αυτός που οφείλει να πληρώσει. Είναι άδικο την ασυνέπεια ορισμένων να την επωμίζονται οι υπόλοιποι. Εγώ ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν το δέχομαι αυτό. Έχω κάνει την εισήγησή μου, την οποία αφουγκράστηκε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καστοριάς. Θεωρώ ότι και όλη η Δημοτική Αρχή είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι».
Ο κ. Πολυγιάννης αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Καστοριάς, και συμφωνήθηκε από όλους ότι θα πρέπει να γίνει ένα ουσιαστικό συμμάζεμα και θα πρέπει να καλύπτονται μόνο οι ανάγκες που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα «Δεν πρέπει να υπάρξουν νέες σπάταλες και ανούσια έξοδα. Θα καλύπτουμε μόνο την καθημερινότητα των δημοτών μας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.


Τελευταία ευκαιρία για τους καταστηματάρχες
Σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες δεν έχουν καταβάλει το τέλος παρεπιδημούντων, μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Το θέμα των παρατάσεων, έχει γίνει σίριαλ, καθώς έχουν δοθεί πάρα πολλές μέχρι σήμερα.
Όσο για το τι θα γίνει σε περίπτωση που ένας καταστηματάρχης δεν έχει καταβάλει το τέλος;«Εισηγούμαι εγώ ο ίδιος προς την Οικονομική Υπηρεσία, και το κάνω αυτό δημόσια γνωστό, ότι όσοι καταστηματάρχες δεν πληρώσουν το τέλος παρεπιδημούντων μέχρι και την τελευταία μέρα της προθεσμίας, δεν θα δικαιούνται να βάλουν τραπεζοκαθίσματα», είναι η απάντηση δια στόματος Αντιδημάρχου.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, το 80% των καταστηματαρχών έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του. Ωστόσο η ασυνέπεια που χαρακτηρίζει το υπόλοιπο 20%, δεν είναι διόλου δίκαιη για την πλειοψηφία του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Πολυγιάννη.


Χρύσα Κοσμίδου
orizontespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου