Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι χρυσοί μισθοί και τα μυστήρια με τους Επιστημονικό Συμβούλιο!




Δημόσια υπηρεσία με πέντε γράμματα, η οποία μπορεί να απασχολεί υπαλλήλους 87 ετών; Μην πάει το μυαλό σας σε κάποιο αρκτικόλεξο ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΑΙΠΕΔ. Είναι η Βουλή. Και συγκεκριμένα το Επιστημονικό Συμβούλιο, τα εννέα μέλη του οποίου, όπως αποκαλύπτει σήμερα η
«κυριακάτικη δημοκρατία», έχουν δικαιώματα ανάλογα με του Πάπα της Ρώμης, καθώς μπορούν στην ουσία να διατηρούν την παχυλού μισθού θέση τους μέχρι να αποβιώσουν. Κι όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα της Βουλής, η μόνη τους απασχόληση τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μία συνεδρίαση τον μήνα και 4-5 γνωμοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, όλοι τους διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και διπλωμάτες, δύνανται να απασχολούνται στη Βουλή με έργο κυρίως γνωμοδοτικό και εποπτικό παράλληλα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οπως μάλιστα αναφέρει η σκανδαλώδης, κατά πολλούς, διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου διορίζονται από τον πρόεδρο της Βουλής με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς δέσμευση από γενικές ή ειδικές διατάξεις της εργατικής ή άλλης νομοθεσίας. Με απλά λόγια, τους δίνουν όσα θέλουν για απεριόριστο χρόνο και με δικαίωμα να διατηρούν κι άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ή τη σύνταξή τους.

Ο μόνος από τα εννέα μέλη που είναι πλήρους απασχόλησης είναι ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, με μισθό όμως ίσο (αν όχι μεγαλύτερο ακόμα και) από των βουλευτών, καθώς οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές αγγίζουν τα 7.200 ευρώ τον μήνα. Τα υπόλοιπα οκτώ μέλη είναι καθηγητές ή διπλωμάτες απασχολούμενοι στη Βουλή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μερικής όμως απασχόλησης και μεικτό μηνιαίο μισθό κοντά στα 2.500 ευρώ τον μήνα. Αρκούντως ικανοποιητικά αν σκεφτεί κανείς ότι παράλληλα λαμβάνουν κι άλλο μισθό ή σύνταξη και η μόνη τους απασχόληση στη Βουλή είναι μια-δυο συνεδριάσεις τον μήνα!

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί μάλιστα και η ηλικία των μελών της Επιτροπής, ενώ σχόλια στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας της Βουλής έχει προκαλέσει τόσο ο αριθμός των μελών όσο και οι ιδιότητές τους. Ο νεότερος είναι περίπου 60 ετών, τρεις είναι 63 ετών, ο επόμενος είναι 64 ετών (1948), άλλοι δύο είναι 67 ετών (1945), ένας είναι 69 ετών (1943), ενώ ο μεγαλύτερος είναι γεννημένος το 1925, δηλαδή σήμερα είναι 87 ετών! Οπως λένε όμως οι φήμες της Βουλής, είναι η κολόνα της Επιτροπής, με διαύγεια 30άρη! Οπως είναι φυσικό, είναι και ο αρχαιότερος της Επιτροπής, αφού διατηρεί τη θέση του από το 1987, παράλληλα με την πανεπιστημιακή του έδρα. Οπως είπαμε όμως, έντονη μουρμούρα υπάρχει για τις ιδιότητές τους, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται τι μπορεί να προσφέρει ένας πληροφορικάριος και ένας διπλωμάτης.

Αυτό που προκαλεί περισσότερο το κοινό αίσθημα είναι η σχέση μισθολογίου και όγκου δουλειάς. Κι αυτό γιατί το εννιαμελές Επιστημονικό Συμβούλιο έχει στην ουσία τον εποπτικό ρόλο των περίπου 30 επιστημονικών συνεργατών της Επιστημονικής Υπηρεσίας, οι οποίοι βγάζουν όλη τη δουλειά των επιστημονικών μελετών και των εκθέσεων επί των νομοσχεδίων. Ορισμένοι μάλιστα εκ των 30 περίπου μελών της Επιτροπής είναι και αυτοί εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίων, οπότε και λαμβάνουν δύο μισθούς του Δημοσίου. Οι μισθοί μάλιστα των μελών της επιστημονικής υπηρεσίας, προφανώς λόγω μεγαλύτερου όγκου δουλειάς, είναι ψηλότεροι από αυτούς των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου, και ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 4.100 ευρώ.

Ολα αυτά πάντως κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι τα εννέα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου λαμβάνουν 2.500 ευρώ μεικτά για μία συνεδρίαση τον μήνα.

Ανάμεσα στα πολλά άλλα ενδιαφέροντα του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι ότι μέλη του, άρα και υπάλληλοι της Βουλής, είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος αλλά και ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Πανάρετος, ο οποίος αρχικά έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται ότι προσελήφθη στη Βουλή στις 5/10/1987 επί προεδρίας Γ. Αλευρά. Η σύμβασή του είναι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και αποτελεί ένα από τα εννέα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου. Η σύμβασή του πάντως, όπως και των υπολοίπων μελών, πλην του προέδρου, είναι μερικής απασχόλησης, παρά τον ικανοποιητικό μισθό, ο οποίος ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Ο δεύτερος προσελήφθη το 1989 επί προεδρίας Αθανασίου Τσαλδάρη και είναι «χρεωμένος» στο τμήμα Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών της Βουλής. Στις καταστάσεις της Βουλής φαίνεται ότι του έχει χορηγηθεί ειδική άδεια άνευ αποδοχών από 1/1/2011 και για όλο το διάστημα της θητείας του στον Δήμο Αθηναίων, ενώ υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες διαβεβαίωναν προφορικώς ότι το ίδιο συνέβη και κατά το διάστημα που διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη.

Τα ανωτέρω έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη δυσαρέσκεια του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος στην επόμενη αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής σκέφτεται να βάλει «τσεκούρι». Μία από τις αλλαγές ακούγεται ότι θα είναι η μείωση του αριθμού των μελών από εννέα σε πέντε, όπως ήταν παλαιότερα, αλλά και η περαιτέρω περικοπή του μισθού, ο οποίος από πολλούς εντός Βουλής χαρακτηρίζεται «προκλητικός».


Γιώργος Λυκουρέντζος
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου