yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Καστοριά: Επιδημία «λουκέτων» και στα περίπτερα




- Το οξύμωρο της υπόθεσης με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «όποιος θέλει ανοίγει περίπτερο»
- Τέλος οι περιορισμοί που υπήρχαν
Tα λοίσθια πνέουν τα τελευταία χρόνια και τα περίπτερα στην ακριτική μας περιοχή.  Το χειρότερο ωστόσο είναι, ότι ο κλάδος δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο, μιας και αναμένονται νέα «λουκέτα» μέχρι το
τέλος του έτους, καθώς θα…
κλείσουν ακόμα 30% των περιπτέρων – ψιλικατζίδικων. Το καλοκαίρι, σε σχέση με το χειμώνα, ο κόσμος κυκλοφορεί, καθώς δεν έχει τα έξοδα θέρμανσης. Όμως το χειμώνα όλοι μαζεύονται.
«Δεν υπάρχει γειτονιά που να μη μετρά απώλειες, που να μην έχει δει τουλάχιστον ένα ψιλικατζίδικο ή περίπτερο να έχει κλείσει. Το ότι έκλεισε το ένα στα δύο περίπτερα – ψιλικατζίδικα, όπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, καταδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης.

H κρίση αυτή τη στιγμή μαστίζει τους πάντες

     «Όσον  αφορά το θέμα των περιπτέρων, δεν έχουμε κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις. Ότι συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμβαίνει και στα περίπτερα. Δεν διαφοροποιείται καθόλου η κατάσταση, η κρίση αυτή τη στιγμή μαστίζει τους πάντες και είναι φυσικό κάποια καταστήματα όπως και τα περίπτερα να έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση όταν και βλέπουμε παντού λουκέτα», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς κ Χαράλαμπος Καραταγλίδης. Επισήμανε παράλληλα, ότι η κατάσταση αυτή προς το παρόν μοιάζει μη αναστρέψιμη και πρέπει άμεσα να παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, να κάνουν με τη χρηματοδότηση και με τη φορολογία. «Όλες αυτές οι αυξήσεις που έχουν γίνει, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να βοηθούν αυτή τη στιγμή στην είσπραξη φόρων, έχουν φέρει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα στην αγορά. Πρέπει ουσιαστικά να δοθεί ένα κίνητρο με μειώσεις του Φ.Π.Α. ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης και πρέπει να γίνει και μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένα να έχουμε πιο ελαφρείς φόρους για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά. Σε συνδυασμό πάντα με το άνοιγμα των χρηματοδοτήσεων»,εξήγησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς.

Το οξύμωρο ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όποιος θέλει ανοίγει, περίπτερο. Τέλος οι περιορισμοί που υπήρχαν. Συγκεκριμένα, καταργούνται όλοι οι περιορισμοί για τον αριθμό αδειών, ο περιορισμός των προσώπων που μπορούν να πάρουν άδεια, ο περιορισμός τόπου κατοικίας κ.α. και όλα αυτά την ώρα που και τα περίπτερα είναι δύσκολο να αντέξουν στα νέα δεδομένα, με τα οποία οι εισφορές στον ΟΑΕΕ ανεβαίνουν, η ΔΕΗ ανεβαίνει, η χονδρική αγορά των προϊόντων ανεβαίνει, όμως το κέρδος εκμηδενίζεται.

Δώρα Κωτσοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου