yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Εγνατία: Αν μπουν διόδια στους κάθετους άξονες, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής κονδυλίων!!!


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός ΑΕ», σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθεί η Ελλάδα να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια λόγω… διοδίων!

Συγκεκριμένα, εφόσον εγκατασταθούν σταθμοί διοδίων στους κάθετους άξονες της Εγνατίας (οι εργαζόμενοι αναφέρονται στους τρεις κάθετους άξονες οι οποίοι μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με σκοπό να παραχωρηθούν σε ιδιώτη), υπάρχει το ενδεχόμενο το ελληνικό Δημόσιο να βρεθεί να χρωστά.

«Στον αρχικό σχεδιασμό των κάθετων αξόνων δεν προβλεπόταν η εγκατάσταση διοδίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ενωση να χρηματοδοτήσει με μεγαλύτερο ποσοστό την κατασκευή των αξόνων, απ” ό,τι θα τους χρηματοδοτούσε, εάν προβλεπόταν η εγκατάσταση διοδίων. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να ζητήσει ακόμα και επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων, εφόσον ο ιδιώτης βάλει διόδια στους κάθετους άξονες», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Δημήτρης Σημαιοφορίδης.

Τι μεταβιβάστηκε

Στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από τον άξονα της Εγνατίας, μεταβιβάστηκε το δικαίωμα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης και των εξής κάθετων αξόνων: α) Σιάτιστα – Καστοριά – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή (σύνορα με Αλβανία), β) Δερβένι – Σέρρες – Προμαχώνας (σύνορα με Βουλγαρία) και γ) Χαλάστρα – Εύζωνοι (σύνορα με Σκόπια).

Οπως επισημαίνει ο κ. Σημαιοφορίδης, οι κάθετοι άξονες δεν είναι ολοκληρωμένοι κατασκευαστικά. Ετσι, στους δύο πρώτους απομένουν κάποια επιμέρους τμήματα, τα οποία δημοπρατήθηκαν πρόσφατα ως δημόσια έργα και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται μέχρι το τέλος του 2015, ενώ ο άξονας Χαλάστρα – Εύζωνοι δεν έχει καν δημοπρατηθεί.

«Με βάση το σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων μέχρι το 2015, όλοι οι σημαντικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της Μακεδονίας θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένοι», τονίζει ο κ. Σημαιοφορίδης.

Εθνικός πλούτος

Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία εξαρχής αντιτάχθηκαν στην ένταξη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του αυτοκινητόδρομου. «Πιστεύουμε ότι η παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτες, πέραν του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι πρόκειται περί παραχώρησης εθνικού πλούτου στο στρατηγικό τομέα των δικτύων μεταφορών, όχι μόνο δε θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά θα είναι επιζήμια τόσο για το ελληνικό Δημόσιο όσο και για τους χρήστες της οδού», επισημαίνει ο κ. Σημαιοφορίδης.

Εξηγεί ότι με την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου το ελληνικό Δημόσιο θα στερηθεί σημαντικά έσοδα σε βάθος χρόνου. «Προς επίρρωση των λεγομένων μας, έχουμε καταθέσει στους αρμόδιους φορείς επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύεται ότι, με δημόσια διαχείριση της Εγνατίας οδού και με λογικό αντίτιμο διοδίων (το μισό σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων και τους πρόσφατους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ), καλύπτεται το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητόδρομου (το οποίο στις εκτιμήσεις των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ παρουσιάζεται αδικαιολόγητα αρκετά φουσκωμένο, πιθανότατα για να μειωθεί το ελάχιστο τίμημα παραχώρησης), ενώ σε ορίζοντα δεκαετίας αποπληρώνονται τα δάνεια που βαρύνουν την εταιρία (τα οποία συνομολογήθηκαν αποκλειστικά για την κατασκευή του δρόμου με εγγύηση την είσπραξη των μελλοντικών διοδίων) και σε ορίζοντα τριακονταετίας προκύπτει σημαντικό πλεόνασμα (εκτιμώμενου ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ) για το ελληνικό Δημόσιο», υπογραμμίζει ο κ. Σημαιοφορίδης.

Κινητοποιήσεις

«Πρεμιέρα» στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός ΑΕ». Στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στα διόδια της Ανάληψης, που βρίσκονται στην περιοχή του Λαγκαδά, αλλά και στα διόδια του Μαλακασίου, που βρίσκονται στην περιοχή του Μετσόβου. Στα δύο αυτά σημεία θα διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες για τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της Εγνατίας οδού και τις, όπως υποστηρίζουν, δυσμενέστατες επιπτώσεις της.



agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου