Το ένστικτο της επιβίωσης "χτύπησε" και στην Ρουμανία όπου δια στόματος του ίδιου του Ρουμάνου πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε η επιθυμία επαναπροσέγγισης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς για τα κεφάλαια που αναζητά η Ρουμανία για την οικονομική της ανάπτυξη φαίνεται πως η Μόσχα είναι πιο κοντά στο Βουκουρέστι από ότι οι Βρυξέλες.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα συμμετείχε στον εορτασμό των 30χρόνων του εργοστασίου παραγωγής σωλήνων Άρτρομ στην πόλη Σλάτινα. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει στη ρωσική εταιρία ΤΜΚ και στις γιορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν διευθυντικοί αξιωματούχοι της ΤΜΚ και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ρουμανία. Όπως φαίνεται, ο Βίκτορ Πόντα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ιωβηλαίο σαν αφορμή για να προβάλει τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία:
"Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρία ΤΜΚ για τις επενδύσεις που έκανε, όμως περισσότερο απ΄όλα – για τις δυο χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες τώρα πια ξέρουν ότι έχουν δουλειά. Θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο, που μπορεί να γίνει για τη Ρουμανία. Θα ήθελα να πω εξ αρχής ότι όποια εταιρεία από τη Ρωσία, τη Γαλλία ή τη Μ. Βρετανία, η οποία έρχεται στη χώρα μας, την εμπιστεύεται, επενδύει χρήματα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και καταβάλλει κανονικά φόρους, είναι φίλος της Ρουμανίας".
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στις γενικές δηλώσεις και δήλωσε ευθέως ότι λυπάται για το ότι οι Ρώσοι επενδυτές δεν συμμετείχαν στην πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της ρουμανικής χημικής βιομηχανίας, του εργοστασίου Όλτκιμ.
Αυτό το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον γνωστό δημοκόπο πολιτικό Νταν Ντιακονέσκου, όμως τα χρήματα για τις αγορασμένες μετοχές ακόμα δεν έχουν καταβληθεί.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα ο Ντιακονέσκου απλώς δεν τα έχει, όμως η νομοθεσία δεν προβλέπει τρόπους ταχείας επανάληψης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Εν τω μεταξύ 50 χιλιάδες εργάτες της Όλτκιμ περιμένουν τα χρήματα των μισθών που τους χρωστούν.
Επίσημα πρόσωπα της Ρουμανίας σπάνια επισκέπτονται εκδηλώσεις, που οργανώνονται από ρωσικές εταιρίες ο φόβος να κατηγορηθούν για «επονείδιστες σχέσεις» με το "σατανικό" Κρεμλίνο είναι πολύ μεγάλος, οπότε οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αποκτούν τεράστια σημασία καθότι ειπώθηκαν εμφανώς μετά από μακρόχρονη πολιτική επεξεργασία.
Όμως η όξυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης έκανε ορισμένους Ρουμάνους πολιτικούς να αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ρωσικές επενδύσεις, προσπαθώντας να κάνουν κάποια συμβολικά βήματα ανταπόκρισης προς τη Ρωσία.
Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της πολιτικής διάθεσης παίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη υποστηρίζει καταφανώς μερικούς μετέχοντες του ενδοπολιτικού αγώνα σε βάρος άλλων χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα! Δηλαδή κατάφωρη παραβίαση της εγχώριας πολιτικής ζωής.
Η κατάσταση είναι τέτοια, που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να επιμένει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων (βάζοντας σε υποψίες ότι το μόνο που ενδιαφέρει το ΔΝΤ είναι η συγκέντρωση των εθνικών πόρων όλων των κρατών στα χέρια πολυεθνικών), οι δυτικοί επενδυτές δεν έχουν χρήματα και επιθυμία να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη, οι δε βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν από μέρα σε μέρα. Αυτό δείχνει να συμβάλλει στον πολιτικό αναπροσανατολισμό από τη Δύση στην Ανατολή.
Λαμβανομένου υπόψιν και την επανασύνδεση της Σερβίας με τη Ρωσία, βλέπουμε ότι η επιστροφή της "Αρκούδας" στα Βαλκάνια είναι πλέον γεγονός. Η Ελλάδα αυτή την μεταβολή στη γειτονιά της την έχει αντιληφθεί;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου