Ένα ολόκληρο εκστρατευτικό σώμα στέλνει η Ουάσιγκτον στη Λιβύη ύστερα από τα τραγικά γεγονότα της 12ης Σεπτεμβρίου όπου βρήκε το θάνατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα Christopher Stevensκαι τρείς ακόμη Αμερικανοί ένας εκ των οποίων ο Glen
Doherty ήταν πρώην μέλος της επίλεκτης ομάδας των SEALS με αποστολή να εντοπίσει φορητά αντιαεροπορικά βλήματα στα χέρια ενόπλων ομάδων στη Λιβύη. .
«Η κατάσταση στη Λιβύη μπορεί να επιδεινωθεί αιφνίδια και άλλο και αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλοι νεκροί Αμερικανοί, ούτε εκεί ούτε και αλλού» δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης στο Reuters.
Εκτός από τις μονάδες Πεζοναυτών και σκαφών επιφανείας αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απόφαση του Πενταγώνου να αποστείλει στη χώρα τουλάχιστον 12 αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων C-130 μεταξύ των οποίων 2 τουλάχιστον AC-130 γνωστά και ως ιπτάμενα πολυβολεία εξαιτίας του βαρύ οπλισμού που φέρουν. Πιο συγκεκριμένα η ιπτάμενη αυτή δύναμη ειδικών αποστολών θα αποτελείται από 4 MC-130Hs, 2 HC-130Ns, 4 HC-130Ps και 2 AC-130U.
Τα MC-130H αποτελούν μια έκδοση του γνωστού μεταφορικού αεροσκάφους C-130 Hercules ειδικά για επιχειρήσεις έρευνα και διάσωση μάχης CSAR.
Τα HC-130N/P αποτελούν και αυτά με τη σειρά τους αεροσκάφη διάσωσης μάχης έχοντας αυξημένη εμβέλεια και ειδικεύονται σε χαμηλές πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας με χρήση διοπτρών νυχτερινής παρατήρησης.
Σίγουρα όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η εμφάνιση των ιπτάμενων πυροβολείων AC-130U Spooky II Τα αεροσκάφη αυτά φέρουν ένα πραγματικά βαρύ οπλισμό ο οποίος αποτελείται από πολυβόλα και πυροβόλα των 25, 40 και 105 χλστ.!
Τα AC-130U Spooky II πετούν διαγράφοντας κύκλους πάνω από το στόχο στο έδαφος σαρώνοντας κυριολεκτικά με τα πυρά τους μια περιοχή πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων στερώντας από τον αντίπαλο –ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυτός αιφνιδιαστεί- κάθε δυνατότητα αντίδρασης. Πρόκειται καθαρά για ένα όπλο «τιμωρίας» καθώς τα πυρά δεν τόσο ακριβή όσο ενός πυροβόλου των 30 χλστ. ενός ελικοπτέρου Apache για παράδειγμα αλλά μαζικά.
Στο εκστρατευτικό αυτό σώμα εκτός των αεροσκαφών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πετάξουν πάνω από τον Ατλαντικό σύντομα, υπάρχουν ακόμη δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke κατευθυνόμενων βλημάτων Tomahawk, στα οποία θα επιβαίνει ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα του Ναυτικού FAST (Fleet Antiterrorism Security Team), ένα σκάφος αμφίβιων αποβάσεων –πιθανότερα το Iwo Jima- μαζί με μονάδα εκστρατείας MEU και αεροσκάφη AV-8B Harrier II.
Τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να σταθμεύσουν στη Λιβύη αλλά μάλλον είτε στην Sigonella στη Σικελία είτε στην βάση Camp Lemonnier στο Τζιμπουτί.
Ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση η ανάπτυξη αεροσκαφών ειδικών επιχειρήσεων πρόκειται να καλύψει όλο την περιοχή της βόρειας, κεντρικής και Ανατ. Αφρικής προστατεύοντας όχι μόνο στόχους στη Λιβύη αλλά σε όλες τις χώρες όπου αμερικανικά συμφέροντα ενδέχεται να πληγούν είτε από την al Qaeda είτε ένοπλων ισλαμιστών. Ήδη στο Σουδάν σήμερα διαδηλωτές επιτέθηκαν στην Αμερικανική πρεσβεία και ουδείς γνωρίζει τις πρόκειται να επακολουθήσει και άλλες χώρες.
Υπάρχει όμως και έμμεση ελληνική διάσταση στην υπόθεση. Τα ΕΑΣ και κατόπιν συμφωνίας έχουν αποστείλει τουλάχιστον 4000 βλήματα των 40 χλστ. για δοκιμή από τα ιπτάμενα πολυβολεία της USAF.
Αυτό που τεκμαίρεται από τις αμερικανικές αυτές κινήσεις είναι πως το αμερικανικό Πεντάγωνο προετοιμάζεται για επιχειρήσεις οπουδήποτε χρειαστεί σε τεράστια από άποψη έκτασης περιοχή και όχι μόνο στη Λιβύη.
Αυτό που τεκμαίρεται από τις αμερικανικές αυτές κινήσεις είναι πως το αμερικανικό Πεντάγωνο προετοιμάζεται για επιχειρήσεις οπουδήποτε χρειαστεί σε τεράστια από άποψη έκτασης περιοχή και όχι μόνο στη Λιβύη.
Παράλληλα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, το Λίβανο, το Σουδάν με τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις φαίνεται πως βοηθά το καθεστώς της Συρίας και τον πρόεδρό της Bashar al-Assad δεδομένου ότι έστω και παροδικά δεν είναι η Συρία στο επίκεντρο των αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το παραπάνω σίγουρα θα τον βοηθήσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα του.
Δείτε εδώ βίντεο με επιχειρήσεις AC-130 στο Αφγανιστάν
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου