yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Σύνταξη στα... 67 θέλει η τρόικα!


Περισσότερα χρόνια δουλειάς για να πάρει κανείς σύνταξη, είναι η «συνταγή» της Τρόικας για να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρόικα και το οικονομικό
επιτελείο απασχολεί έντονα η επιβάρυνση που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό το κύμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και την έλλειψη ασφαλιστικών και φορολογικών προσόδων.

Για το λόγο αυτό, μια από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί και φαίνεται να απασχολεί εσχάτως τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, είναι και η αύξηση το χρόνου ασφάλισης ή ακόμα και των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.  

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα. Το υπουργείο που θεωρεί  ότι θα πάρει καλό βαθμό για την εφαρμογή των μέτρων , θα αποφύγει όσο μπορεί νέο μέτωπο στα εργασιακά και θα επισημάνει στην Τρόικα πως  θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα νέων θεμάτων έως ότου «απορροφηθούν» από την αγορά εργασίας οι μεγάλες αλλαγές της άνοιξης με τις μειώσεις των μισθών και την κατάργηση της μετενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα απαιτηθεί διάστημα ενός έτους  για να γενικευτεί η εφαρμογή των νόμων. Διαβάστε αναλυτικά 


Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες μπορεί να είναι καθοριστικές για την τύχη ενός τέτοιου μέτρου που πάντως δεν έχει τεθεί ακόμα επισήμως ή ατύπως στους πολιτικούς αρχηγούς. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε πως τέθηκε ήδη θέμα, είτε να καταργηθεί η συνταξιοδότηση με 15ετία ώστε να απαιτούνται 6000 ένσημα (20 χρόνια ασφάλισης) αντί 4500 που ισχύει τώρα, είτε και να περικοπούν δραστικά οι πρόωρης συντάξεις, ώστε να επιστρέψουν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν παλιά για την παροχή πλήρους σύνταξης σε όλους ανεξαιρέτως, στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Στις συνομιλίες τους άλλωστε οι απεσταλμένοι της Τρόικα "δείχνουν" και το παράδειγμα της Γερμανίας που αύξησε εδώ και χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμα και αν ανακύπτουν νομικά ζητήματα, οι τεχνοκράτες της Τρόικα διαβλέπουν πως το δημόσιο δεν θα μπορέσει να αντέξει τις αυξημένες δαπάνες συνταξιοδότησης των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του που μαζικά υποβάλλουν αιτήσεις για να κατοχυρώσουν σύνταξη από τώρα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει  και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί κι αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα επειδή δε βρίσκουν δουλειά. 

Από τις συζητήσεις αυτές διαφαίνεται πως η Τρόικα ευνοεί και μια νομοθετική αντιμετώπιση του φαινομένου, που θα  αφήνει «στα κρύα του λουτρού» όσους βγαίνουν άρον-άρον στη σύνταξη από τώρα, για να μην μείνουν χωρίς εισόδημα ως … «έφεδροι» συνταξιούχοι του δημοσίου τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα βεβαίως θα αντιμετωπιστεί με πολιτική απόφαση, εάν και εφόσον τεθεί τελικώς στην κρίση του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Είναι δηλωτικό όμως της δημοσιονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα και της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατεί στις διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας. 

Υπό τις κρατούσες συνθήκες άλλωστε, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, ούτε ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να στηρίξει τις «στρατιές» των …απλήρωτων συνταξιούχων που θα αναζητούν εργασία και εισόδημα στην αγορά.

Ψάχνουν "αντίμετρα"

Πριν φτάσουν εκεί τα πράγματα όμως, στο οικονομικό επιτελείο «καίγονται» να βρουν τρόπους και να πείσουν την Τρόικα πως έχουν εναλλακτικό σχέδιο και μπορούν με άλλα μέτρα να αποφύγουν τις πιο σκληρές λύσεις και περικοπές. Μέχρι πολύ αργά το βράδυ χθες έμεναν αναμμένα τα φώτα στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών όπου παρέμενε ο κ. Στουρνάρας και οι επιτελείς του είχαν πολύωρες συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να ετοιμάσουν και να παραδώσουν στην Τρόικα ένα αναλυτικό σχέδιο με επεξηγήσεις των κυβερνητικών απόψεων τις οποίες αμφισβητούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Τρόικα αμφισβητεί ως τώρα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ (από τα 11,9 δισ. που απαιτούνται), ενώ απορρίπτει τελείως τα μισά εξ αυτών. Οι επικεφαλής της Τρόικα θα συναντηθούν εκ νέου με τον Γιάννη Στουρνάρα αύριο στις 4 το απόγευμα, ενώ θα ταξιδεύσουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στη Λευκωσία την Παρασκευή, όπου συνεδριάζει την προσεχή το Eurogroup. 

Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup το σχέδιο με τα μέτρα που θα συζητήσουν την Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί έως τότε πλήρης συμφωνία. Το άτυπο Eurogroup θα συνέλθει υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν και του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς που θα δίνει απαντήσεις και στις απορίες ή ενστάσεις των εκπροσώπων άλλων κρατών-μελών για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου