yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Λαθροϋλοτομία στην Καστοριά: Νυχτερινές επιδρομές στα δάση και φόβοι επιστροφής στο …1945!!!




«Προ ημερών μπλοκάραμε ένα τριαξονικό φορτηγό, που μετέφερε 20 χωρικά (σ.σ. 10 τόνους) παράνομης ξυλείας…Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε κατασχέσει 50 τόνους παράνομης ξυλείας, ενώ ενόψει χειμώνα φοβάμαι ότι θα χάσουμε τον
μπούσουλα, δεδομένου και ότι οι τιμές των καυσόξυλων αυξάνονται διαρκώς, έχοντας φτάσει τα 130 ευρώ/τόνο στην Καστοριά» λέει στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών Νομού Καστοριάς Χρήστος Λιάμης, σύμφωνα με τον οποίο οι μηνύσεις για λαθροϋλοτομία, που μέχρι προ ολίγων ετών ήταν σε μονοψήφιο αριθμό, έφτασαν τις 40 από την αρχή του 2012.

Καθημερινά, μέχρι τις 10 το βράδυ, τα συνεργεία του δασαρχείου «είναι έξω» κάνοντας τις τακτικές περιπολίες, ενώ μετά τις 10 ξεκινούν σποραδικές, με πρωταρχικό στόχο να συλληφθούν όσοι εμπορεύονται παράνομη ξυλεία. Οι «κλεφτοξυλάδες», όμως, κάνουν …υπερωρίες. «Κόβουν ξύλα μέχρι τις 5-6 τα ξημερώματα. Κάποιοι μάλιστα, κλέβουν από τα “έτοιμα” ξύλα που έχουν κόψει νομίμως οι δασικοί συνεταιρισμοί από ελεγχόμενες εκτάσεις» λέει και εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο τα δάση της περιοχής να επιστρέψουν στο 1945.

«Το 1945, σε περίοδο οικονομικής αδυναμίας και τότε, το παραποτάμιο δάσος είχε γίνει …γουλί. Φοβάμαι μην ξαναγυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η λαθροϋλοτομία απειλεί να αυξήσει και την ανεργία. Κι αυτό διότι η νόμιμη εκμετάλλευση της ξυλείας γίνεται στην Καστοριά από δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους, αλλά κινδυνεύουν να στερηθούν σημαντικό μέρος του εργασιακού αντικειμένου τους, εξαιτίας της λαθροϋλοτομίας.

απόσπασμα από μεγάλο άρθρο-έρευνα του ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου