yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 13,5 δισ. "ανεβάζει" το λογαριασμό η Τρόικα



Σε δύο «κύματα» θα έρθουν τα νέα μέτρα που θα πλήξουν εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. μπορεί να κλείσει ακόμα και σήμερα», στη συνάντηση με την Τρόικα στις 4 το απόγευμα, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου
Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα «κλείσει» οπωσδήποτε πριν φύγει η Τρόικα την Κυριακή ή Δευτέρα
Με βάση τις πληροφορίες αυτές, οι ελεγκτές έπαψαν μεν να πιέζουν για άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά  περιμένουν να δει και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και χαράτσια, για να μπουν στα κρατικά ταμεία άλλα 2 δισ. ευρώ –σύμφωνα και με όσα προέβλεπε το Μνημόνιο ΙΙ του περασμένου Μαρτίου. Αν επιβεβαιωθούν όλα αυτά και στη σημερινή συνάντηση, ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των μέτρων στις αρχές Οκτωβρίου, που θα ενσωματωθούν και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
"Δεν υπογράφω, θα φύγω"
Οι επικεφαλής της Τρόικα βγήκαν από τη χθεσινή σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα ακριβώς τα μεσάνυχτα. Όπως διαφάνηκε, όλα τα μέτρα θα «κλείσουν» το αργότερο  μέχρι την Κυριακή ή Δευτέρα και θα απομένει μόνο η έγκριση των πολιτικών αρχηγών και των προϊσταμένων των ελεγκτών σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον.
Ανώτατη πηγή απέκλειε να μείνει εκκρεμές κάποιο κομμάτι του, ενώ οι επικεφαλής  θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν το Γιούρογκρουπ του Οκτωβρίου μόνο για να συντάξουν την τελική έκθεσή τους  για τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση επιμένει και η Τρόικα φαίνεται πως δέχεται να μην ξεπερασουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων τα 7,5 δισ. «Δεν ασκούνται πλέον άλλες πιέσεις για μισθούς και συντάξεις» έλεγε ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ξεκαθαρίσει από χθες στην Τρόικα τη θέση του, όταν δέχτηκε πιέσεις από τον κ.Τόμσεν για νέες μειώσεις μισθών, λέγοντας: «Δεν υπογράφω άλλες περικοπές, θα φύγω από την κυβέρνηση».
Με τα νέα δεδομένα φαίνεται πως το «πακέτο» των 11,5 δισ. θα κλείσει χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών για το στενό δημόσιο τομέα (της τάξεως του 5%) ή μειώσεις στις συντάξεις από τα 600 ευρώ μικτά και περικοπές της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Θα περιλαμβάνει άλλα μέτρα-"φωτιά" για μισθούς και συντάξεις, ύψος 7,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει:


  • αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67
  • κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα,
  • κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους
  • κατάργηση της σύνταξης με 15ετία και αύξηση του αριθμού των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα.
  • περικοπή στο εφάπαξ από 22 Τομείς Πρόνοιας έως και 83% αλλά και επιβολή δια βίου εισφοράς στη σύνταξη 1% έως 3% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995.
  • μείωση 1%-20% στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) από τα 1000 ευρώ.
  • κατάργηση 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)
  • επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ
  • μαχαίρι στα εποχικά/ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.)
  • μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων
  • «σφαγή» των επιδομάτων και ατόμων με αναπηρίες
  • κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
  • κοινωνικά επιδόματα μόνο με πολύ χαμηλά εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια

Και εισπρακτικά μέτρα 2 δισ. 
Την ίδια στιγμή η Τρόικα επιβλέπει και τη φορολογική μεταρρύθμιση που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον επόμενο μήνα. Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχε και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης - κατ’επιταγην την Τρόικα- πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 2 δισ. με μέτρα όπως:

  • να επιβληθεί  νέο κλιμακωτό χαράτσι σε όσους εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα
  • -          αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή που θα κυμαίνεται από 20% έως 30%.
  • -          μείωση κλιμακίων φορολόγησης των φυσικών προσώπων, που πιθανότατα να επιβαρύνει τα μικρομεσαία εισοδήματα
  • -          μείωση του συνολικού φορολογικού βάρους επιχειρήσεων και μισθωτών –συνταξιούχων με καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Με το νέο σύστημα καταργείται ό,τι ίσχυε για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Θα φορολογούνται με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30% αρχικά που θα μειωθεί σταδιακά στο 20%, χωρίς αφορολόγητο. Σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και συντελεστές που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως το 45%.
Μισθωτοί –συνταξιούχοι
Ο νέος συντελεστής που θα προσδιοριστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποτελεί παράλληλα τον νέο ανώτατο συντελεστή για μισθωτούς συνταξιούχους , γεγονός που ανοίγει παράθυρο για μείωση του ανώτατου συντελεστή στην περιοχή του 30%.
Αλλαγές έρχονται και ευρύτερα στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σήμερα η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος έχει οκτώ κλιμάκια, αλλά στη νέα κλίμακα τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ως 4.
Παράλληλα όλες οι επιχειρήσεις ανεξαιρέτως θα φορολογούνται με βάση το σύστημα «έσοδα μείον έξοδα», ενώ καταργείται η αυτοτελής φορολόγησης. Ακόμα και τα παραδοσιακά καφενεία στα απομακρυσμένα χωριά θα πρέπει να τηρούν βιβλία, ενώ ενδέχεται να εξαιρεθούν μόνο οι αγρότες που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τους αγρότες όμως θα πιάνει ο κεφαλικός φόρος. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επιβολή κεφαλικού φόρου 150 ευρώ σε όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και φορολογούμενους οι οποίοι ενώ δεν είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, εισπράττουν εισοδήματα και από αγροτική δραστηριότητα. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου