yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Πώς να πλησιάσεις ένα σκύλο


Όταν συναντήσετε ένα σκύλο που δεν γνωρίζετε, είτε αδέσποτο είτε κάποιου φίλου σας, υπάρχουν 4 βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε:
 
Καταρχήν, κρατήστε μία μικρή απόσταση απ τον προσωπικό χώρο του σκύλου. Μην πλησιάσετε αμέσως το σκυλί και μην το κοιτάτε απευθείας στα μάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σκυλιά δείχνουν αμέσως αν θέλουν ή όχι την επαφή μαζί σας. Η γλώσσα του σώματος τους είναι το κλειδί. Αν σας πλησιάζουν με ουρά που κουνιέται, μαλακά, ήρεμα, αυτό είναι καλό. Προσέξτε όμως αν το σκυλί είναι σφιγμένο, κάποιες τρίχες στην πλάτη του ορθωμένες ή αποφεύγει να έρθει προς το μέρος σας. Για σκυλιά που έχουν ιδιοκτήτη, θα πρέπει πάντα να ρωτάτε αν μπορείτε να χαϊδέψετε το σκύλο. Όταν σας πλησιάσει το σκυλί, αφήστε το να σας μυρίσει στο σώμα ή στο χέρι σας και μην προσπαθείτε να το χαϊδέψετε στο πάνω μέρος του κεφαλιού.
 
Στη συνέχεια, εφόσον το σκυλί έχει δείξει ότι είναι φιλικό, δώστε προσοχή σε ποιά μέρη επιθυμεί να το αγγίζουν. Δεν νιώθουν άνετα τα σκυλιά όταν ο άνθρωπος αγγίζει όλα τα μέρη του σώματος τους. Στην πλειοψηφία τους, στα σκυλιά δεν αρέσει το ''απειλητικό'' χάδι πάνω στο κεφάλι
που μοιάζει σαν να προσπαθείτε να τα πιάσετε από πάνω, τα ''φιλιά'' στο πρόσωπο που μπορεί να ερμηνευθούν λάθος από το σκύλο, οι σφιχτές αγκαλιές. Αποφύγετέ τα και να θυμάστε: αν το σκυλί δεν γαυγίζει/γρυλίζει ή δεν δαγκώνει δεν σημαίνει ότι μπορείτε να του κάνετε ό,τι θέλετε!
 
Ακόμα, όταν χαϊδεύετε ένα σκυλί για πρώτη φορά, φροντίστε να μην κρατήσει πολύ! Χαϊδέψτε το για λίγα δευτερόλεπτα και μετά σταματήστε. Μπορείτε να δείτε τις αντιδράσεις του ζώου: αποζητά κι άλλα χάδια (οπότε συνεχίζετε) ή είναι αδιάφορο )οπότε σταματάτε) ;
 
Τέλος, μην ξεχνάτε να δίνετε την επιλογή στο σκύλο όταν τον συναντάτε για πρώτη φορά. Μην πιέζετε το ζώο για κάτι που δεν θέλει.
 
adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου