yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κονδύλι - ανάσα για τους παιδικούς σταθμούς


Οι αιτήσεις πολιτών προς τους δήμους προκειμένου να αποστείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης


Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος από τις 96.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Επί τάπητος και η δυνατότητα απορρόφησης παιδιών από ιδιωτικούς σταθμούς, με μικρή οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους
Επιπλέον κονδύλια 31 εκατ. ευρώ θα παραχωρηθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς το υπουργείο Εργασίας για να ενισχυθεί το πρόγραμμα των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Το ποσό των 31 εκατ. ευρώ προέρχεται από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ που αφορούν το πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση και στο πλαίσιο της αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων θα αποδοθούν στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καλύψουν το κόστος 11.625 θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις πολιτών σε δήμους της χώρας προκειμένου να αποστείλουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και έχουν φτάσει τις 96.000. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι δήμοι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μόνο 42.000 παιδιών, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί κονδύλια προκειμένου να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μέχρι αύριο που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, η κυβέρνηση θα έχει επεξεργαστεί συνολικό σχέδιο για την κάλυψη της πλειοψηφίας των αιτημάτων που αφορούν τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβερνητική πρόταση θα περιλαμβάνει και την επέκταση της συμμετοχής ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, πιθανότατα με την αξιοποίηση κουπονιών που θα παρέχουν οι δήμοι στις οικογένειες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους δημοτικούς σταθμούς.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο, τα κουπόνια να αντιστοιχούν σε ένα ποσό που θα καλύπτεται από κοινοτικά προγράμματα και να υπάρχει μία μικρή συμμετοχή των οικογενειών που θα αποστείλουν τα παιδιά τους με αυτή τη μέθοδο σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Σχετικά με την εξοικονόμηση των 31 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν επιπλέον 11.625 παιδιά, υπήρχε σχετική εισήγηση από τα τέλη Ιουλίου από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Προγράμματος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προς τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, ο ειδικός γραμματέας Στ. Γκρίτζαλης εισηγήθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό να μεταφέρει 31 εκατ. ευρώ που θα μείνουν αδιάθετα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το 2012, σε άλλο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Ο κ. Βολουδάκης επικοινώνησε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υπουργό Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη, προκειμένου να μεταφερθούν τα κονδύλια στο αντίστοιχο πρόγραμμα που χειρίζεται το υπουργείο Εργασίας που αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ.
Η απόφαση λήφθηκε τελικώς μόλις χθες και με αυτόν τον τρόπο «διεσώθησαν» τα 31 εκ. ευρώ τα οποία, εάν παρέμεναν αδιάθετα, θα επιστρέφονταν στην Ε.Ε. και θα παραχωρούνταν σε άλλο κράτος - μέλος. Οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να πραγματοποιήσουν με επιτυχία και εγκαίρως την αναθεώρηση διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου