Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, μία ενδελεχής ανάλυση των αποτελεσμάτων στο Νομό Καστοριάς είναι χρήσιμη και κατατοπιστική. Όχι μόνο για τον τρόπο που ψηφίσαμε και για το πως διαμορφώθηκε η λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά και για την έκβαση της προεκλογικής μάχης που ήδη βρίσκεται εν εξελίξει. Συγκεκριμένα σε τρεις εβδομάδες από τώρα, θα βρεθούμε ξανά μπροστά από την κάλπη. Στις 17 Ιουνίου θα επιλέξουμε μεταξύ των κόμματων, εκείνο που μας εκφράζει πληρέστερα, αυτό που θεωρούμε καταλληλότερο να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας και όλων ημών στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία και στα χρόνια που έπονται. Όπως άλλωστε πράξαμε στις 6 Μαΐου και αποτυπώθηκε στο τελικό αποτέλεσμα.
Καταρχήν, αξίζει να σταθούμε στη γενικότερη εκλογική επίδοση των κομμάτων στο Νομό Καστοριάς. Για ακόμη μία φορά η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, όμως με σημαντικότατη πτώση που οδήγησε στο ιστορικό χαμηλό του 29,76%. Ακολούθησε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών σε τοπικό επίπεδο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Με το εντυπωσιακό 13,59% κατόρθωσαν να υπερκεράσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να εξασφαλίσουν τη δεύτερη βουλευτική έδρα του Νομού, αφού το μέχρι πρόσφατα κυβερνητικό κόμμα συγκέντρωσε στην Καστοριά μόλις 12,87%. Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 11,2%, πέμπτη η Χρυσή Αυγή με 7,56%, έκτο το Κ.Κ.Ε. με 5,26% και έβδομη η ΔΗΜ.ΑΡ. με 3,95%. Πρόκειται ουσιαστικά για τα επτά κόμματα που τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεπέρασαν το όριο του 3% και εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή. Ακολούθησαν τα κόμματα που τελικά έμειναν εκτός Κοινοβουλίου, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. με 2,86%, η ΔΗ.ΣΥ. με 1,69%, η ΔΡΑΣΗ με 1,55%, η Δημιουργία Ξανά με 1,52% και αρκετοί ακόμη κομματικοί σχηματισμοί που αθροιστικά συγκέντρωσαν το 8,19% των Καστοριανών ψηφοφόρων.
Η σύγκριση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2012 με αυτά του 2009 καταδεικνύουν τις κοσμογονικές αλλαγές που σημειώθηκαν στο εκλογικό σώμα της Καστοριάς μεταξύ των δύο αναμετρήσεων. Η Ν.Δ. μέσα σε 3 χρόνια απώλεσε 20 ποσοστιαίες μονάδες (-20,27%). Λογικά υποθέτεται πως οι ψηφοφόροι αυτοί στράφηκαν κυρίως στα υπόλοιπα δεξιόστροφα κόμματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗ.ΣΥ, ΔΡΑΣΗ, Δημιουργία Ξανά). Το άθροισα των νεοπαγών αυτών κομμάτων, με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή που είχε κατέλθει στις εκλογές του 2009, φθάνει στο 18,35%. Αν προστεθεί και η μεγάλη άνοδος της Χρυσής Αυγής (+7,08%), τότε το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25,43% και ξεπερνάει το 27% αν συμπεριλάβουμε την πτώση του ΛΑ.Ο.Σ. (-1,06%). Άρα, τα κόμματα που κινούνται από την άκρα δεξιά μέχρι τις παρυφές του κέντρου δεν πριμοδοτήθηκαν μόνο από τη Ν.Δ., αλλά και από άλλους κομματικούς χώρους. Περνώντας στην κεντροαριστερά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη πτώση από τη Ν.Δ. που φθάνει στο -21,73%. Μία δεξαμενή ψηφοφόρων που ευνόησε τελικά όλα τα υπόλοιπα κεντροαριστερά κόμματα που είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται ή να εμφανίζουν αξιοσημείωτες επιδόσεις. Ειδικότερα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο (+7,44%) από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές, το Κ.Κ.Ε. (+1,26%), καθώς και οι νεοεμφανιζόμενες ΔΗΜ.ΑΡ. (3,95%) και Κοινωνική Συμφωνία (1,08%). Πάραυτα, υπολείπονται περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες από τις συνολικές απώλειες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (21,73%) που είτε κατευθύνθηκαν σε κόμματα της κεντροδεξιάς, είτε σε μικρότερα κόμματα ή απείχαν της ψηφοφορίας. Μία παράμετρος ιδιαίτερα κρίσιμη για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η συγκριτική προσέγγιση ως προς τα πανελλαδικά αποτελέσματα είναι εξίσου αποκαλυπτική. Τα κόμματα που συγκεντρώνουν στην Καστοριά υψηλότερα ποσοστά από τα πανελλαδικά τους είναι η Ν.Δ. (+10,85%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (+2,98%) και η Χρυσή Αυγή (+0,59%). Ουσιαστικά τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ιδεολογικής κλίμακας που παραδοσιακά είναι ενισχυμένη στην Καστοριά. Αντίθετα, χαμηλότερα από τις πανελλαδικές τους επιδόσεις κινήθηκαν τα κεντροαριστερά κόμματα και συγκεκριμένα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (-5,58%), το Κ.Κ.Ε. (-3,22%), η ΔΗΜ. ΑΡ. (-2,16%) και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (-0,31%). Ιδιαίτερα πρέπει να σταθούμε στην εγγύτητα των τοπικών ποσοστών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αυτά ολόκληρης της Ελλάδας, όταν σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε σημαντική απόκλιση (π.χ. το 2009 -9,32%), στην ακριβή σύμπτωση των ποσοστών του ΛΑ.Ο.Σ. (2,90%) σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, στην παρουσία και στην Καστοριά ενός αξιομνημόνευτου φιλελεύθερου πόλου (4,76%) που εκφράστηκε από τα αντίστοιχα κόμματα (ΔΗ.ΣΥ, ΔΡΑΣΗ, Δημιουργία Ξανά), στην συγκριτικά ισχνή υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων σε τοπικό επίπεδο, αφού πανελλαδικά αναδείχθηκαν 8ο κόμμα και οριακά εκτός Βουλής, ενώ εδώ μόλις 13ο. Στις επισημάνσεις αυτές θα προστεθούν εξίσου ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε ανάλυση που θα ακολουθήσει στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας.
Πηγή γραφήματος : www.kastorianews.wordpress.com
http://xrkosmas.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου