Το ισόγειο των φυλακών Κορυδαλλού υποδέχεται έναν επώνυμο καλεσμένο του. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα εγκατασταθεί πιθανότατα σε κάποιο από τα μονόκλινα ή δίκλινα κελιά που έχουν δημιουργηθεί στο ισόγειο της έκτης πτέρυγας και τα οποία "φιλοξενούν" πολιτικά με την ευρύτερη έννοια
πρόσωπα (λ.χ. προσφάτως ο ηγούμενος Εφραίμ, παλαιότερα ο εμπλακείς στο παραδικαστικό κύκλωμα Γιωσάκης ή ο "μόνιμος κάτοικος" βασανιστής της Χούντας Ντερτιλής) ή πρόσωπα τα οποία δεν είναι δυνατό να αναμιχθούν, για πολλούς λόγους, με τον "όχλο".
Ειδικά διαμορφωμένο είναι και το υπόγειο των φυλακών, το οποίο υποδέχθηκε τους καταδικασθέντες της 17ης Νοέμβρη. Τα δε κελιά συχνά εξοπλίζονται σύμφωνα και με τις επιθυμίες των κρατουμένων, με δικά τους έξοδα φυσικά. Σε ειδικές παραγγελίες είχε προχωρήσει, για παράδειγμα, ο Απόστολος Βαβύλης, ο οποίος είχε εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών καθώς και με την αλβανική μαφία. Ο Βαβύλης είχε ζητήσει και φέρει πλούσιο εξοπλισμό, τον οποίο άφησε στη φυλακή και αφότου αποφυλακίσθηκε, λόγω καλής συμπεριφοράς, τέτοιες μέρες το 2008.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πάντως, προστίθεται στην όχι και τόσο μακρά αλυσίδα πολιτικών που πέρασαν τις πύλες της φυλακής, χωρίς φυσικά να υπάρχουν ιδιαίτερες ομοιότητες με τους προηγηθέντες και χωρίς, βεβαίως, να έχει υπάρξει ακόμη καταδίκη του.
Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, το 1875 είχαν φυλακισθεί για εκβιασμό και δωροδοκία από τους αρχιεπισκόπους Αργολίδας, Πατρών, Κεφαλληνίας και Μεσσηνίας για να επηρεάσουν την Ιερά Σύνοδο στην εκλογή τους ως μητροπολιτών οι υπουργοί Δικαιοσύνης Βασίλειος Νικολόπουλος και Εκκλησιαστικών Ιωάννης Νικολόπουλος, οι οποίοι τερμάτισαν με αυτόν τον τρόπο την πολιτική τους καριέρα. Η φήμη τους, πάντως, στη συνέχεια σε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκε.
Το 1925 ο ...Θεόδωρος Πάγκαλος, δικτάτωρ πρόγονος του συνονόματου σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είχε φυλακισθεί για την άδεια που είχε δώσει για τη δημιουργία καζίνο στην Ελευσίνα, χωρίς να περάσει από ειδικό δικαστήριο. Αποφυλακίσθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1928, επίσης με αποκατάσταση του ονόματός του.
Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση της καταδίκης του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Αθανασόπουλου το 1990 για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Μέλος των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Αθανασόπουλος είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών, ωστόσο το 1993 η Βουλή ήρε τις συνέπειες της καταδίκης και έτσι αφέθηκε ελεύθερος.
Σε φυλάκιση είχαν καταδικαστεί, στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, τόσο οπρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας όσο και ο πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας Γιώργος Πέτσος με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Πέτσος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή για απιστία. Και ο κ. Τσοβόλας καταδικάστηκε, ωστόσο η ποινή του εξαγοράστηκε με έρανο, ενώ το 1993 του απονεμήθηκε χάρη από τη Βουλή...
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου