Σχετικά με την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρη Ψευτογκά.
Ερωτάται ο κ. Παπαϊορδανίδης ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του, ιδιαίτερα ο κος Κιοσσές και η κα Δούφλια ως εκπρόσωποι της ΠΕ Καστοριάς αν... συμφωνούν με τον κο Ψευτογκά, υπεύθ
υνο της παράταξης τους σε θέματα Περιβάλλοντος, για τις απόψεις που εξέφρασε και δημοσιεύτηκαν στον Ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο η «Επέλαση των ΜΙΝΚ».
Ιδιαίτερα στον κ Ψευτογκά υπεύθυνο σε θέματα Περιβάλλοντος θα ήθελα να απευθύνω τα παρακάτω τα ερωτήματα:
1. Έχετε επισκεφθεί ποτέ κάποιο εκτροφείο γουνοφόρων ζώων; Πραγματικά έχω μεγάλη απορία.
2. Δεν μπορείτε κ. Ψευτογκά να προκαλείτε τους Πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα της Καστοριάς και της Κοζάνης γράφοντας ότι η ίδρυση των μονάδων γεννά ιδιαίτερα Περιβαλλοντικά προβλήματα και έντονη δυσοσμία.
3. Το θέμα της Ποριάς το φέρατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και καλά κάνατε, αλλά θα μπορούσατε να το συζητήσετε και στην επιτροπή Περιβάλλοντος της οποίας αποτελείτε μέλος.
4. Αναφορικά με το Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις χρήσεις γης:
Α. Μήπως δε γνωρίζετε ότι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός εγκρίνεται από την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο;
Β. Για τις χρήσεις γης – Ζώνες Ανάπτυξης είναι διαφορετικά τα πράγματα, τα αναλύω παρακάτω γιατί πιστεύω αγνοείτε αρκετά από αυτά ή τα έχετε μπερδεμένα στο μυαλό σας.
Γ. Οι βεβαιώσεις για τις χρήσεις γης δίνονται από τις Πολεοδομίες, οι οποίες πλέον με τον Καλλικράτη ανήκουν εξολοκλήρου σαν αρμοδιότητα στους Δήμους και σε κάθε επένδυση υπάρχουν ασφαλώς οι σχετικές βεβαιώσεις.
5. Αναφερθήκατε στη μελέτη της ΑΝΚΟ για τα Αιολικά Πάρκα, η οποία δεν αποτελεί Χωροταξικό Σχεδιασμό, είναι απλά η νομοθεσία αποτυπωμένη στην εδαφική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
6. Γράφετε για ίδρυση Φορέα Διαχείρισης του Υδατικού Δυναμικού των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Και αυτό αρμοδιότητα της Κεντρικής Πολιτείας είναι, που εδώ και χρόνια πελαγοδρομεί με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον ΕΚ 60/2000 να τα έχει ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα τα 10 από τα 14 Σχέδια Διαχείρισης είναι σε Διαβούλευση και αυτό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν περιλαμβάνεται σε αυτά καθώς βρίσκεται σε φάση ανάθεσης, συμφωνά με ανακοίνωση του Υπουργείου
7. Αλήθεια, για την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Αστυνομίας που αναφέρετε, σε ποιον απευθύνεστε;
8. Αναφέρετε ότι πρέπει να αποφασίσουμε τι, πως και πού άμεσα; Τι εννοείτε;
Μήπως κε Ψευτογκά νομοθετούμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν το γνωρίζουμε; Αν είναι έτσι ενημερώστε ώστε να ενεργήσουμε σχετικά.
9. Λέτε ότι λειτουργούμε και αποφασίζουμε με τοπικιστικά ιδιοτελή κριτήρια και πολιτική φιλία.
Πραγματικά κατεβάζετε πολύ χαμηλά το επίπεδο και δεν θα έπρεπε να αναφερθείτε καν. Προσωπικά δεν απασχολεί καθόλου ο πολιτικός χώρος των επιχειρήσεων για τις οποίες γνωμοδοτούμε. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση όλων των επενδυτών της περιοχής και σας αναφέρω ενδεικτικά την απλή περίπτωση μιας τοπικής επιχείρησης που δια περιφοράς θα μπορούσε να επιλυθεί το θέμα άμεσα, δεν έγινε όμως μετά από δική σας διαφωνία, που ήταν και η μοναδική.
10. Δεν σας κατηγόρησα για υπερβολική ευαισθησία σε θέματα Περιβάλλοντος, σας είπα ξεκάθαρα ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ότι δεν μπορείτε να είστε πιο ευαίσθητοι από μας τους Καστοριανούς για θέματα Περιβαλλοντικής αδειοδότησης της Περιφερειακής Ενότητας μας, όπως και εγώ για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, αλλά και αυτό δεν το καταλάβατε.
11. Αυτό για την αναδρομική ισχύ του 4056/12 που αναφέρετε ότι είναι αντισυνταγματική, είναι πραγματικά να απορεί κανείς γιατί πάλι δεν καταλαβαίνετε ότι γνωμοδοτούμε απλά εμείς και αποφασίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Από 13 Μαρτίου ισχύει ο Ν. 4056 όπου οι αποστάσεις πλέον αλλάζουν, άρα το Τμήμα Περιβάλλοντος σωστά θα έπρεπε να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι πλέον δεν υφίσταται θέμα αποστάσεων για τη συγκεκριμένη μονάδα, το μοναδικό σημείο για το οποίο η υπηρεσία είχε αρνητική γνωμοδότηση.
Προκειμένου να γίνω περισσότερο κατανοητός θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικότερα με παραδείγματα.
Θέλω να αναφέρω ενδεικτικά ότι στην Ολλανδία για την Περιβαλλοντική άδεια οι αποστάσεις εξαρτώνται από το μέγεθος του εκτροφείου και ποικίλουν από 75 μέτρα για μονάδα με 1000 θηλυκά αναπαραγωγής μέχρι 177 μέτρα για μονάδα με 9000 θηλυκά αναπαραγωγής.
Επίσης στην ίδια χώρα για την οικοδομική άδεια ο συντελεστής δόμησης είναι 80% ή 90%, ενώ στην Ελλάδα είναι 30% και τώρα με την αλλαγή του Νόμου πάει στο 70% και ο μόνος περιορισμός στην Ολλανδία είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου η οποία είναι 2 ή 3 μέτρα ενώ στην Ελλάδα είναι 10 μέτρα.
Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αποτελεί σημαντικό κλάδο της κτηνοτροφίας πολλών χωρών κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Τα ζώα έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες εκτροφής, ενώ τα κτηνοτροφικά συστήματα έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ζώων. Τα συστήματα αυτά εξασφαλίζουν στα ζώα υψηλής ποιότητας προστασία, στέγαση, κτηνοτροφικές μεθόδους και ελέγχους ασθενειών.
Στην ΕΕ τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων υπολογίζονται σε 6.500 και απασχολούν 106.000 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και 108.000 εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Η αξία δε των γουνοδερμάτων που προέρχεται από εκτροφεία στην ΕΕ αγγίζει τα 625 εκ. ευρώ
Για να παράγει το γουνοδέρμα ο εκτροφέας δεν μπορεί να δουλέψει μόνος. Στο δίκτυό του περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, παρασκευαστήρια ζωοτροφών, μεταφορικές εταιρείες, ειδικευμένοι οίκοι δημοπρασιών, κτηνίατροι, εποχιακοί εργάτες κτλ. Το δίκτυο αυτό γίνεται πραγματικά διεθνές, στο στάδιο όπου τα γουνοδέρματα πωλούνται με τη μορφή ακατέργαστων αποξηραμένων δερμάτων μέσω διεθνών δημοπρασιών.
Μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε άλλες αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες συμπληρώνουν το εισόδημά τους από τον τομέα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Έτσι ο τομέας αυτός συμβάλλει στην επιβίωση των κοινοτήτων της υπαίθρου. Εξάλλου χάρη στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων, η αγροκτηνοτροφία γενικότερα παραμένει οικονομικά βιώσιμη δραστηριότητα σε περιοχές σαν τη δική μας όπου οι κλιματικές συνθήκες περιορίζουν τις επιλογές των αγροτών ως προς το τι μπορούν να παράγουν και να προωθήσουν επικερδώς στην αγορά.
Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ρυθμίζεται με ακρίβεια από συγκεκριμένους κανονισμούς σε επίπεδο κράτους και ΕΕ. Η οδηγία 98/58 της ΕΕ για την προστασία ζώων εκτροφής καλύπτει τα γουνοφόρα ζώα καθώς και ο Κανονισμός 827/68 που προβλέπει την ίδρυση του οργανισμού της κοινής αγοράς. Με την αναθεώρηση της Σύστασης από τα μέλη της ΕΕ αναφορικά με τη διατήρηση γουνοφόρων ζώων το 1999 δημιουργήθηκε η βάση για τις εθνικές νομοθεσίες που αφορούν την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων και περιλαμβάνει προβλέψεις για τη στέγαση των ζώων, τη συντήρηση, τον έλεγχο και τη διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων, την έρευνα, τις μεθόδους και τα μέσα θανάτωσης. Σκοπός της Σύστασης είναι να διασφαλίσει την υγεία και προστασία των εκτρεφόμενων ειδών που καλύπτει και σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις υγειονομικές διατάξεις την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής που εδρεύει η μονάδα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είναι γνωστή για την επεξεργασία της γούνας και την παραγωγή προϊόντων γούνας. Το συντριπτικό ποσοστό της πρώτης ύλης είναι εισαγόμενη και μόνο ένα μικρό μέρος παράγεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
Τα τελευταία 20 -25 χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων με προοπτική να υποκατασταθεί ένα τουλάχιστον μέρος των εισαγωγών και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός ο κλάδος.
Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2011, τα είδη από γουνόδερμα βρίσκονται στα 15 σημαντικότερα Ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα και συγκεκριμένα καταλαμβάνουν την 12η θέση.
Σήμερα στην περιοχή της Καστοριάς παράγονται περίπου 500.000 γουνοδέρματα σε 11 εκτροφεία, ενώ απασχολούνται 220 άτομα στον κλάδο, γεγονός που σημαίνει ότι διατηρούνται οι θέσεις εργασίας και τα εκτροφεία αναδεικνύονται σε βασικό παράγοντα μερικής αποκλιμάκωσης των συνεπειών της κρίσης στην τοπική μας οικονομία, με αξιοσημείωτη εισροή συναλλάγματος στη χώρα η οποία κυμαίνεται στα 22,5 εκ ευρώ. Παρόμοιες συνθήκες ισχύουν και στην Κοζάνη, ενώ έχει αρχίσει η εγκατάσταση μονάδων στα Γρεβενά και τη Φλώρινα.
Η ιδιαιτερότητα των εγκαταστάσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων είναι η περιορισμένη δυνατότητα καθορισμού κτηνοτροφικών ζωνών εξαιτίας των μεταδοτικών ζωονόσων, οι οποίες μεταδίδονται ακόμα και με τον αέρα και δεν μπορούν προς το παρόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Οι ασθένειες των γουνοφόρων ζώων οφείλονται σε ιούς και παράσιτα αλλά και στη μη σωστή διατροφή τω ζώων. Πέραν των βλαβών της υγείας τω ζώων, πολλές από τις ασθένειες έχουν και άμεσες ή έμμεσες συνέπειες στην ποιότητα του παραγομένου γουνοδέρματος.
Κυριότερη ασθένεια είναι η αλεούτια νόσος ή αλλιώς πλασμοκύτωση των βιζόν ιδιαίτερα μεταδοτική και προκαλεί το θάνατο των ζώων, η οποία σε μερικές περιπτώσεις εκτροφείων έχει προκαλέσει απώλειες μέχρι και 100%.
Η ασθένεια μεταφέρεται με τα σωματικά υγρά και μπορεί να μείνει αδρανής μέχρι και για δύο έτη σε αποξηραμένα ούρα ή ακόμα και στα ρούχα ή τα παπούτσια του ιδιοκτήτη. Όταν η ασθένεια εντοπίζεται τα ζώα που νοσούν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχονται σε επαφή με τα υγιή ζώα.
Καθώς δεν υπάρχει ακόμα γνωστή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη της ασθένειας, γι’ αυτό και αποφεύγεται οι μονάδες εκτροφής να βρίσκονται η μία πλάι στην άλλη.
Σε καμία χώρα παγκοσμίως που έχει αναπτυχθεί η οργανωμένη εκτροφή γουνοφόρων ζώων δεν έχει θεσμοθετηθεί η δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών, εξαιτίας των προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Συνεπώς η δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών στην περίπτωση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων είναι απαγορευτική.
Σχετικά με την υπάρχουσα γεώτρηση, προβλέπεται από το νόμο η υποχρεωτική εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία, χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας και δεν υπάρχει απαγορευτική νομοθεσία τις αρδευτικές γεωτρήσεις.
Κε Ψευτογκά και τις ευθύνες που μας αναλογούν τις αναλαμβάνουμε, όχι όπως εσείς που ενώ το συγκεκριμένο θέμα ήταν αρμοδιότητα σας, εσείς το φέρατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ικανοί είμαστε. Δυστυχώς όμως εσείς για μια ακόμη φορά ως επί παντός επιστητού για όλα τα θέματα προκαλείτε την κοινή γνώμη των Πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας με τις Απόψεις σας, ασκώντας μικροπολιτική.
Ευχαριστώ
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Δημήτρης Σαββόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου