yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης και η Καστοριά

 

Από το 1996 καταβάλλεται ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης στις περιοχές που λειτουργούν λιγνιτικοί σταθμοί της Δ.Ε.Η.Με το νόμο 2446 προβλέφθηκε η παρακράτηση ποσοστού επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας και η διοχέτευσή του σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Το ποσό αυτό αποδίδεται έκτοτε στους οργανισμούς αυτοδιοίκησης 3 Νομών (Κοζάνη, Φλώρινα, Αρκαδία) ως ανταποδοτικό τέλος για την εκεί λειτουργία των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. και για να περιοριστούν τα προβλήματα
και οι συνέπειες που υφίστανται οι περιοχές αυτές και οι κάτοικοί τους από τη ρυπογόνο λειτουργία των εργοστασίων. Ειδικότερα, το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.





Πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί η αύξηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης που καταβάλλεται στους 3 Νομούς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε σχετική τροπολογία κατά την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού – Πρόγραμμα «Ήλιος» – Προώθηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορευστών (Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)». Η τροπολογία προβλέπει αύξηση κατά 0,1% (από 0,4% σε 0,5%) επί του συνολικού κύκλου εργασιών της Δ.Ε.Η. που διοχετεύεται υπό τη μορφή του προαναφερθέντος τέλους προς τους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας. Με λίγα λόγια, οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης των 3 Νομών θα δουν κάποια επιπλέον εκατομμύρια ευρώ να εισρέουν στους προϋπολογισμούς τους για την υλοποίηση έργων και δράσεων στις περιοχές ευθύνης τους.



Εδώ και χρόνια εγείρεται η διεκδίκηση καταβολής Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και σε όμορους Νομούς. Θεσμικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες από γειτονικούς Νομούς, με τη στήριξη των τοπικών φορέων και φυσικά των κατοίκων, έχουν διατυπώσει πολλάκις το αίτημα συμπερίληψης των περιοχών τους σε εκείνες που καταβάλλεται το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος. Βασικό επιχείρημα για τη διεκδίκηση αποτελεί η αδιαμφισβήτητη επιβάρυνση και των δικών τους περιοχών από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών της Δ.Ε.Η. Το περιβάλλον και οι κάτοικοι υφίστανται επίσης, αρνητικές συνέπειες από τα εργοστάσια. Επομένως η καταβολή του Τοπικού Πόρου, έστω και μικρότερου σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που δίνονται στις 3 περιοχές, είναι δίκαιη και επιβεβλημένη.



Η Καστοριά συμπεριλαμβάνεται στους Νομούς που αξιώνουν την απόδοση Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Η γειτνίαση με τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας συνηγορούν στη διεκδίκηση. Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. δεν έχουν σύνορα. Δεν σταματούν αποκλειστικά στα όρια των δύο Νομών. Διοχετεύονται και στους γειτονικούς, όπως η Καστοριά, προκαλώντας και εκεί προβλήματα στο περιβάλλον, στην υγεία των ανθρώπων, στην ποιότητα ζωής και στην τοπική οικονομία. Συνεπώς, η προώθηση και η υιοθέτηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης πρέπει να τεθεί εκ νέου ως προτεραιότητα. Με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ας κινητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
http://www.xrkosmas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου