Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ο όρος της πλειοψηφίας

 
Για τρίτη φορά αναβλήθηκαν οι εκλογές ανάδειξης των οργάνων διοίκησης στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Όπως και τις προηγούμενες φορές, οι αντιδράσεις μικρής μερίδας φοιτητών στάθηκαν ικανές να παρακωλύσουν και τελικά να ματαιώσουν την εκλογική διαδικασία. Το προηγούμενο διάστημα ήταν η αρπαγή της κάλπης. Αυτή τη φορά προτιμήθηκε η κατάληψη των εισόδων προς το χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Οι αντιδρώντες φοιτητές εμπόδισαν και δεν
επέτρεψαν την είσοδο σε όσους ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι εκλογές ματαιώθηκαν και αναμένεται ο χρονικός προσδιορισμός τους για το άμεσο μέλλον, οπότε μάλλον θα γίνουμε ξανά μάρτυρες ανάλογων συμβάντων.

Αιτία της αντίδρασης αποτελεί η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο νόμος 4009/2011 υπερψηφίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με τη συναίνεση τεσσάρων κομμάτων, πάνω από 250 Βουλευτές στήριξαν με την ψήφο τους το καινούργιο νομοθέτημα που καθορίζει εφεξής τη δομή και τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας μας. Μεταξύ άλλων θεσμοθετήθηκε το νέο σύστημα διοίκησης των ιδρυμάτων και η διαδικασία ανάδειξής της. Μία πτυχή που έχει μετεξελιχθεί τους τελευταίους μήνες σε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων και επεισοδιακών αντιδράσεων.
Πριν ακόμη ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από διάφορες πλευρές εκτοξεύονταν η απειλή πως δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή του. Πρώτοι από όλους τα κοινοβουλευτικά κόμματα που αντιτάχθηκαν και καταψήφισαν το σχέδιο νόμου. Χαρακτηριστικά μέσα στη Βουλή δηλώνονταν από ηγετικά στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης πως «ευχόμαστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας». Μία ευχή – απειλή που το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο να μετουσιώνεται σε πράξη.
Μερικές δεκάδες φοιτητές με την αναγκαία καθοδήγηση από πάτρονες και ινστρούχτορες δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του νόμου. Εμποδίζουν την υλοποίηση αποφάσεων που προέκυψαν μέσα από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέσα στους κόλπους της δημοκρατικά εκλεγμένης από τον Ελληνικό λαό, εθνικής μας αντιπροσωπείας. Ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άπαξ και έχουν υπερψηφιστεί όχι από κάποια μειοψηφία ή έστω από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, αλλά από την απόλυτη και συντριπτική πλειοψηφία. Έτσι λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εκτός κι αν κάποιοι διαφωνούν και θέλουν να ανατρέψουν το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Τόσο όμως για αυτό, όσο και για την ανατροπή του συγκεκριμένου νόμου, απαιτείται η στήριξη από την πλειοψηφία της κοινωνίας, την οποία κι οι ίδιοι επικαλούνται ως όρο.
Οι προτιμήσεις της Ελληνικής κοινωνίας θα αποτυπωθούν πολύ σύντομα, στις επερχόμενες εκλογές. Απέχουμε από αυτές μόνο μερικές εβδομάδες. Όπως όλα δείχνουν, προς τα τέλη Απριλίου ή το αργότερο αρχές Μαΐου πρόκειται να στηθούν οι κάλπες. Από αυτές θα προκύψουν οι εκλογικοί συσχετισμοί των κομμάτων. Θα καταγραφεί η εκλογική τους δύναμη και η απήχησή τους στον Ελληνικό λαό. Θα αποδειχθεί κατά πόσο τα προγράμματά τους, τα επιχειρήματά τους, οι απόψεις και οι προτάσεις τους συγκεντρώνουν τη στήριξη της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας των πολιτών. Θα μάθουμε εν προκειμένω και μεταξύ άλλων, αν η πλειοψηφία της κοινωνίας συντάσσεται με τα κόμματα που συμφωνούν ή διαφωνούν με τον πρόσφατο νόμο για τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. Ελπίζω πως τότε όλοι θα σεβαστούν την ετυμηγορία της και ειδικά όσοι την έχουν θέση ως απαράβατο όρο για την πολιτική τους δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου