yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.



Αγώνα δρόμου ξεκινά η κυβέρνηση για να υλοποιήσει, μέσα σε ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, το νέο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, με στόχο φυσικά να καλυφθεί ο στόχος «βιωσιμότητάς» του, δηλαδή το 120,5% του ΑΕΠ ως το 2020.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα αρχίσει και η διαδικασία «κουρέματος» όλων των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, είτε αυτά αφορούν φυσικά πρόσωπα, είτε ομόλογα που
έχουν δοθεί ως εγγύηση για το δανεισμό των ΔΕΚΟ ή για εξόφληση χρεών σε εταιρίες-προμηθευτές (φαρμακευτικές κλπ.), καθώς, όπως επεσήμανε, δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση.

Ειδικά όμως για  τους περίπου 9.500 μικρο-ομολογιούχους, με ποσά έως 100.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν κατά περίπτωση -πιθανότατα με μια αποζημίωση έναντι των απωλειών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδύσεις των ιδιωτών σε ομόλογα έως 100.000 ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΕΚΕ, όπως συμβαίνει και με τις τραπεζικές καταθέσεις έως αυτό το ποσό.

Βέβαια προκύπτει  τεράστιο θέμα, καθώς μόλις προ  λίγων εβδομάδων – και πάντως προτού καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» στην τελική συμφωνία – η κυβέρνηση τόνιζε πως τα ομόλογα των μικροεπενδυτών δεν  θα πειραχθούν. Το πρόβλημα διογκώνεται  καθώς με τέτοια ομόλογα έχουν  πληρωθεί οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακευτικές  εταιρείες (μετά το κούρεμα 30 έως 40% που  υπέστησαν από τα συνολικά … χρωστούμενα  του Δημοσίου), αλλά και κατηγορίες εργαζομένων όπως οι πρώην απασχολούμενοι στην Ολυμπιακή!

Αξίζει δε να σημειωθεί  πως ούτε στην χρεοκοπία της Αργεντινής, όταν το τελικό «κούρεμα» άγγιξε το 99% (!) δεν είχαν πειραχθεί τα ομόλογα  των ιδιωτών, αφού μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του Δημοσίου και κυρίως στην μελλοντική του δυνατότητα να καταφεύγει σε εσωτερικό  δανεισμό.
Όσον αφορά πάντως στα βήματα που θα γίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής του χρέους, αυτά προβλέπουν πως μέχρι την Παρασκευή θα γίνει η αναγγελία πρόσκλησης για την εθελοντική συμμετοχή και πρωτίστως μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι εφαρμοστικοί νόμοι στη Βουλή.

Στις 9 Μαρτίου θα εξεταστεί το κατά πόσον η συμμετοχή  των ιδιωτών κατόχων ελληνικών  ομολόγων θα έχει φτάσει σε ποσοστό  στο 66% των ομολογιούχων που είναι  και το άτυπο όριο που έχει τεθεί  σαν όριο για την ενεργοποίηση των CACs.

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, στις 14 Μαρτίου αναμένεται πλέον  και τυπικά η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από όλα τα κράτη ενώ ως τις 19 Μαρτίου θα πρέπει να μπουν τα λεφτά στον ειδικό κλειστό λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου