Οι στατιστικές καταρρίπτουν τον μύθο του έλληνα τεμπέλη γράφει έρευνα του BBC που αξιολογεί στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Ελλάδα δέχεται δριμύα κριτική. Πολλοί της καταλογίσουν ότι ζει πάνω από τις δυνατότητες της. Άλλοι λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Οι στατιστικές, σημειώνει το BBC, λένε μια τελείως διαφορετική ιστορία.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα δεν έχει χάσει το δρόμο της λόγω τεμπελιάς. Αν κοιτάξετε τις μέσες ετήσιες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, οι Έλληνες δείχνουν πολύ εργατικοί.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ανά έτος το οποίο είναι περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο. Από τα 34 μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο θέσεις πίσω από την πρωτοπόρο σε ώρες εργασίας που είναι η Νότια Κορέα.
Από την άλλη πλευρά, ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος εργάζεται μόλις 1.408 ώρες το χρόνο. Η Γερμανία είναι 33η και πρότελευταία στην λίστα του ΟΟΣΑ. Ο μέσος Έλληνας εργάζεται 40% περισσότερες ώρες από τον μέσο Γερμανό.
Πίνακας με τις ώρες εργασίας και την παραγωγικότητα
Αυτοαπασχόληση και μερική απασχόληση
Όπως εξηγεί ο Πασκάλ Μαριάννα του ΟΟΣΑ υπάρχουν δύο λόγοι για την μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
«Η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή τους αγρότες και καταστηματάρχες που εργάζονται πολλές ώρες ". Οι αυτοαπασχολούμενοι τείνουν να εργάζονται πολύ περισσότερο από αυτούς που έχουν μισθωτή εργασία.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την μεγάλη διαφορά στους εργαζόμενουςμερικής απασχόλησης. «Στη Γερμανία, το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση είναι αρκετά υψηλό. Είναι σχεδόν ένας στους τέσσερις», λέει ο κ. Μαριάννα.
Έτσι, επειδή οι δύο αγορές εργασίας είναι διαφορετικά διαρθρωμένες, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συγκριθούν.
Όμως, όπως επισημαίνει το BBC, ακόμη και έαν αφαιρέσουμε από την εξίσωση αυτούς τους δυο παράγοντες, δηλαδή την μερική απασχόληση και την αυτοασχόληση, και κοιτάξουμε μόνο την πλήρη απασχόληση των μισθωτών, οι Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται σχεδόν 10% περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν περισσότερες διακοπές, αναρρωτική άδεια και άδεια μητρότητας - κατά μέσο όρο τέσσερις εβδομάδες περισσότερο από τους Έλληνες.
Γιατί λοιπόν ότι είναι η Ελλάδα που πρέπει να διασωθεί, και όχι η Γερμανία;
Έλλειμμα παραγωγικότητας
Αυτό είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, συνεχίζει το BBC, που απαντάται, εν μέρει, κάνοντας μια απλή εξίσωση.
Πάρτε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και διαιρέστε το με τον αριθμό των εργαζομένων. Σε αυτή τη βάση, ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος είναι πιο παραγωγικός από τον μέσο Έλληνα. Η Γερμανία κατατάσσεται ως η όγδοη πιο παραγωγική χώρα στην λίστα του ΟΟΣΑ, ενώ η Ελλάδα 24η.
Ο κ. Μαριάννα λέει ότι αυτό είναι κυρίως επειδή η Γερμανία έχει ένα πιο αποδοτικό μεταποιητικό τομέα. Αν και ένα μικρότερο ποσοστό των Γερμανών εργάζονται στη γεωργία σε σχέση με την Ελλάδα, και σε αυτόν τον τομέα είναι πιο αποτελεσματικοί, εν μέρει επειδή «η τεχνολογία είναι πιο διαδεδομένη».
Ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ πάντως κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα στατιστικά στοιχεία. Έχουν συλλεχθεί από εθνικές στατιστικές Αρχές. Η κάθε μία έχει τις δικές της μεθόδους συλλογής και συγκέντρωσης πληροφοριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου