Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 14 μήνες ήξεραν αλλά έπαιζαν κρυφτούλι με τον παιδεραστή


Το «πινγκ-πονγκ» Αστυνομίας - Εισαγγελίας με... μπαλάκι τη δικογραφία που είχε συνταχθεί εις βάρος του Νίκου Σειραγάκη ύστερα από καταγγελίες για τη δράση του καθυστέρησε σημαντικά τη σύλληψή του. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η «εμφάνιση» του DVD με τα αδιάψευστα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα
Ενα ατελείωτο «πινγκ-πονγκ» μεταξύ της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Ρεθύμνου
, που εξελίχθηκε τους τελευταίους 14 μήνες, φαίνεται ότι επέτρεψε στον αδίστακτο παιδεραστή Ν. Σειραγάκη να συνεχίσει ανενόχλητος τις «μυήσεις» νεαρών αγοριών στον στρεβλό του κόσμο.Η δικογραφία πήγε κι... ήρθε από τα αστυνομικά στα εισαγγελικά γραφεία τουλάχιστον δύο φορές, γεγονός που καθυστέρησε σημαντικά τη σύλληψη του 47χρονου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δράση του.
Χρειάστηκε η καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης «εμφάνιση» του διαβόητου DVD, το περιεχόμενο του οποίου δεν επέτρεπε σε κανέναν να αμφιβάλλει για την αρρωστημένη μεθοδολογία του προπονητή-δασκάλου, με την άσπιλη μέχρι πρότινος φήμη στην κλειστή κοινωνία του Ρεθύμνου.Το πότε και από ποιον εστάλη το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό δεν είναι ούτε γνωστό ούτε σαφές. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως το DVD εστάλη προς το τέλος του καλοκαιριού στις εισαγγελικές αρχές, οπότε και δόθηκε άδεια για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του δράστη, ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν πως το υλικό βρισκόταν στα χέρια της Αστυνομίας τουλάχιστον τέσσερις μήνες νωρίτερα. Αυτό δεν συμβαδίζει με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί, όπως αναφέρουν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι.Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω υλικό ήταν που επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δράση του 47χρονου σε βάρος των παιδιών.

14 μήνες ήξεραν αλλά έπαιζαν κρυφτούλι με τον παιδεραστή

Μυστήριο καλύπτει και το αν τελικά υπήρξαν ή όχι συγκεκριμένες καταγγελίες από γονείς και παιδιά για τη δράση του παιδόφιλου έναν χρόνο νωρίτερα. Η Αστυνομία αρνείται το γεγονός, λέγοντας ότι η αρχή της έρευνας βασίστηκε σε φήμες που υπήρχαν για τη δράση του, όμως πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κάνουν λόγο για μία τουλάχιστον καταγγελία που έγινε πριν από έναν χρόνο στον ΑΓΟΡ, όπου δούλευε ως προπονητής ο Σειραγάκης, η οποία είχε φτάσει και στην Αστυνομία.

39 θύματα

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να «δένουν» και με τις φερόμενες καταθέσεις παιδιών από οικογένειες μεταναστών που είχαν δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο στις αστυνομικές αρχές.Μέχρι σήμερα, 39 παιδιά συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ έχουν εξεταστεί μόλις 13, που παραδέχθηκαν ως «φυσική» τη δράση του παιδεραστή.

Ως πρότυπο έβλεπαν τον Σειραγάκη οι νεαροί αθλητές.
Ως πρότυπο έβλεπαν τον Σειραγάκη οι νεαροί αθλητές.

Την ίδια στιγμή που η τοπική κοινωνία προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές τους, ο 47χρονος Σειραγάκης παραδέχτηκε τη δράση του σε βάρος άγνωστου αριθμού παιδιών, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για σεξιστικού περιεχομένου ενέργειες, αλλά για... αθλητική πρακτική.Οι αρχές φοβούνται ότι μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχει υποστεί τη φρικτή «μύηση» του δράστη και επισημαίνουν πως αυτό που προέχει τώρα είναι η προστασία τους.

Οικογενειακή τραγωδία

Παρά τις προφυλάξεις που φέρεται να έπαιρνε, ο Ν. Σειραγάκης, ανέβαζε στο προφίλ του στο Facebook φωτογραφίες με τους νεαρούς αθλητές του.
Παρά τις προφυλάξεις που φέρεται να έπαιρνε, ο Ν. Σειραγάκης, ανέβαζε στο προφίλ του στο Facebook φωτογραφίες με τους νεαρούς αθλητές του.

«Κοίταξέ με στα μάτια και πες μου, αλήτη: ακούμπησες τα παιδιά μας;» Ηταν τα πρώτα λόγια της συζύγου του Νίκου Σειραγάκη, αμέσως μετά τη σύλληψή του. Το ξέσπασμα της μάνας των δύο του παιδιών έφερε την αρνητική απάντηση του 47χρονου δράστη. «Οχι, δεν τα έχω αγγίξει», της είπε. Η πρώτη κίνηση της γυναίκας μόλις έφυγε από το κρατητήριο ήταν να καταθέσει αίτηση διαζυγίου και να εξαφανιστεί με τους γιους της από την πόλη. Οπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος της, Ανδρέας Αργυρόπουλος, «η ζωή της γυναίκας καταστράφηκε. Σημασία έχει να σωθεί η ψυχή των δύο αθώων παιδιών, που βρίσκονται στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Ηδη, παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο...».

«Τέρας» με προσωπείο
«Διαβολικά έξυπνος, μας παραμύθιαζε όλους»

14 μήνες ήξεραν αλλά έπαιζαν κρυφτούλι με τον παιδεραστή

Εξυπνος, μορφωμένος, καλός ομιλητής, ικανός προπονητής. Οι περιγραφές του Νίκου Σειραγάκη από Ρεθυμνιώτες που τον ζούσαν από κοντά σοκάρουν. Ο 47χρονος εκπαιδευτικός είχε καταφέρει να «μαγέψει» μικρούς και μεγάλους με το προφίλ του αφοσιωμένου παιδαγωγού. «Είναι διαβολικά έξυπνος και είχε καταφέρει να μας παραμυθιάσει όλους», λέει άνθρωπος που τον γνώριζε. «Πού να φανταστούμε όταν του εμπιστευόμασταν παιδιά στον ερασιτέχνη ΑΓΟΡ ότι θα μπορούσε έστω να διανοηθεί να τα ''πειράξει''», σημειώνει. Ο Σειραγάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως αστυνομικός. Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ ως αθλητής από μικρή ηλικία και συνέχισε μέχρι την ενηλικίωσή του. Με την αποφοίτησή του από το Λύκειο, ο Σειραγάκης πέρασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και έγινε δάσκαλος. Ηταν η εποχή που φέρεται να επιστρέφει ξανά στο Ρέθυμνο, όπου και εγκαταστάθηκε. Λίγο καιρό μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, κόρη γνωστής και ευυπόληπτης οικογένειας της πόλης. Η γυναίκα του είναι μουσικός, ενώ ο πατέρας της, ιδιοκτήτης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον χώρο των οικοδομών, είχε και πολιτική ανάμειξη με τον Δήμο Ρεθύμνου.Στο πλαίσιο αυτό, λένε όσοι ξέρουν, ο Σειραγάκης «απογειώθηκε». Αξιοποιώντας το κύρος της οικογένειας της συζύγου του και τη δική του ευρυμάθεια, κατάφερνε να «σαγηνεύσει» όσους τον πλησίαζαν. Εγινε βοηθός προπονητή και μετά προπονητής σε ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης. Οι μαθητές του τον λάτρευαν, το ίδιο και οι γονείς που άφηναν τα παιδιά τους να περνούν χρόνο με τον «μέντορά» τους, χωρίς να αμφισβητήσουν ούτε στιγμή τις προθέσεις του. Η φήμη του διαδόθηκε όταν ο ίδιος και η παρέα του γύρω στο 1990 πρότειναν την καθιέρωση ενός νέου παιχνιδιού στο αποκριάτικο Ρέθυμνο. Ο Νίκος Σειραγάκης υπήρξε ένας από τους εμπνευστές του διάσημου «Κυνηγιού του Θησαυρού» που από το 1991 πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη. «Ο ίδιος είναι τόσο διαβασμένος, που βοήθησε να πάρει τον πιο ιστορικό, πιο λαογραφικό και διεθνή χαρακτήρα του το ''Κυνήγι''», λέει ένας από τους τότε συνεργάτες του. Κι όταν τον ρωτάμε αν είχε παρατηρήσει κάτι στη συμπεριφορά του, μας λέει: «Είχε την όψη ''τρελού επιστήμονα'', σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι έκανε τέτοια πράγματα...». Κορυφαίο σημείο στην καριέρα του Σειραγάκη ήταν το 2009, όταν διετέλεσε βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα μπάσκετ που συμμετείχε στους Μεσογειακούς της Πεσκάρα.Το τελετουργικό της «μύησης»
Διάλεγε παιδιά από αδύναμες οικογένειες.Μόνο μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψή του -στο κρεβάτι του σπιτιού του με δύο παιδιά, με τα οποία επιδιδόταν σε σεξουαλικές περιπτύξεις- αποκαλύφθηκε η ειδεχθής δράση του Νίκου Σειραγάκη. Και τότε έμαθαν οι Ρεθυμνιώτες και το Πανελλήνιο το άλλο πρόσωπο του 47χρονου που έκρυβε επιμελώς για τουλάχιστον δέκα χρόνια.Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, ο Σειραγάκης επέλεγε παιδιά από την μπασκετική ομάδα και όχι μόνο. Το κριτήριο ήταν ο χαρακτήρας τους και η σχέση με τους γονείς τους. Τα αδύναμα παιδιά, με προβληματικές οικογενειακές σχέσεις μπορούσαν πιο εύκολα να τον εμπιστευτούν και να τον πιστέψουν. Αυτά τα παιδιά επέλεγε να μυήσει στη διαβόητη φιλοσοφία των «ρούκις», στην οποία -όπως υποστήριξε ο Σειραγάκης στην κατάθεσή του- είχε μυηθεί και ο ίδιος.
Επηρεασμένος από την αρχαιοελληνική τακτική, ο Σειραγάκης αποκαλούσε τα παιδιά που συμμετείχαν ως «Σπαρτιάτες». Μέσα από τη «μύηση», τα είχε πείσει πως θα γίνονταν καλύτεροι μαθητές, αθλητές, άνδρες, άνθρωποι.Η διαδικασία αυτή συμπεριλάμβανε τέσσερα στάδια. Το πρώτο αφορούσε την υπερνίκηση του φόβου και των αμφιβολιών: έστελνε τα παιδιά σε νεκροταφεία και εκκλησίες βράδυ, σπηλιές ή όπου αλλού σκεφτόταν, προκειμένου να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους.Το δεύτερο ήταν το στάδιο της εμπιστοσύνης, όπου τα παιδιά μπορούσαν να «αναγνωρίσουν» το σώμα των άλλων παιδιών, να το ακουμπήσουν και να το νιώσουν. Το τρίτο και το τέταρτο στάδιο αφορούσαν τις ασελγείς πράξεις, στις οποίες συμμετείχε -σύμφωνα με την Αστυνομία- και ο ίδιος.«Ο Σειραγάκης έπαιρνε προφυλάξεις και λειτουργούσε με μεθοδικότητα. Δηλαδή έκανε συναντήσεις μικρής διάρκειας, σε σημεία τέτοια που ούτε επέτρεπαν την καθαρή αποτύπωση της δράσης του ούτε δημιουργούσαν υπόνοιες στις οικογένειες των παιδιών», τόνισε σε αναλυτική δήλωσή του ο ταξίαρχος Εμμανουήλ Παραδουλάκης, αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, επιμένοντας πως «η σύλληψη έγινε στον συντομότερο δυνατό χρόνο που υπήρξε πλήρης στοιχειοθέτηση της υπόθεσης με αδιάσειστο αποδεικτικό υλικό. Η οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργεια, χωρίς ισχυροποίηση των αποδεικτικών στοιχείων, θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια». Οσοι ξέρουν τον αντίκτυπο της προσωπικότητάς του σε γονείς και παιδιά στηρίζουν την άποψη αυτή. «Οποιοδήποτε λάθος θα επέτρεπε στον Σειραγάκη να αντιστρέψει υπέρ του τις κατηγορίες», λένε με νόημα.Σοκαρισμένη η κοινωνία
Στο Ρέθυμνο οι κάτοικοι παραμένουν σοκαρισμένοι. «Η μικρή μας κοινωνία είναι βουβή γιατί σέβεται τις πληγές όλων αυτών των παιδιών που πέρασαν από τα χέρια του ανθρωπόμορφου τέρατος», λέει παράγοντας της πόλης, που επισημαίνει πως «δεν χρειαζόταν καν να συμπεριληφθούν τόσα παιδιά στη δικογραφία. Και με τέσσερα παιδιά, η τιμωρία του θα ήταν η ίδια»...Την ανάγκη να προστατευθούν τα παιδιά που έπεσαν θύματα του Σειραγάκη επεσήμανε και ο δικηγόρος Θωμάς Λεχωβίτης, τον οποίο διόρισε το δικαστήριο ως συνήγορο του 47χρονου δράστη.«Ο Σειραγάκης είχε γίνει το πατρικό πρότυπο των παιδιών, θέση που πρέπει τώρα να ξαναδιεκδικήσουν οι γονείς τους. Αυτό που προέχει είναι να προστατευθούν τα παιδιά».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου