yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στις 10:00 ... υπόσχονται κυβέρνηση - “Ναι” με 3 όρους από Παπαδήμο




- Υπογραφή των δυο μεγάλων και συμμετοχή και άλλων κομμάτων ζητά ο Λ. Παπαδήμος
- Παζάρια για τα υπουργεία
- Πόλεμος ανακοινώσεων και διαρροών όλη τη νύχτα

Στο ίδιο έργο θεατές και σήμερα; Όλη η χώρα ελπίζει να αλλάξει η “παράσταση” και μην παρακολουθήσει μια ακόμη “οπερέτα”.
10:00 η νέα συνάντηση των Αρχηγών υπό των Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η υπόσχεση των επιτελείων μετά την ουσιαστική (αλλά όχι τυπική) παραίτηση Παπανδρέου μέσω διαγγέλματος χθες το απόγευμα είναι πως η χώρα θα αποκτήσει συναινετικό Πρωθυπουργό. Από χθες υπάρχει επίσημα όνομα. 
Για πρώτη φορά είχαμε επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Έγινε πρόταση στον Λ. Παπαδήμο (που μέχρι χθες δεν τον είχε πάρει, λένε, κανείς ένα τηλέφωνο), εκείνος είπε το “ναι” θέτοντας τρεις όρους.
Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ
Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.
Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ.

Η Κυβέρνηση λέει τώρα πως είπε το “ναι” και πως η Ν.Δ. έχει το λόγο. Η απάντηση από τη Συγγρού δεν έχει δοθεί επισήμως, όμως όλα δείχνουν ότι θα είναι θετική.

Ωστόσο η νύχτα είχε και πάλι ... μεγάλο μήκος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων και πάλι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε με κόντρα Παπανδρέου-Σαμαρά που μίλησαν στο τηλέφωνο:
“Στη συνομιλία τους ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί η ΝΔ διοχετεύει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες όσο αφορά τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.”

Η Ν.Δ. από την πλευρά της λέει ότι η επιλογή Πετσέλνικου λίγο έλειψε να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Επιλογή που όπως προβλέπει το Σύνταγμα ήταν (και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς) του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα ο κ. Παπαδήμος που προτεινόταν ως η ιδανική λύση είχε μπει στο περιθώριο, λέει η Ν.Δ. από το Μαξίμου.

Η ΝΔ δεν λέει αλήθεια, λένε πολλοί, όταν υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδήμος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό και απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά διότι «είναι Τραπεζίτης». Εν συνεχεία, προτάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο επίσης απέρριψε ο κ. Σαμαράς. Ακολούθησε πρόταση στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε.

Τώρα όμως που ο κ. Παπαδήμος “προκρίνεται” ως ο επόμενος Πρωθυπουργός όλα δείχνουν ότι απλά έχουμε μόνο... ένα όνομα. 
Πρέπει να πουν το “ναι” στελέχη τα οποία ζητά να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, αλλά και να δοθεί το “οκ” και από τα κόμματά τους.
Παράλληλα ο κ. Παπαδήμος ζητά την υπογραφή και της Ν.Δ. η οποία επιμένει ότι απλά θα αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν (όπως έκανε ο σημερινός Πορτογάλος Πρωθυπουργός πριν τις εκλογές).

Θα υπάρξει κάποια εμπλοκή ως προς αυτό;
Θα υπάρξει συμφωνία στα πρόσωπα του υπουργικού;
Θα συμφωνήσουν άλλα κόμματα να μετέχουν στη νέα κυβέρνηση;
Τα εσωκομματικά μέτωπα πως θα αντιδράσουν σήμερα;

Τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Οι διαβουλεύσεις τη νύχτα ήταν συνεχείς, αλλά οι πληροφορίες ελάχιστες.
Θα φανεί και πάλι έξω και μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. 
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου