Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τελικά θα μπορούσε το Παυλοπέτρι Λακωνίας, να είναι η Ατλαντίδα;

Πρεμιέρα την Κυριακή 9 Οκτωβρίου για το ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο "Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλοπέτρι" (City Beneath the Waves: Pavlopetri). Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος (στη φωτογραφία βλέπετε ένα στιγμιότυπο), παρουσιάστηκε το "ψηφιακό Παυλοπέτρι", μία πιστή αναπαράσταση της βυθισμένης πόλης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και ανοίγει ένα νέο δρόμο στην ενάλια αρχαιολογία!



Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του BBC, " μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις

, στα Νότια της Λακωνίας, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ένα λιμάνι, σπίτια με κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές, δρόμοι και πλατείες, συνθέτουν μία πόλη με στοιχεία από τον αστικό τρόπο ζωής. Μόνο που εδώ μιλάμε για την εποχή του Χαλκού!".

Όπως σας ενημέρωσε το pyles.tv, οι ερευνητές εξέτασαν και την πιθανότητα το Παυλοπέτρι να ήταν εκείνο που ενέπνευσε στον Πλάτωνα την ιστορία της Χαμένης Ατλαντίδας. Πιο συγκεκριμένα στο σχετικό άρθρο διαβάζουμε ότι:

" Ο μύθος της Ατλαντίδας αναφέρθηκε για πρώτη φορά 2.000 χρόνια πριν, από τον Πλάτωνα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα νησί που βυθίστηκε περίπου πριν από 9.000 χρόνια. Από τότε δεκάδες περιοχές έχουν προταθεί ως πιθανές θέσεις για την Ατλαντίδα, οι περισσότερες μέσα ή κοντά στη Μεσόγειο - νησιά όπως η Σαρδηνία, η Κρήτη και η Σαντορίνη, η Σικελία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι Παυλοπέτρι, το οποίο βυθίστηκε πριν από 3.000 χρόνια (πιθανώς ως αποτέλεσμα σεισμικής δραστηριότητας), είναι η Ατλαντίδα! Η ιστορία του όμως - όπως και άλλων βυθισμένων πόλεων- θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει την ιστορία της Χαμένης Ατλαντίδας".

Πώς ήταν το Παυλοπέτρι πριν καταποντιστεί


Αφού γίνεται εκτενής αναφορά στην διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να φτάσουμε στην ψηφιακή αναγέννηση της αρχαίας βυθισμένης πόλης, στη συνέχεια το αφιέρωμα του BBC, παρουσιάζει το Παυλοπέτρι, όπως πρέπει να ήταν πριν καταποντιστεί.

Με έκταση που κάλυπτε μια περιοχή οκτώ ποδοσφαιρικών γηπέδων, το Παυλοπέτρι ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, που περιλάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο. Ανεξάρτητες και μη οικίες μέχρι και δύο ορόφων, συνυπήρχαν με δημόσια κτίρια. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρύματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές.


Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή δεν κατοικούσαν μόνο αγρότες, αλλά κυρίως αγγειοπλάστες, τεχνίτες του χαλκού, έμποροι ναυτικοί, βοσκοί και πιθανότητα σκλάβοι, που συνυπήρχαν με τους αξιωματούχους, τους ηγέτες της πόλης και τους γραφιάδες.

Ως αναπτυσσόμενο λιμάνι, το Παυλοπέτρι στήριξε την ευημερία του στο εμπόριο και στις συναλλαγές ενώ η διαρκής επαφή με εμπόρους και ναυτικούς άλλων περιοχών, έδινε στους κατοίκους του την δυνατότητα να κάνουν χρήση της τεχνολογίας αιχμής της εποχής.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το αρχαίο λιμάνι της Νότιας Λακωνίας, αποτέλεσε μέρος της γέννησης και ανάπτυξης της "νέας πόλης" στην ευρύτερη περιοχή, μιας πόλης που στηρίχθηκε στην οικονομία και όχι στον βασιλιά ή κάποιον θεό της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου