Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Λεύκανση δοντιών: Όσα πρέπει να ξέρεις


α κάνεις λεύκανση ή να μην κάνεις; Ιδού η απορία…
Τη σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποκτήσεις αστραφτερό χαμόγελο με κατάλευκα και αστραφτερά δόντια. Τόσο οι ειδικές οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι θεραπείες που μπορείς να εφαρμόσεις μόνη με μασελάκι στο σπίτι ή ακόμη και η δραστικότερη λύση της λεύκανσης στον οδοντίατρο σου προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πόσο ασφαλές όμως είναι αυτό;
Υπάρχουν κίνδυνοι που αγνοείς
Όταν βλέπεις κάποιον με αφοπλιστικό και λαμπερό χαμόγελο, η ιδέα του να κάνεις λεύκανση δεν σου ακούγεται τόσο κακή. Άλλωστε, οι περισσότεροι διάσημοι αλλά και άσημοι το κάνουν. Ωστόσο, υπάρχουν κρυμμένοι κίνδυνοι που ίσως αγνοείς. Σου παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπ΄ όψιν πριν αποφασίσεις να ακολουθήσεις θεραπεία λεύκανσης δοντιών.
Παν μέτρον άριστον, μη το ξεχνάς
Το θεαματικό αποτέλεσμα ήδη από την πρώτη εφαρμογή μπορεί να σε ρίξει στην παγίδα του.. εθισμού. Η επιθυμία σου να αποκτήσεις το συντομότερο δυνατό λευκά και αστραφτερά δόντια μπορεί να σε οδηγήσει σε υπερβολική χρήση των προϊόντων ή θεραπειών λεύκανσης.
Είναι λογικό να ανυπομονείς να αποκτήσεις το χαμόγελο που ονειρεύεσαι, οι υπερβολές, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα και αντί και λευκότερα, τα δόντια σου να γίνονται σταδιακά ολοένα και πιο κίτρινα. Οι λευκαντικές ουσίες, εάν εφαρμόζονται με μεγάλη συχνότητα μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα σου κάνοντάς τα να αιμορραγούν ενώ τα δόντια σου γίνονται υπερευαίσθητα και κίτρινα λόγω της απομάκρυνσης του φυσικού σμάλτου.
Οι οδοντόκρεμες λευκαίνουν μόνο επιφανειακά
Και με τις ειδικές οδοντόκρεμες τι γίνεται; Πόσο αποτελεσματικές είναι και τι κίνδυνοι υπάρχουν; Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να καθαρίσουν τους λεκέδες, το κάνουν όμως επιφανειακά. Τα αποτελέσματα άλλωστε είναι παροδικά, δεδομένου ότι ξεπλένουμε πολύ γρήγορα την πάστα.
Επίσης, αν μια οδοντόκρεμα τέτοιου τύπου είναι ιδιαιτέρα δραστική, πιθανότητα να απομακρύνει και το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου των δοντιών. Αυτό όμως όπως καταλαβαίνεις σημαίνει πιο σκούρα δόντια και όχι λευκότερα.
Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος;
Για να είσαι σίγουρη πως ακολουθείς το σωστό τρόπο δίχως κινδύνους για την στοματική σου υγεία καλό θα ήταν να ρωτήσεις τον οδοντίατρό σου αναφορικά με τις επιλογές λεύκανσης που υπάρχουν ζητώντας να σε ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.
Στη σύγχρονη ιατρική υπάρχουν τρεις μέθοδοι. Αυτή που γίνεται με επίσκεψη στο οδοντιατρείο, η εφαρμογή ειδικού νάρθηκα στο σπίτι και ο συνδυασμός των δύο προαναφερθέντων μεθόδων. Όποια μέθοδο κι αν διαλέξεις να θυμάσαι πωςη λεύκανση δεν είναι επικίνδυνη όταν ακολουθούνται κανόνες ασφαλείας, χρησιμοποιούνται ελεγμένα, πιστοποιημένα και εξειδικευμένα υλικά και προπαντός όταν δε γίνονται υπερβολές. Γι΄αυτό μη ξεχνάς να αφήνεις μεγάλα διαστήματα μεταξύ των θεραπειών και να ακολουθείς κατά γράμμα τις συμβουλές του οδοντιάτρου.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου