yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ο Γολγοθάς των 10 ημερών για την Ελλάδα


Το πιο βασανιστικό δεκαήμερο διανύει από σήμερα και μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου η κυβέρνηση, αφού σε αυτό το πολιτικό διάστημα θα ξεπροβάλουν τεράστια εμπόδια, από την υπερπήδηση των οποίων θα εξαρτηθεί η έκτη δόση του δανείου, αλλά και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις για χρεοκοπία της χώρας μας δεν έχουν σταματήσει. Το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους «δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο διοικητής της
Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία με την προϋπόθεση ότι η ίδια και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του χρέους. Το άγχος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την επόμενη μέρα είναι μεγάλο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του χθεσινού υπουργικού ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος» και κάλεσε την ευρωζώνη να δώσει πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της τρίμηνης αξιολόγησης της τρόικας.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός βρίσκεται απέναντι σε μια «πράσινη» κοινοβουλευτική ομάδα που βράζει. Αρκετοί βουλευτές διεμήνυσαν προχθές στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ότι δεν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο αν δεν υπάρξουν αλλαγές - ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη διάρκεια της εισήγησής του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, έκανε λόγο για «κρίσιμες μμάχες» που έρχονται στη Βουλή, και υπογράμμισε ότι «θα είναι πολύ σημαντικό βήμα η απόφαση του Κοινοβουλίου να στηρίξει τις βασικές αποφάσεις» που έχουν ληφθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, «ώστε πηγαίνοντας εκεί να κάνουμε με καλύτερους όρους μια δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία προσδοκούμε να πετύχουμε ένα και θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει καθημερινά σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών. Προχθές μίλησε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η έκτη δόση θα εξαρτηθεί από την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα συντάξει η τρόικα. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη στις 17.30 στις Βρυξέλλες.

Θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη τόσο της Αμερικής όσο και της Ρωσίας, στήριξη που στέλνει ηχηρά μηνύματα σε εκείνους τους εταίρους μας που βάζουν στοίχημα υπέρ της χρεοκοπίας μας.

Πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα χαρακτήρισε την κρίση χρέους της Ευρώπης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης να επιδείξουν ανδρεία και «να βάλουν πλάτη» σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου