Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οσφυαλγία: Η Μάστιγα της εποχής μας


Η λέξη Οσφυαλγία από μόνη της δεν περιγράφει κάποια πάθηση, αλλά αναφέρεται σε κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουν νιώσει: Πόνο στη μέση (άλγος στην οσφύ).

Η στατιστική δε αναφέρει ότι ενοχλήσεις στη μέση τους είχε, έχει ή θα έχει κάποια στιγμή της ζωής του το 85% των ανθρώπων τουλάχιστον.

Έτσι, η οσφυαλγία θεωρείται σήμερα η πρώτη αιτία αποχής από την εργασία. Και όχι μόνο αυτό αλλά και το 25% των περιπτώσεων με πρόβλημα στη μέση (τα πιο σοβαρά δηλαδή) κοστίζει το 90% του κόστους υγείας στην εργασία...

Παράγοντες προβλημάτων μέσης:
Κακή στάση
Κακή μηχανική
Κακή εργονομία στο χώρο εργασίας
Δυσκαμψία
Μυϊκή αδυναμία
Κάπνισμα (μέχρι και 43% μείωση της ανταλλαγής Ο2 στο μεσοσπονδύλιο δίσκο)
Στατικές θέσεις
Τραυματικοί παράγοντες
Επαναλαμβανόμενη φόρτιση/τριβή
Κούραση
Έλλειψη φυσικής κατάστασης
Περιττό σωματικό βάρος
Ανισοσκελία
Ψυχική φόρτιση/στρες
Κακή διατροφή
Έλλειψη ξεκούρασης

Η αιτιοπαθολογία των προβλημάτων στη μέση μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις όπως:

I)Οστεοαρθρίτιδα, ii)Κάκωση μαλακών μορίων, iii)Ερεθισμούς των facets, iv)Φλεγμονώδεις καταστάσεις, v)Γενικευμένες νόσους (π.χ. Αγκυλοποιητική αρθρίτιδα), vi)Σπονδυλόλυση - Σπονδυλολίσθηση, vii)Πρόβλημα στις Ιερολαγόνιες αρθρώσεις, viii)Οστεοπόρωση, ix)Κάταγμα, ενώ, αφήνουμε τελευταία x)Τα προβλήματα του δίσκου τα οποία και ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων οσφυαλγίας.

Πάμε να δούμε τώρα τι πρέπει να κάνουμε για να θεραπεύουμε ή για να διατηρούμε τη μέση μας σε καλή κατάσταση:

1) Σωστή στάση

Διατήρηση της σωστής στάσης είναι πολύ σημαντική γιατί η κακή στάση φέρνει σε κάμψη τη σπονδυλική στήλη και αυξάνει την ενδοδισκική πίεση.

Αν σε αυτά προσθέσουμε το χρόνο που περνά ο σημερινός άνθρωπος καθιστός (δουλειά-υπολογιστής, αυτοκίνητο, καναπές-σπίτι) η αναγκαιότητα της γίνεται ακόμα πιο έκδηλη.


2) Ασκήσεις τύπου Mc Kenzie 

Θεωρούνται ασκήσεις που «επαναφέρουν το δίσκο στη θέση του» (Μετατοπίζουν με την προς τα πίσω κίνηση τις οπίσθιες ή οπισθοπλάγιες προβολές προς το κέντρο) πολύ χρήσιμες κατ’ αρχήν για τη θεραπεία, αλλά και για τη συντήρηση.

3)Ασκήσεις Ελαστικότητας

Οι ασκήσεις επαναφοράς της ελαστικότητας (διατάσεις) είναι απαραίτητο να εντάσσονται κάποια στιγμή στο πρόγραμμα αποκαταστάσεως.


4) Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Ασκήσεις που δεν είναι μόνο κοιλιακοί και ραχιαίοι, αλλά και κάποιες ειδικές ασκήσεις που έχουν να κάνουν με τη σταθεροποίηση των σπονδυλικών σωμάτων και που αυξάνοντας την ενδοκοιλιακή πίεση, συνεισφέρουν στη μείωση της ενδοδισκικής πίεσης.


5)Ασκήσεις Φυσικής Κατάστασης

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο έρευνες σήμερα αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με καλύτερη γενική φυσική κατάσταση έχουν λιγότερα προβλήματα με τη μέση τους και όταν έχουν πρόβλημα το ξεπερνούν γρηγορότερα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε ασθενής είναι μια ξεχωριστή οντότητα και ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Είναι λοιπόν απαραίτητο τα προγράμματα της αποκατάστασης να δίδονται από τους ειδικούς και όχι από φίλους, γνωστούς ή συγγενείς, που έτυχε να έχουν κάποιο παρόμοιο πρόβλημα, όπως συχνά συνηθίζεται.



Σταύρος Τόιλος P.T., M.Phil.
Κων/νος Ψαρογιώργος P.T. ,Int. Fellow ,
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΙΑΣΩ General

www.healthierworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου