yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Στοιχεία σοκ: Αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά εκφοβισμού στα σχολεία




Ανήσυχοι είναι γονείς και καθηγητές από την αύξηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Στοιχεία – σοκ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί τρομακτικά και στην χώρα μας. Νέα έρευνα για το bullying, όπως είναι ο διεθνής όρος, έδειξε ότι το 90% των μαθητών έχει υπάρξει θύμα ή θύτης εκφοβισμού κάποια στιγμή στα σχολικά χρόνια.

Συνήθως, θύματα του εκφοβισμού, που σε πολλές περιπτώσεις εκφράζεται και με ξύλο, είναι άτομα με ιδιαιτερότητες, ενώ πιο «ήπιοι» τρόποι εκφοβισμού είναι η διάδοση φημών, οι εκβιασμοί, οι απειλές, η περιθωριοποίηση και η ψυχολογική πίεση.

Δεν είναι τυχαίο, όπως δείχνει η έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ότι σε αρκετές φορές τα θύματα γίνονται στην συνέχεια θύτες, όταν αποκτήσουν δύναμη, ενώ οργανώνονται κυρίως σε συμμορίες.

Μεγάλη αύξηση έχει πάρει το φαινόμενο του cyber bullying, δηλαδή μέσω διαδικτύου, τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως… τα κορίτσια, σε ποστό 60%, σε αντίθεση με τα αγόρια, τα οποία προτιμούν το ξύλο!

Τα παιδιά, ως γνωστόν είναι πιο σκληρά στον τρόπο έκφρασης τους με αποτέλεσμα να πληγώνουν πολλές φορές τους συμμαθητές τους. Το bullying μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ψυχολογία των παιδιών και για αυτό οι γονείς πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί…

Το προφίλ του θύτη

Σύμφωνα με την νέα έρευνα, οι θύτες δεν είναι απαραίτητα παιδιά που έχουν δεχτεί βία στο σπίτι τους. Πολλοί από τους θύτες μπορεί να προέρχονται από εύπορες και μορφωμένες οικογένειες, ωστόσο, έχουν μία υπερφίαλη εικόνα για τον εαυτό τους.

Το προφίλ του θύματος

Όσον αφορά τα θύματα μετά το bullying παρουσιάζουν μειωμένη αυτοεκτίμηση, γίνονται πιο ντροπαλά, αποκτούν δυσκολίες στην επικοινωνία και στις συναναστροφές τους, και πολλές φορές η ετερότητά τους βρίσκεται σε κάποια σωματική ανωμαλία, ανήκουν σε μειονοτική ομάδα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου