Μαθήματα τα Σάββατα, τα Χριστούγεννα, τα μεσημέρια μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, «ψαλίδισμα» των εκδρομών, ακόμη και παράταση του διδακτικού έτους προβλέπει η εγκύκλιος που έστειλε χτες το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται λόγω των καταλήψεων. Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, κάλεσε τους διευθυντές να «λειτουργούν σύννομα» και να ειδοποιούν τις αρχές. Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ζήτησε την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών της χώρας για τις μαθητικές καταλήψεις.
Ο... ιός των καταλήψεων εξαπλώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε περισσότερα από 400 σχολεία ανά την Ελλάδα. Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ούτε ένα ευρώ για φωτοτυπία», μαθητές από διάφορα κατειλημμένα λύκεια της Θεσσαλονίκης βγήκαν χτες στους δρόμους της πόλης για να διαμαρτυρηθούν. Με αφετηρία την Καμάρα, εκατοντάδες παιδιά από λύκεια του κέντρου, των Πεύκων, της Θέρμης, της Νεάπολης και άλλες περιοχές πραγματοποίησαν πορεία, μέσω της Εγνατίας, προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.
Ακόμη και αναβολή των πανελλήνιων εξετάσεων
Οι καταλήψεις στα σχολεία, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε όλη τη χώρα, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας. Με χτεσινή εγκύκλιό της προς τα σχολεία, η κ. Χριστοφιλοπούλου κατέστησε σαφές πως οι χαμένες διδακτικές ώρες λόγω καταλήψεων θα αναπληρώνονται.
«Δώστε μας τη δύναμη ν' αλλάξουμε τη χώρα, εσείς ήσασταν πριν, εμείς είμαστε τώρα», «Δεν έχουμε βιβλία, δεν έχουμε σχολεία, που είναι αυτό που λέγατε για δωρεάν παιδεία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση. Μαθητές, μιλώντας στον «Α», στάθηκαν ιδιαίτερα στην κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας (το δωρεάν φροντιστήριο μέσα στο σχολείο) και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Κατά τη λήξη της πορείας, μερίδα μαθητών εκτόξευσε ντομάτες και πλαστικά μπουκάλια στο προαύλιο της Γενικής Γραμματείας, ενώ ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Αγίου Δημητρίου.
Η εγκύκλιος
προβλέπει: Α. περικοπή περιπάτων και εκδρομών Β.περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών Γ. προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος (όπου κρίνεται εφικτό) Δ. αξιοποίηση των σχολικών εορτών και Ε.αξιοποίηση των Σαββάτων.
Εφόσον δεν μπορεί να καλυφθεί η ύλη με τους παραπάνω τρόπους, τότε θα εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους, ακόμη και αναβολής των εισαγωγικών εξετάσεων!
Πειθαρχικές ποινές
Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε χτες την ευθύνη των διευθυντών των σχολείων απέναντι στη δημόσια περιουσία, υποστηρίζοντας πως οφείλουν να λειτουργούν σύννομα. «Οι διευθυντές οφείλουν αμέσως να ειδοποιούν τις αρχές, γιατί οι καταλήψεις ενέχουν κινδύνους», είπε η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρχει πλέον αστική ευθύνη, όταν σημειώνονται φθορές στα διδακτήρια.
«Οταν ένα σχολείο είναι σε κατάληψη, οι εκπαιδευτικοί δε δουλεύουν, πληρώνονται όμως κανονικά και οι μαθητές δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους, χωρίς να θεωρείται όμως ότι αυτό είναι κάτι φοβερό», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε πως το σχολείο έχει και πειθαρχικές ποινές. Υπό κατάληψη τελούσαν μέχρι χτες 88 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, ενώ χτες οι μαθητές απείχαν επίσης από τα μαθήματά τους τόσο στο Διαπολιτισμικό Λύκειο, όσο στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Εισαγγελικές παρεμβάσεις
Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, με εγκύκλιό του προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών. Ο κ. Τέντες υπογράμμισε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου