yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τώρα, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή!!



Καθόλου επιλεκτικοί τώρα οι Ελληνες στην εύρεση εργασίας
«Κοπέλα ανειδίκευτη ζητείται για σιδέρωμα», αναγράφεται σε αγγελία. Πριν από μερικές ημέρες ο υπεύθυνος βιοτεχνίας ρούχων στη Νέα Χαλκηδόνα Γιάννης Σπανός άρχισε να αναζητά υπάλληλο. Και πέρυσι τέτοια περίοδο, θυμάται, είχε ξαναβάλει αγγελία για αντίστοιχη θέση. Τότε, μόλις οι δύο από τις δέκα γυναίκες που είχαν τηλεφωνήσει ήταν Ελληνίδες. Φέτος, η ανταπόκριση τον ξάφνιασε. «Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οκτώ στις 10 γυναίκες που τηλεφωνούν είναι Ελληνίδες και δύο μόνο άλλης εθνικότητας. Οι ηλικίες τους είναι από 23 έως 40 ετών» λέει. Οπως εκτιμά, ο αυξημένος αριθμός των γυναικών - και ιδίως των Ελληνίδων - στη θέση της σιδερώτριας είναι αναμενόμενος, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. «Δεν μου λένε όλες για ποιον λόγο ψάχνουν δουλειά. Με όσες από αυτές έχω συζητήσει όμως είναι γιατί απολύθηκαν ή γιατί έκλεισε η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν» λέει ο κ. Σπανός.
Παρόμοια εικόνα έχει και ο ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών Αποστόλης Μπλέσσας, ο οποίος μέχρι πριν από λίγες μέρες αναζητούσε γυναίκα υπάλληλο που να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης και ανάλογη προϋπηρεσία. «Παλιά όταν έβαζα αγγελία για κάποια θέση που άδειαζε, τηλεφωνούσαν μόνο ξένοι. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν μισοί Ελληνες - μισοί αλλοδαποί, με την τελευταία φορά να είναι πιο αυξημένοι οι πρώτοι. Και οι τρεις γυναίκες που ήρθαν ήταν γύρω στα 40, είχαν απολυθεί και έψαχναν επειγόντως κάτι, ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους» λέει ο κ. Μπλέσσας. Τελικά, καθώς έψαχνε άμεσα για συνεργάτη, προσέλαβε μία 50χρονη Ελληνίδα, η οποία πρόσφατα είχε χάσει τη δουλειά της.
Λιγότερη επιλεκτικότητα, περισσότερη προσαρμοστικότητα και απόκρυψη προσόντων είναι τα νέα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ των Ελλήνων στην αναζήτηση εργασίας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του kariera.gr Αλέξανδρο Φουρλή, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα οι περισσότεροι υποψήφιοι εργαζόμενοι στρέφονταν στον τομέα των υπηρεσιών και σε θέσεις γραφείου ή διοίκησης. «Επειτα από δύο χρόνια κρίσης παρατηρούμε μια μεγάλη αντιστροφή. Επαγγέλματα που ήταν λιγότερο δημοφιλή, όπως πωλήσεις, εργασία στην περιφέρεια ή εκτός Ελλάδας, σε πλοία, ή επαγγέλματα που θεωρούνται πιο επίπονα ή με χαμηλότερες αμοιβές, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή» λέει και εξηγεί ότι αυτή η μεταστροφή έχει δύο όψεις: η θετική είναι ότι δημιουργείται μεγαλύτερη ευελιξία και μείωση της λεγόμενης διαρθρωτικής ανεργίας, ενώ η αρνητική είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν σε εργασίες και αμοιβές χαμηλότερες των προσδοκιών ή των αναγκών τους. Οπως παρατηρεί ο κ. Φουρλής, χαρακτηριστικό μίας τέτοιας περίπτωσης είναι ότι πολύ συχνά οι υποψήφιοι εργαζόμενοι «κρύβουν» προσόντα στο βιογραφικό τους προκειμένου να μη θεωρηθούν με περισσότερα από όσα απαιτεί η θέση ή δηλώνουν έτοιμοι να δουλέψουν με μειωμένη ή και καθόλου αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να πείσουν έναν εργοδότη να τους προσλάβει στη συνέχεια.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου