Στόχος της τρόικας παραμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου και της συγχώνευσης φορέων, καθώς επικεντρώνονται πλέον σε μέτρα μείωσης των δαπανών
Η λήψη νέων μέτρων όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά φαίνεται να αποτελεί και μονόδρομο για την τρόικα, η οποία διαπιστώνει πως τα μέτρα του τελευταίου της επιτεύγματος -του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής- δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Οι αποκλίσεις από τους στόχους και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων τέθηκαν εκτενώς κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Το νέο ραντεβού τους έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.
Οι επικεφαλής της τρόικας κάθε άλλο παρά ήπιοι ήταν στη δεύτερη συνάντησή τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βλέπει πιθανή τη λήψη νέων μέτρων «ανάσχεσης της ύφεσης», όπως δήλωσε στον Real FM αποκλείοντας νέα εισπρακτικά μέτρα.
Οι δαπάνες
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Η τρόικα, για πρώτη φορά -σε αυτή την πέμπτη αξιολόγησή της- διαπιστώνει υπέρβαση δαπανών, αλλά και τον κίνδυνο περαιτέρω απόκλισης στο τελευταίο τετράμηνο του έτους που συνηθίζεται να συσσωρεύονται πληρωμές.
Η δραστική περικοπή των δαπανών θεωρείται αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει και κυρίως αν αυτή τη φορά θα περάσει το σταθερό αίτημα της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα ή ακόμα και απολύσεις. Οι επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζητούν εργασιακή εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα, κατάργηση της μονιμότητας, απολύσεις εργαζομένων και γενικώς ανατροπή των εργασιακών σχέσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το θεματολόγιο της συζήτησης με την τρόικα ανέπτυξε και ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας πως θα προταθούν διαρθρωτικά μέτρα, όπως: το μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση φορέων.
Το οικονομικό επιτελείο προβάλλει ως ατού τη βαθιά ύφεση και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Η ύφεση είναι βαθύτερη από αυτή που είχε υπολογίσει η ίδια η τρόικα». Και σε αυτό εστιάζει τώρα η κυβέρνηση για να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάφρυνση κυρίως στο στόχο του ελλείμματος 7,6%.
Ιδιωτικοποιήσεις
Η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρήσεων και ακινήτων του Δημοσίου, αποτελεί το έτερο αίτημα της τρόικας, η οποία δύο μήνες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου διαπιστώνει ότι στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς.
Στον τομέα αυτό φαίνεται να συμφωνούν μόνο ως προς την ανακατανομή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αίτημα που υπάρχει από ελληνικής πλευράς, και σε καμία περίπτωση στην αναθεώρηση του στόχου για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ τέλη Σεπτεμβρίου και 5 δισ. τέλη του έτους.
Η αναστροφή του κλίματος ως προς τη φορολογική πολιτική είναι εμφανής. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου θα συζητηθεί η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση μιας συμφωνίας για ένα μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης. Μεταξύ άλλων διερευνούν την on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ μέσω κινητού τηλεφώνου.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου