yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα “Νέα –Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” με 50% επιδότηση για νέες και καινοτομικές επιχειρήσεις- Υποβολή προτάσεων ως 30/09/2011



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στις 24.5.2011 η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα “Νέα –Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Το Πρόγραμμα ενισχύει την ίδρυση επιχειρήσεωναπό φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που έχουν μια καινοτόμο ιδέα (ή/και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία), η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, με σκοπό να μετατρέψουν (την ιδέα τους ή/και την τεχνογνωσία τους) σε επιχείρηση!
Επίσης, ενισχύονται Πολύ Μικρές και Μικρές νέες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, με μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μορφές:

  • την εμπορική διάθεση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών
  • την επέκταση/διαφοροποίηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους
  • τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν
Δημόσια Δαπάνη:
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 30.000.000,00€.
Προϋπολογισμός Έργων:
  • Ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €30.000 έως €300.000 ευρώ για το τομέα της μεταποίησης
  • και από €20.000 έως €200.000 για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ποσοστό επιδότησης:
Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 60% (από 50% που είχε ανακοινωθεί αρχικά) των επιλέξιμων δαπανών για ολόκληρη την χώρα.
Η επιλεξιμότητα των δαπανών, για τον πρώτο κύκλο υποβολής, υπολογίζεται από την ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος (24.05.2011)
Ποιες δραστηριότητες εντάσσονται:
Για να δείτε αναλυτικά τις δραστηριότητες που εντάσσονται, αλλά και αυτές που εξαιρούνται, κατεβάστε τον πίνακα ΕΔΩ


Επιλέξιμες Δαπάνες:

  • Κτιριακά / Διαμόρφωση κτιρίων και  χώρων / Ειδικές Εγκαταστάσεις (έως 25% του προϋπολογισμού του έργου)
  • Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός (έως 80%)
  • Πληροφορική / τηλεπικοινωνίες (έως 45%)
  • Κατοχύρωση – Τροποποίηση Πατεντών – Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας (έως 40%)
  • Σχεδιασμός και πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών / Πιστοποίηση Διαχειριστικών Συστημάτων (έως 25%)
  • Δαπάνες Τεχνικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
  • Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας (έως 20%)
  • Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού  και ανθρωπίνων πόρων (έως 20%)
  • Ανάπτυξη Πρωτοτύπων  (έως 40%)
  • Λειτουργικές Δαπάνες (Μόνο για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση) (έως 5% και μέχρι 12.000€)
Διάρκεια Υλοποίησης:
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης.
Υποβολή προτάσεων:
Για τον πρώτο κύκλο υποβολής, οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (υποχρεωτικά) στον διαδικτυακό τόπο http://www.ependyseis.gr και www.ependyseis.gr/mis από τις 01.08.2011 (αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε στις 15/7) μέχρι τις 30.09.2011.
Φορείς διαχείρισης του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας – Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΔΜΜΕ) και ο Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ).
Βαθμολογία:
Η βαθμολογία χωρίζεται σε 3 κατηγορίες κριτηρίων:
  1. Κριτήριο Καινοτομικότητας (Βαρύτητα 40%)
  2. Κριτήριο Αξιοπιστίας Επιχειρηματικού Φορέα (Βαρύτητα 30%)
  3. Κριτήριο Βιωσιμότητας Επιχειρηματικού Σχεδίου (Βαρύτητα 30%)
Για όλα τα κριτήρια οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να συνυποβάλουν σχετική τεκμηρίωση όπου αυτό είναι εφικτό.  Έλλειψη επαρκούς τεκμηρίωσης μπορεί να οδηγήσει σε μη αξιολόγηση των κριτηρίων.
Γενικά σημεία που θα πρέπει να γνωρίζετε:
  • Το πρόγραμμα καλύπτει μεγάλο εύρος επιλέξιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης, της “πράσινης” οικονομίας και πολλούς από τους κλάδους της παροχής υπηρεσιών με εν δυνάμει καινοτομικά χαρακτηριστικά.
  • Δεν περιλαμβάνονται δραστηριότητες που δεν έχουν από τη φύση τους καινοτομικό χαρακτήρα ή υπάρχει κορεσμός στην αγορά (για παράδειγμα εξαιρούνται οι κλάδοι του εμπορίου και τουρισμού).
  • Η έμφαση στην αξιολόγηση  των επιχειρηματικών σχεδίων  δίδεται στα ποιοτικά τους στοιχεία που σχετίζονται με την καινοτομικότητά τους, τα προσόντα του υποψήφιου επιχειρηματία, την ποιότητα των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση ενεργειών
  • Στην έννοια της καινοτομίας περιλαμβάνεται και επιβραβεύεται όχι μόνο η επιστημονική / τεχνολογική καινοτομία αλλά και η μη τεχνολογική και η οικολογική καινοτομία.
  • Επίσης κάτι που αναμένεται να διευκολύνει πολλούς, είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται τεκμηρίωση ιδίας συμμετοχής.
Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες και τα κριτήρια βαθμολογίες,  βλέπουμε την μεγάλη βαρύτητα και σημασία που δίνεται στην καινοτομικότητα της ιδέας. Θα πρέπει δηλαδή η ιδέα που θα προτείνετε για να γίνει επιχείρηση, να είναι πραγματικά καινοτόμα προκειμένου να πάρει υψηλή βαθμολογία και να εγκριθεί το επιχειρηματικό σας σχέδιο.
http://epixeirein.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου