Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Συνταγματικό κρίθηκε το μνημόνιο από το ΣτΕ


ΔEN προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στις διεθνείς συμβάσεις το μνημόνιο, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αποδέχτηκε τις εισηγήσεις της Μαίρης Σαρπ και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και απέρριψε τις προσφυγές της ΑΔΕΔΥ, του ΔΣΑ, της ΕΣΗΕΑ και άλλων φορέων κατά της συνταγματικότητας του μνημονίου.

Οι 55 σύμβουλοι επικρατείας τόνισαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, συντάξεις κ.λπ. που έγιναν με το μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις υπό τις συγκεκριμένες συγκυρίες που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας. Σε περίπτωση, δε, που υπάρξει νέο μνημόνιο και θα επιβάλλει νέες περικοπές αποδοχών κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και τις συγκυρίες που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι επικρατείας, έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους δικαστές, το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα μέτρα, που επιβάλλει το μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ' επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου