Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πρόσθετοι φόροι σε έχοντες.


«Πόθεν έσχες» για τον αδήλωτο πλούτο- SΟS για την ύφεση και την ανεργία

Πρόσθετους φόρους στους πλούσιους που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και παχυλούς λογαριασμούς στις τράπεζες αλλά δηλώνουν «φτωχοί» στην Εφορία προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση μέσω στοχευμένων ελέγχων και της κατάργησης των εκπτώσεων φόρου εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των φορολογικών εσόδων που σημειώνεται από τις αρχές του έτους λόγω της μείωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των εισπράξεων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά και τσιγάρα), αλλάζει τη στόχευση των ελέγχων και στρέφεται στους «έχοντες και κατέχοντες».

Η κατεύθυνση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είναι να καταργηθούν εκπτώσεις φόρου εισοδήματος και να κοπούν τα κοινωνικά επιδόματα (π.χ. πολυτέκνων) για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που προκύπτουν από το περιουσιολόγιο (Ε9).

Ετσι η κυβέρνηση μετά την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλάζει ρότα και βάζει πλέον στο στόχαστρο τους πλούσιους, δηλαδή όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες, χρέη στο Δημόσιο και φορολογική δήλωση... φτωχού.

Για τις κατηγορίες αυτές κόβονται ή περιορίζονται στο ελάχιστο μία σειρά φοροαπαλλαγές, όπως για παράδειγμα η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας, οι εκπτώσεις για δίδακτρα, ενοίκιο, η έκπτωση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το ενοίκιο πρώτης κατοικίας, το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, τα ασφάλιστρα ζωής, ασθενείας, τα δίδακτρα φροντιστηρίων κτλ.

Οπως δηλώνουν αρμοδίως για το θέμα των φοροαπαλλαγών, «έχουμε ένα σύστημα πολυδαίδαλο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους που έχουν οικονομική επιφάνεια να έχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από όλους που δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι φοροαπαλλαγές δεν μπορεί να δίνονται σε όλους με την ίδια βαρύτητα.Κάποιοι θα τις χάσουν».

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο κ. Παπακωνσταντίνουδήλωσε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κατάργησή του.

Οι φοροαπαλλαγές θα παρέχονται πλέον με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως αυτή προκύπτει από το περιουσιολόγιο που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα μένει εκτός φοροαπαλλαγών.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βρέθηκαν στο «καναβάτσο» το πρώτο δίμηνο του έτους, καθώς η απόκλιση από τον στόχο που είχε τεθεί για τις εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων, καπνικών προϊόντων, φόρων πολυτελείας, τελών ταξινόμησης καινούργιων ΙΧ κτλ. ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. Εξίσου ανησυχητικό είναι το στοιχείο που προέρχεται από τις εισπράξεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι εκτεταμένες απολύσεις, η αλλαγή στη φορολογική κλίμακα με την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων για ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ οδήγησαν τα έσοδα από τον φόρο παρακράτησης σε μεγάλη πτώση κατά 370 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2011 σε σύγκριση με τον στόχο που είχε θέσει η τρόικα. Η εικόνα αυτή πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του έτους το κράτος εισέπραξε από φόρους περιουσίας μόλις 16 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι 910 εκατ. ευρώ! Μάλιστα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, αφού ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών αποστείλει 1.200.000 σημειώματα σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από αυτά προβλέπει να εισπράξει 100 εκατ. ευρώ. Στον «πάτο» βρίσκονται και τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης καινούργιων αυτοκινήτων. Στο πρώτο δίμηνο του 2011 έχουν εισπραχθεί έσοδα κάτω από 18 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια πρόβλεψη είναι 285 εκατ. ευρώ. Από τις δύο αυτές πηγές εσόδων προκύπτει ότι για να αυξηθούν χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις και άμεσο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές ούτε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά ή να θεσπιστεί νέα περαίωση.
Στην πρώτη γραμμή του ελέγχου θα βρεθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που αγνόησαν την περαίωση ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν λόγω της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στους εφοριακούς είναι στο στόχαστρο να βρεθούν με σειρά προτεραιότητας όσοι διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη περιουσία.



Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου