yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ερχονται τα προγράμματα του Αναπτυξιακού νόμου


Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν προγράμματα ύψους 2,15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου και από αυτά το 1,5 δισ. ευρώ θα είναι καθαρές φοροαπαλλαγές, ενώ τα 650 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις.

Ερχονται τα προγράμματα του Αναπτυξιακού νόμου

Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν προγράμματα ύψους 2,15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου και από αυτά το 1,5 δισ. ευρώ θα είναι καθαρές φοροαπαλλαγές, ενώ τα 650 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα θα δοθούν 400 εκατ. ευρώ για το καθεστώς της περιφερειακής συνοχής, 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις τεχνολογικής ανάπτυξης, 100 εκατ. ευρώ για νεανική επιχειρηματικότητα, 50 εκατ. ευρώ για επενδύσεις δικτύωσης.

Αυτό έχει αναφέρει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος πρόσφατα σε παραγωγικούς φορείς και εξειδικεύοντας τα προγράμματα του επενδυτικού νόμου που θα προκηρυχθούν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου γνωστοποίησε ότι θα έχει δημιουργηθεί και θα είναι διαθέσιμο στην αγορά και το «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Ενα ταμείο που θα έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην ένταξή τους και στη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας, ενώ την άνοιξη θα βγουν στον αέρα και νέα προγράμματα για τον τουρισμό όπως «Εναλλακτικός Τουρισμός» και «Εκσυγχρονίζομαι», αρχικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ.



ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

Γνωστοποίησε ακόμη ότι βγαίνει αύριο, Δευτέρα, μέσα από το πρόγραμμα Jeremie η προκήρυξη της επιλογής των τραπεζών για την παροχή επενδυτικών δανείων για επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Θα αφορά νέους κάτω των 35 ετών και θα τους επιτρέπει την πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες από 25.000 - 40.000 ευρώ, χωρίς επαχθείς όρους και χωρίς την απαίτηση των καθιερωμένων εγγυήσεων.

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία ξεκινάει μία προσπάθεια για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόσο σε συμβουλευτικό και ενημερωτικό επίπεδο μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας όσο και σε χρηματοδοτικό μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη νεανική καινοτόμο επιχειρηματικότητα που θα προκηρυχτούν τον επόμενο μήνα.

Στις δράσεις της ψηφιακής σύγκλισης στόχος είναι η χώρα μας να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη ώστε μέχρι το 2013 να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση. Σχεδιάζονται επενδύσεις αρχικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ, ώστε να υπάρχουν υπηρεσίες ευρυζωνικότητας σε αγροτικές περιοχές που σήμερα δεν υφίσταται καμία τέτοια υποδομή, εξασφαλίζοντας τη συντήρηση και τη βιωσιμότητά τους τουλάχιστον για 8 έως 10 χρόνια.



ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Ακόμη, προχωράει, όπως είπε ο υπουργός, η αξιοποίηση των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε 72 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, η Ιεράπετρα, τα Χανιά, ο Αγιος Νικόλαος, το Ρέθυμνο. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και προχωρά ο διαγωνισμός για την ανάδειξη διαχειριστών οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιοποίηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών που υπάρχουν, αλλά έμεναν μέχρι τώρα αναξιοποίητες.

Στόχος, μέσα από νέες επενδύσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα επόμενα 3 χρόνια είναι να πετύχουμε την αξιοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών αυτών ώστε το 20% των νοικοκυριών στις πόλεις αυτές να απολαμβάνουν γρήγορη και ποιοτική ευρυζωνική πρόσβαση, ενώ οι υποδομές αυτές θα είναι έτοιμες να συνδέσουν 30% επιπλέον κατοικίες.



ΤΑ ΣΔΙΤ

Σχετικά με τις Συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει γίνει η δημοπράτηση κτιριακών έργων κοινωνικών υποδομών, στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και στον τομέα τεχνολογίας - πληροφορικής. Εργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι στην Κρήτη βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία και έως τον Απρίλιο θα δημοπρατηθεί το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ενώ έως τον Ιούνιο θα έχει γίνει η δημοπράτηση για τα σχολεία.

Για να ενισχυθεί η επιχειρηματική προσπάθεια, όπως είπε, μέχρι τον Μάιο συστήνεται το Ταμείο για τις εξαγωγές, το Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθεί στο ΕΤΕΑΝ και εντός του μήνα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης για τη φιλική προς το επιχειρείν Ελλάδα, το «Business Friendly Greece» με συγκεκριμένα σημεία - ανατροπές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δίμηνο προχωράει και η εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και εντός ημερών ψηφίζεται από τη Βουλή η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων.


Δάνεια και από την Τράπεζα Ευξείνου Πόντου

Θα διπλασιάσει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) το χαρτοφυλάκιό της στη χώρα μας αναπτύσσοντας 12 έως 16 νέα προγράμματα και φτάνοντας στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Αντρέι Κοντακόφ παρουσιάζοντας σε σχετική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει η Τράπεζα. Οπως σημείωσε, «μόνο στην Ελλάδα δεν έχουμε ενδιάμεσους κρίκους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μας ενδιαφέρει πολύ να αναπτύξουμε τέτοιους δεσμούς».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας γνωστοποίησε ότι οι τομείς που ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει η Τράπεζα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποδομές και κυρίως οι δράσεις μέσω συγχρηματοδότησης με τον δημόσιο τομέα. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά πελάτη φτάνει στα 38 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί να είναι λγότερο από 3 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τη συγκεκριμένη Τράπεζα το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά προηγείται ως στόχος η χρηματοδότηση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των χωρών του Ευξείνου Πόντου, μίας περιοχής με έντονους ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και την έλευση της κρίσης.

Ενδεικτικά ανέφερε τις ελληνικές επιχειρήσεις Αλουμύλ, Γιούλα, Avin, Σέλμαν, Υγεία, Νεοχημική, Μαΐλλης που έχουν λάβει δάνεια από τη συγκεκριμένη Τράπεζα για να αναπτυχθούν, ενώ σχολίασε ότι το 25% των κεφαλαίων της Τράπεζας που διατίθεται σήμερα για χρηματοδότηση προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο μέλλον και ο τομέας αυτός εκτιμά ότι ενδιαφέρει ιδαίτερα την ελληνική επιχειρηματικότητα.


Πηγή Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου