yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ντοκιμαντέρ για την ποντιακή ιστορία,"Τα χνάρια των Αργοναυτών"


Μέχρι σήμερα - με εξαίρεση ίσως πολύτιμα αφιερώματα μελέτες- η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού και της μετεξέλιξης του μετά τα τραγικά γεγονότα του 1919 εξαντλούνταν σε καταγραφές βιωμάτων της πρώτης γενιάς των προσφύγων.

Το πρώτο αμιγώς επιστημονικό και βασισμένο σε έρευνες χρόνων σε αρχεία της Κωνσταντινούπολης αλλά και του Βατικανού αφιέρωμα στην ποντιακή ιστορία και τον ποντιακό πολιτισμό εκδόθηκε ήδη και κυκλοφορεί με τη μορφή ντοκιμαντέρ (σε dvd) υπό τον τίτλο «Τα χνάρια των Αργοναυτών».

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του συλλόγου «Φιλόλογος» (του συλλόγου των φιλολόγων της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ) από τον ιστορικό και επιστημονικό επιμελητή του, κ. Θεοδόση Κυριακίδη.
Η κεντρική ιδέα του ντοκιμαντέρ είναι η εξιστόρηση της ιστορίας του Πόντου και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί από τους Έλληνες, αλλά και η εξιστόρηση του ολοκληρωτικού ξεριζωμού τους από την πατρογονική τους εστία. Το έργο χωρίζεται στις εξής μεγάλες χρονικές περιόδους: τα βυζαντινά χρόνια, τα οθωμανικά χρόνια, τους Νεότουρκους και τη σύγχρονη περίοδο.

Προηγείται μια σύντομη αναφορά στην αρχαιότητα και την άφιξη των Ελλήνων στην περιοχή από την ελληνιστική περίοδο και την ίδρυση του βασιλείου του Πόντου από τον Μιθριδάτη τον Α΄ 303 π.Χ., ως το 63 π.Χ. και την ήττα από τους Ρωμαίους και ακολουθούν «στάσεις» στην επιδρομή των Σταυροφόρων, την ίδρυση της αυτοκρατορίας του Πόντου από τους Κομνηνούς στην Τραπεζούντα κ.α. καθώς και σημαντικά στοιχεία για την πολιτιστική, εμπορική, διπλωματική «αυτοκρατορία» των ποντίων τους τρεις αιώνες που ακολούθησαν (17ος-19ος). Το πρωτογενές υλικό από το οποίο δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ είναι συνεντεύξεις καθηγητών, κινηματογραφικά πλάνα από τα μνημεία, την Τραπεζούντα και γενικά τον Πόντο, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και εικόνες, γκραβούρες και φωτογραφίες.

«Η ανάγκη για τη γνώση της ποντιακής ιστορίας και η ανάγκη ενημέρωσης των υπολοίπων Ελλήνων αλλά κυρίως των ξένων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, αλλά και η διαπίστωση ότι δύσκολα πλέον ο μέσος άνθρωπος θα διαβάσει ένα βιβλίο ιστορίας, ήταν η αιτία για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τον Πόντο. Στη δεκαετία του ΄80 το ζήτημα του Πόντου ήταν το δεύτερο εσωτερικής ασφάλειας ζήτημα στην Τουρκία μετά το Κουρδικό. Ήρθε η ώρα ακόμα και για ένα άνοιγμα φιλίας και συνεργασίας με Τούρκους επιστήμονες αλλά και για την πρώτη προσπάθεια επίσημης επιστημονικής καταγραφής των θεμάτων κι όχι με τη μορφή ταξιδιωτικών σημειώσεων», λέει ο επιστημονικός επιμελητής του ντοκιμαντέρ κ. Θεοδόσης Κυριακίδης.

Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία «small planet», η σκηνοθεσία και η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Αλέξη Μπαρζού, το σενάριο του Νικόλα Ζηργάνου ενώ αφηγητής-ξεναγός στο ταξίδι στην ιστορία του Πόντου είναι ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου.

Τα γυρίσματα και η ολοκλήρωση της παραγωγής διήρκησαν ενάμισι περίπου χρόνο. Στην τελική του μορφή το ντοκιμαντέρ "Τα χνάρια των Αργοναυτών" κυκλοφορεί μεταγλωττισμένο στα ρωσικά, αγγλικά και γερμανικά ενώ είναι ήδη διαθέσιμο προς πώληση στο κοινό. Η γενική παραγωγή είναι του σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
http://ypotheto.blogspot.com/2011/02/blog-post_6730.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου