Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011
Στο μικροσκόπιο της εφορίας 1 εκατομμύριο επαγγελματίες
Ελεγχο των φορολογικών δηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο, καθώς κι εκείνων που βαρύνονται με υψηλούς δείκτες φορολογικής ασυνέπειας, προβλέπει το νέο ελεγκτικό δόγμα του υπουργείου Οικονομικών.
Το σχέδιο θα πλαισιωθεί και από διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που θα προβλέπουν καταβολή σε δόσεις του ΦΠΑ ακόμη και για παλαιότερες δηλώσεις και ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων όχι μόνο για τα αδιανέμητα αλλά και για τα διανεμόμενα κέρδη.
Εξονυχιστικούς ελέγχους σε πάνω από ένα εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, που επιμένουν να «στοιχίζονται» κάτω από το αφορολόγητο όριο αλλά και σε όσους βαρύνονται με υψηλούς δείκτες φορολογικής ασυνέπειας, περιλαμβάνει το νέο ελεγκτικό δόγμα του υπουργείου Οικονομικών που θα πλαισιωθεί από άλλες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για εκκρεμείς υποθέσεις ΦΠΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και γενικότερες ρυθμίσεις επίσπευσης φορολογικών διαφορών.
Οι έλεγχοι αποτελούν μία παλιά «υπόσχεση» του ελεγκτικού μηχανισμού που είχε τεθεί αμέσως μετά την υπαναχώρηση Παπαθανασίου για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ, στην οποία είχε προχωρήσει ο προκάτοχός του κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πράγματι προκλητικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, που το αφορολόγητο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από αυτό. Οι δε απώλειες από τον ΦΠΑ υπολογίζονται από την Κομισιόν σε 6,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση κατατάσσοντας την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, σε έκταση φοροδιαφυγής.
Το ελεγκτικό σχέδιο προβλέπει τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο με στόχο να διαπιστωθεί αν τα δηλούμενα στοιχεία συμφωνούν με τον τρόπο διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθεί η κατοχή μεγάλης ακίνητης περιουσίας, πολυτελών αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, η χρησιμοποίηση οικιακών βοηθών και δεξαμενών κολύμβησης.
400 ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Εξάλλου μέχρι τις 27 Ιανουαρίου η ΓΓΠΣ θα πρέπει να παραδώσει στον ελεγκτικό μηχανισμό τη λίστα των υποψηφίων προς έλεγχο επιχειρήσεων και επιτηδευματιών με βάση τους νέους δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης. Πρόκειται για ένα φάσμα 400 (!) νέων κριτηρίων, βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις θα προσελκύονται στο ελεγκτικό δίχτυ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνονται:
- Η νομική μορφή και η κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων
- Τα ποσοστά παραβατικότητας ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας
- Τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, όπως ύψος ακαθάριστων εσόδων, επαναλαμβανόμενες υψηλές επαγγελματικές δαπάνες
- Χωροταξικά και χρονικά δεδομένα όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.
- Ανακριβείς δηλώσεις κατά το παρελθόν ή μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για τον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς αυτό αλλά και την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από την καταβολή του φόρου, με προκαταβολή ενός ποσοστού της τάξης του 30%. Πρόκειται για μέτρα τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς, τα οποία θα συνοδευτούν και από μία ακόμη ρύθμιση για την τακτοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων απόδοσης ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα θα προβλέπεται η καταβολή σε δόσεις του ΦΠΑ ακόμη και για παλαιότερες δηλώσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις χονδρεμπόρων και εξαγωγέων, όπως αναφέρει υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου, που πολλές φορές προκαταβάλλουν τον φόρο και δεν τον εισπράττουν με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως δανειστές του Δημοσίου.
Πολλοί από αυτούς, εξαιτίας του φαινομένου αυτού, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο ή να τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης. Κάποιοι άλλοι μάλιστα δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην γνωρίζει το συνολικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ.
Μία σημαντική συνέπεια των παραπάνω μέτρων θα είναι ακριβώς η βεβαίωση του συνολικού προς είσπραξη ποσού από τον ΦΠΑ άρα και η δυνατότητα προγραμματισμού της πορείας των εσόδων. Παράλληλα με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράττει σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό του φόρου, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα είχε καταστεί ληξιπρόθεσμος με άγνωστο το πότε αυτός θα εισπραχθεί.
Στην περίπτωση πάντως που κάποια επιχείρηση δεν υποβάλλει τη δήλωση ΦΠΑ, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα, πολλαπλάσια του οφειλόμενου φόρου. Στην αυστηροποίηση άλλωστε του ποινολογίου εντάσσεται και η απόφαση για τον χαρακτηρισμό της μη απόδοσης του ΦΠΑ ως διαρκές αδίκημα που θα επισείει και την ποινή του αυτοφώρου.
Πηγή Κέρδος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου