yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αφήνει μπουκάλια µε νερό στην έρηµο για να µην πεθαίνουν από τη δίψα οι µετανάστες


που προσπαθούν να τη διασχίσουν για να φτάσουν στις ΗΠΑ και καταδικάστηκε για… ρύπανση. Το εφετείο ακύρωσε την περασµένη εβδοµάδα την καταδίκη του Νταν Μίλις.

ΟΝταν Μίλις είναι 31 χρόνων, γέννηµα - θρέµµα της Αριζόνας. Το 2008, ενώ έκανε πεζοπορία σ’ ένα φαράγγι, βρήκε το πτώµα ενός κοριτσιού. Η 14χρονη Τζοσλίν από το Ελ Σαλβαδόρ ήταν η νεώτερη από τους 183 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί εκείνη τη χρονιά στην περιοχή των...

συνόρων της Αριζόνας µε το Μεξικό. Είχαν υποκύψει στην εξάντληση από την αποπνικτική ζέστη. Φέτος έχουν βρεθεί µέχρι στιγµής στη Νότια Αριζόνα τα πτώµατα 214 ανθρώπων, πράγµα που καθιστά το 2010 µία από τις πιο φονικές χρονιές για τους µετανάστες που επιχειρούν να µπουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Ο Μίλις είναι µέλος της οργάνωσης Νo Μore Deaths (Οχι Αλλοι Θάνατοι). Οι ακτιβιστές της οργάνωσης αυτής αφήνουν νερό και φαγητό στα µονοπάτια που ακολουθούν συνήθως οι µετανάστες. Η ανακάλυψη του πτώµατος της µικρής Τζοσλίν ενίσχυσε την πίστη του στην αξία της δουλειάς του, όµως λίγες ηµέρες αργότερα συνελήφθη από οµοσπονδιακούς πράκτορες, οι οποίοι του έκοψαν πρόστιµο για ρύπανση επειδή άφηνε τα µπουκάλια µε το νερό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το φορτηγάκι του ήταν γεµάτο µε χρησιµοποιηµένα, άδεια µπουκάλια που ο Μίλις και η οµάδα του είχαν µαζέψει από την έρηµο… Αντί να πληρώσει το πρόστιµο των 175 δολαρίων, ο Μίλις προσέφυγε σε οµοσπονδιακό δικαστήριο διακινδυνεύοντας ποινή φυλάκισης έξι µηνών και πρόστιµο 10.000 δολαρίων.

Υποστήριξε πως τα µπουκάλια µε το νερό δεν είναι ρύποι, αλλά σώζουν ζωές και ότι ο ίδιος και η οµάδα του είχαν µαζέψει περισσότερα σκουπίδια απ’ όσα ενδεχοµένως δηµιουργούσαν αφήνοντας τα µπουκάλια. Το δικαστήριο απάλλαξε µεν τον Μίλις από την πληρωµή του προστίµου, όµως τον έκρινε ένοχο.

Ο Μίλις προσέφυγε στο εφετείο υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν µπορεί ποτέ να θεωρηθεί αδίκηµα. Και την περασµένη εβδοµάδα δικαιώθηκε. Με ψήφους 2 προς 1, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα µπουκάλια µε το νερό που έχουν στόχο να αποτρέψουν θανάτους από αφυδάτωση στην έρηµο δεν περιλαµβάνονται στον ορισµό του... ρύπου και επισήµαναν ότι ο Μίλις φρόντιζε να µαζεύει τα άδεια µπουκάλια. Μη κυβερνητικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση, επισηµαίνοντας ότι είναι άκρως υποκριτικό εκ µέρους των ΗΠΑ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο της ρύπανσης του πλανήτη, να καταδικάζουν κάποιον που αφήνει µερικά λίτρα νερό για να σώσει ζωές. Για την ιστορία, υπέρ της απαλλαγής του Μίλις ψήφισαν οι δικαστές Σίντνεϊ Τόµας και Μάργκαρετ Μακίον, αµφότεροι διορισµένοι από τον πρώην πρόεδρο Κλίντον. Μειοψηφία ήταν ο δικαστής Τζέι Μπάιµπι, που διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ «W» Μπους και υποστήριξε πως τα µπουκάλια µε το νερό αποτελούν σαφώς ρύπους.
http://ksipnistere.blogspot.com/2010/09/blog-post_6118.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου