yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Οργιο σπατάλης και παρανομίας στην ΕΡΤ


Στον Π. Γερουλάνο το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης - Σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών
Της Σόνιας Χαϊμαντά


Φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, παράνομων αναθέσεων και αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος, δηλαδή, «σημεία και τέρατα», εντόπισαν οι «Ράμπο» του σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι επί 3 μήνες έκαναν... φύλλο και φτερό την ΕΡΤ. Το πόρισμα παραδόθηκε στον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, από τον Ειδικό Γραμματέα, Α. Μπουρδάρα.

Οι Εκθέσεις διαβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, ενώ οι Επιθεωρητές ζητούν από το πειθαρχικό όργανο την άσκηση δίωξης εναντίον υπαλλήλων της ΕΡΤ σε βάρος των οποίων προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες. O Π. Γερουλάνος έδωσε εντολή για άμεση σύγκληση έκτακτου Δ.Σ., προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας (ανάκληση παράνομων πράξεων, αναζήτηση παράνομων αμοιβών ή bonus, κ.ά.).


Σπατάλες με τα χρήματα του φορολογούμενου

Οι ελεγκτές τραβούσαν τα μαλλιά τους όταν διαπίστωσαν πόσο υπερτιμολογημένη (1,4 εκατ. ευρώ) ήταν η σύμβαση ΕΡΤ - Red Bee Media για τη δημιουργία λογοτύπων και παραγωγή σημάτων, στο πλαίσιο δημιουργίας νέας εταιρικής ταυτότητας.

Πόσο μάλλον όταν η ΕΡΤ βρίθει γραφιστών και designers... Οι ελεγκτές έκριναν ότι με την ανάθεση, που «εσφαλμένα επέλεξε να εφαρμόσει η ΕΡΤ, δεν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας για ένα έργο σημαντικού κόστους, με αποτέλεσμα να παρακαμφθεί ο νόμος, να μη διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και να μην επιτευχθεί ο ανταγωνισμός που ενδεχομένως να απέφερε μικρότερο κόστος».

Παράνομες συμβάσεις
Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι κατά την ανάθεση έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006, 2007, 2008 και 2009 και τη σύναψη συμβάσεων έργου, δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, οι δε προβλεπόμενες από το νόμο, ως προαπαιτούμενο, εγκρίσεις της τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), είτε εκδόθηκαν μετά τη σύναψη των συμβάσεων, είτε δεν εκδόθηκαν ποτέ.

Ωστόσο Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές βεβαίωναν ανακριβώς ότι «τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις των ΚΥΑ, ενώ αυτές δεν είχαν ακόμη εκδοθεί». Κατά τα έτη 2006-2009 έγιναν ανανεώσεις συμβάσεων εξωτερικών συνεργατών που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονταν και από αυξήσεις αμοιβής, κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν.2527/97. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβάσεων εξωτερικών συνεργατών, δεν λήφθηκε μέριμνα για την τρίμηνη διακοπή, κατά παράβαση των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ.164/04.


Παράνομες αμοιβές
Οι ελεγκτές εισήλθαν και στα άδυτα της εταιρείας «Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση Α.Ε.», θυγατρικής της ΕΡΤ και διαπίστωσαν:

Τα έτη 2005 και 2006 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ Α.Ε. χρηματικά ποσά παγίων προκαταβολών 48.000 ευρώ και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως η τμηματική αύξηση δεν δικαιολογείτο λόγω εξάντλησης του χρηματικού ποσού συνεπεία δαπανών, αφού δεν πραγματοποιήθηκε καμιά πληρωμή δαπάνης.

Οτι κατά τα έτη 2007 και 2008 χορηγήθηκαν μη νόμιμα σε ανώτατο στέλεχος. ως πάγιες προκαταβολές 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν.

Η αμοιβή ολόκληρη, το έργο ημιτελές...
Παρανομίες διαπιστώνονται και στη σύναψη και εκτέλεση 4 συμβάσεων τεχνικών συμβουλών για τη συλλογή, καταγραφή, αξιολόγηση, ταξινόμηση και κωδικοποίηση γενικών και ειδικών στοιχείων των θέσεων εκπομπής της ΕΡΤ Α.Ε. (Κέντρα Εκπομπής, Σταθμοί Μεσαίων, Αναμεταδότες κ.λπ.), που απαιτούνται για τη σύνταξη των ειδικών μελετών για την αδειοδότηση των θέσεων από την ΕΕΤΤ.

Η ΕΡΤ πλήρωσε στους Συμβούλους 218.000 ευρώ, χωρίς υλοποίηση του έργου.

Μη σύννομη απευθείας ανάθεση 4 συμβάσεων αξίας 218.000 ευρώ σε ισάριθμους τεχνικούς συμβούλους, για τις οποίες έγινε εσφαλμένη υπαγωγή στις διατάξεις περί δημοσίων έργων καθώς δεν συνδέονται με την εκτέλεση κάποιου τεχνικού έργου, αλλά με παροχή υπηρεσιών για την αδειοδότηση σταθμών εκπομπής της ΕΡΤ και ως εκ τούτου έπρεπε να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός, λόγω ύψους ποσού του προϋπολογισμού τους.

Δεν ορίστηκε Επιτροπή Οριστικής και Προσωρινής παραλαβής των παραδοτέων υπηρεσιών, ούτε συνδέθηκε η τμηματική καταβολή του τιμήματος με την πρόοδο υποβολής των παραδοτέων, αλλά η πληρωμή τους ορίστηκε κατ΄ αποκοπή και έγινε απλώς με τη διαβίβαση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Δεν παραδόθηκε στην ΕΡΤ από τους Τεχνικούς το σύνολο των παραδοτέων των συμβάσεών τους, με αποτέλεσμα τη μη άρτια εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απέρρεαν από τις συμβάσεις τους.

Χορηγήθηκαν βεβαιώσεις περί εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για τους 4 Συμβούλους, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο δεν είχε ολοκληρωθεί.


Μυθικά bonus σε golden boys
Παρανομίες και στη διαδικασία πρόσληψης και απασχόλησης προσωπικού ειδικών θέσεων


Ένα μυθικό κονδύλι (2,3 εκατομμύρια ευρώ) χορηγήθηκε εν είδει bonus στο προσωπικό κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 17 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΕΡΤ από το 2006 έως Απρίλιο του 2010.

Προσλήψεις κολλητών
Παρανομίες εντοπίστηκαν και στη διαδικασία πρόσληψης και απασχόλησης προσωπικού ειδικών θέσεων (ΠΕΘ) και εκτέλεσης των συμβάσεων από το 2006 έως τον Απρίλιο του 2010.

Διαπιστώθηκε α): Ότι δεν προβλέπεται και δεν υφίσταται δημοσιότητα στην πρόσληψη του ΠΕΘ. Τίθενται θέματα διαφάνειας, καθώς δεν προβλέπεται η προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων.


Παράνομη Πρόσληψη
Η πρόσληψη της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ το 2006 έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), αφού δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις του άρθρου 52 παράγραφος 3 του ΓΚΠ για την πρόσληψή της.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=48157147

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου