Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

"Η χρεωκοπία και η έξοδος από το Ευρώ μύθοι και πραγματικότητες"

"Μύθος πρώτος: Κάποιοι πόνταραν στην χρεωκοπία και θα πτωχεύσουν την Ελλάδα με το ζόρι γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι αυτοί οι «κάποιοι» που δεν είναι άλλοι από...

τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ταμεία, βλέπουν την χρεωκοπία ως δεδομένη και οι πιο μετριοπαθείς εξ αυτών σαν την πιο ρεαλιστική λύση . Έτσι σπεύδουν και ασφαλίζουν τα χρήματα τους έναντι χρεωκοπίας για να μην τα χάσουν (CDS *) με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περίφημα Spreads Φυσικά δεν λείπουν και οι κερδοσκόποι που «παίζουν» CDS χωρίς να έχουν καν Ελληνικά ομόλογα στα χεριά τους. αλλά αυτοί είναι μειοψηφία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πτωχεύσουν μια χώρα μόνο και μόνο επειδή ποντάρουν. Μάλιστα η Γερμανική επιτροπή ελέγχου κεφαλαιαγορών (ΒaFin), με εκθεση της εκανε γνωστο οτι η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά CDS είχε «ελάχιστες επιπτώσεις» στην Ελληνική κρίση.

* Credit Default Swaps Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Αρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Σε περίπτωση που υπάρχει η υπόνοια ή η εκτίμηση ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει, τότε η τιμή του αντίστοιχου ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει.
Μύθος δεύτερος: Δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε γιατί θα χάσουν τα χρήματα τους.



Καταρχήν αν ισχύει αυτός ο μύθος τότε δεν ισχύει ο πρώτος και το ανάποδο. Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε Ελληνικά ομόλογα, όπως είδαμε και στον πρώτο μύθο, έχουν ασφαλίσει τα χρήματα τους μέσω CDS έναντι χρεωκοπίας άρα είτε πτωχεύσουμε είτε όχι, κάνει το ίδιο για αυτούς αφού τα κέρδη τους είναι διασφαλισμένα.
Μύθος τρίτος: Αν κηρύξουμε πτώχευση και γυρίσουμε στη δραχμή θα χάσουμε το 30% των χρημάτων μας.



Αυτό που πραγματικά θα γίνει σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ είναι ότι οι καθημερινές συναλλαγές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ ως συνάλλαγμα και το μόνο που θα προσμετρείται σε δραχμές θα είναι το μηδαμινό σχεδόν χρέος μας, αφού θα έχουμε κηρύξει πτώχευση, και το "έλλειμμα" το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο αφού ένα τεράστιο ποσό που θα πήγαινε σε αποπληρωμή δανείων θα έχει διαγραφεί με φυσικό επακόλουθο ο προϋπολογισμός της χώρας μας θα ήταν κατά πολύ ξελαφρωμένος. Θα είχαμε βέβαια ένα μικρό πρόβλημα με την ισοτιμία ευρώ δραχμής αλλά αυτό θα λυνόταν χάρη σε σωστές τοποθετήσεις των αποθεματικών μας, γύρισμα δηλαδή σε δολάρια και χρυσό. Το ευρώ θα κατρακυλούσε μετά την έξοδο μας από το ευρώ ακόμη και έναντι της δραχμής! Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι είναι αλήθεια αυτό που ειχε πει ο πρωην πρωθυπουργος Σημιτης οτι δηλαδη θα χασουμε το 30% των χρηματων μας, εχει αναλογιστει κανεις ποσο τοις εκατο εχουμε χασει ηδη απο τα μετρα τις αυξησεις τις μειωσεις μισθων και συνταξεων και τον πληθωρισμο και ποσο θα χασουμε ακομη? Η Ισλανδια που πτωχευσε πανηγυρικα το 2008 ειχε ρυθμο αναπτυξης ενα χρονο μετα την πτωχευση -6,6% ενω για το 2010 προβλεπεται στο -3,0 αυξηση δηλαδη κατα 3,6% (απιαστο ονειρο για την Ελλαδα). Επισης η "πτωχευμενη" Ισλανδια εχει 36.750$ κατα κεφαλην εισοδημα, με το αντιστοιχο για την Ελλαδα το 2009 και προ ΔΝΤ 32,100$, ενω το 2008 χρονια της πτωχευσης ειχε 42.700$ διαφορα μονο 7,2% οσο δηλαδη και το ποσο που θα εχανε χρονιαια ο Ελληνας απο την αυξηση ΦΠΑ και του ειδικου φορου στα καυσιμα! Για οσους δεν γνωριζουν η Ισλανδια ειναι μια χωρα που η οικονομια της βασιζεται κατα 70% στις υπηρεσιες κατα 24% στη μικρη και ηπια βιομηχανια-βιοτεχνια και 6% σε αγροτικη παραγωγη, μια χωρα χωρις τουρισμο με μολις 309.000 κατοικους!! Μετα την πτωχευση το μονο που μαθαμε για την Ισλανδια ειναι οτι ειχε ενα ηφαιστιο με περιεργο ονομα ενω για την ανακαμψη της οικονομιας της μεσα σε δυο χρονια δεν μιλησε ποτε κανενας.
Μυθος τεταρτος: Τα μετρα θα κρατησουν για τρια χρονια και μετα θα ερθει η ανακαμψη.



Η Ελλαδα καλειται να κανει τρια παγκοσμια ρεκορ οικονομιας. Το πρωτο ρεκορ είναι να καταφερει να φτασει σε ένα τετοιο οικονομικο επιπεδο ώστε να «διωξει» το ΔΝΤ μεσα σε διαστημα τριων ετων. Μεχρι σημερα δεν υπαρχει ιστορικο προηγουμενο με αλλη χωρα του κοσμου οπου το ΔΝΤ πηγε και «εκατσε» λιγοτερο απο 15-20 χρονια μεχρι η οικονομια να ανακαμψει. Το δευτερο ρεκορ που η Ελλαδα καλειται να κανει, είναι να μειωσει το ελλειμα της κατα 11 μοναδες μεσα σε τρια χρονια οπως προβλεπει το μνημονιο. Επισης δεν υπαρχει χωρα οπου ακομη και με τις πιο καλες οικονομικες συγκυριες των προηγουμενων χρονων να εχει πετυχει κατι παρομοιο, ποσο μαλλον η Ελλαδα που εχει μειωση της αναπτυξης και επενδυσεων, αυξηση πληθωρισμου και ανεργειας στην χειροτερη οικονομικη διεθνη συγκυρία των τελευταιων ετων. Ο τριτος αθλος που η Ελλαδα πρεπει να κανει είναι να πεισει τις αγορες ότι τα ομολογα της αξιζουν ώστε σε χρονικο οριζοντα τριετιας να ξαναβγει στη διεθνη αγορα για να δανειστει. Καμια μα καμια χωρα που τα ομολογα της εχουν χαρακτηριστει «junk» -σκουπιδια δηλαδη- από τους οικους αξιολογησης δεν εχει καταφερει να γυρισει πισω σε θετικες αξιολογισεις. Παραδειγματα τετοιων χωρων είναι η Αιγυπτος που είναι μια πετρελαιοπαραγωγος χωρα και το Αζερμπαιτζαν με τεραστια κοιτασματα φυσικου αεριου οπου εχει έναν από τους μεγαλυτερους ρυθμους αναπτυξης 9,30% που το κατατασει τριτο στον κοσμο μετα το Καταρ, η δε Αιγυπτος 28η στον κοσμο με ρυθμο αναπτυξης 4,70. Ο παραλογισμος όμως δεν σταματαει εδω. Η Ελλαδα οχι μονο δεν θα πετυχει αυτους τους στοχους αφου κατι τετοιο όπως καταλαβαινετε ειναι ανεφικτο αλλα θα μπαινουν και επιπροσθετα μετρα-εκβιασμοι- με το αιτιολογικο ότι δεν τους πετυχαινει !! Το ΔΝΤ αλλωστε σε εκθεση του αναφερει ότι τα μετρα που ελαβε η Ελλαδα είναι τα πιο σκληρα που εχει λαβει ποτε χωρα και θεωρει ότι είναι σχεδον ουτοπιστικο να καταφερει μια τετοια μειωση. Γιατι λοιπον το ΔΝΤ προσπαθει να εφαρμοσει ένα προγραμμα που το ιδιο παραδεχεται ότι δεν θα πετυχει? Η εξηγηση είναι αρκετα απλη, η ΕΕ δεν ειχε κανεναν μηχανισμο για να κανει υποτιμηση αυτό που λογικα θα εκανε μια οποιαδηποτε άλλη χωρα σε παρομοια περιπτωση. Η «κριση» στην Ελλαδα εδωσε αυτό το εργαλειο στην ΕΕ με την ισοτιμια ευρω/δολαριου σημερα (06/06/2010) να κυμαινεται στο 1,201.
Μυθος πεμπτος: Η Τουρκια εδιωξε το ΔΝΤ και τα κατεφερε.



Άλλος ενας αστικος μυθος . Το ΔΝΤ καταρχην εφυγε μονο του από την Τουρκια μετα από μια περιοδο περιπου εικοσι ετων που ηταν εκει και αφου καταφερε να εφαρμοσει το πολυετες προγραμμα του, με τεραστιες αρνητικες συνεπειες για τον απλο λαο αλλα και την ιδια την κυβερνηση αλλα σωστα μανταψατε με μονες κερδισμενες της πολυεθνικες που απομυζησαν τον τεραστιο πλουτο της και το φτηνο εργατικο δυναμικο. Η «τελευταια επιτυχια» του ΔΝΤ ηταν η εκχωρηση σε πολυεθνικες εταιριες εξορυξη 12 δις βαρελιων πετρελαιου στην Κασπια. Η «ευμαρεια» μετα από 20 χρονια παρουσιας του ΔΝΤ είναι εμφανης με τα επιτοκια των τραπεζων να κυμενονται μεταξυ 15 και 20% ενώ το κατά κεφαλην εισοδημα είναι 11000$ το χρονο με τα 2/3 του πληθυσμου να είναι κατω από τα ορια της φτωχιας και με ρυθμο αναπτυξης -5,6% πραγμα που φερνει την Τουρκια στην 194 θεση παγκοσμιως σε συνολο 213 χωρων.
Μυθος εκτος: Η Ελλαδα ευθυνεται για την κριση και μπορει να επηρεασει αρνητικα ολη την ευρωζωνη.



Ψεμα!! Η Ελλαδα ειχε και εχει οικονομικα προβληματα αλλα δεν ευθυνεται για την κριση . Οι μοναδικοι υπευθυνοι για αυτή την «κριση» είναι η Γερμανια και οι ΗΠΑ. Το 2009 η Γερμανια κατεγραφε ιστορικα χαμηλα και την μεγαλυτερη υφεση των τελευταιων 40 χρονων, λογω της εξαγωγης της αμερικανικης κρισης στην Ευρωπη ενώ οι ΗΠΑ προσπαθουσαν να συνελθουν από το τραπεζικο κραχ. Τον Οκτωβριο του ιδιου ετους διενεργουνται εκλογες στην Ελλαδα ( οχι τυχαια ) και γινονται οι αποκαλυψεις για διψηφιο αριθμο ελλειματος, πραγμα που πυροδοτει μια από τις μεγαλυτερες πτωσεις του ευρω . Η Γερμανια παρουσιαζει μια πρωτοφανη ανακαμψη της οικονομιας της λογω αυτης της εμμεσης υποτιμισης αφου γινεται «φθηνοτερη» και κατ’επεκταση ανταγωνιστικοτερη στις διεθνεις αγορες . Συγκεκριμενα η Γερμανια από το -3,5% του ρυθμου αναπτυξης στο δευτερο τριμηνο του 2009 καταφερνει και φτανει στο +0,6% στο τεταρτο τριμηνο του ιδιου ετους!! Μεχρι και το τελος του 2010 η Γερμανια και μονο η Γερμανια από τα Ευρωπαικα κρατη εκτιμαται οτι θα εχει κερδισει απο την "Ελληνικη κριση" περι τα 300 δις Ευρω οσο δηλαδη και το χρεος της χωρας μας αφου η ισοτιμια ευρω δολαριου συνεχως πεφτει πραγμα που κανει την Γερμανια (3η χωρα στον κοσμο σε εξαγωγες) παρα πολυ ελκυστικη για εμποριο. Το ευλογο ερωτημα που γενναται εδω ειναι συμφερει την Αμερικη ο "ανταγωνιστης" της (ευρω) να ειναι πιο φθηνος? Η απαντηση ειναι παρα πολλη απλη. ΝΑΙ την συμφερει και αυτο διοτι μπορει και αναχρηματοδοτει το ιλιγγιωδες χρεος της υψους 12τρις δολαριων δανειζομενη απο τον ανταγωνιστη φθηνοτερα!! Το προβλημα που θα προκυψει συνολικα από ολη αυτή την πρακτικη είναι ισως μια εντελως ανεξελεγκτη κατηφορα για ολη την ευρωπη.

troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου