yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Έτοιμο για τέσσερις πολέμους


Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πενθήμερη άσκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με την κωδική ονομασία «Turning Point 4» το σενάριο της οποίας προβλέπει άμυνα και αντεπίθεση σε ενδεχόμενη μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ από 4 μέτωπα. Ο επικεφαλής της άσκησης ταξίαρχος Γκάντι Άισεκτον δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί να είναι ετοιμοπόλεμος εντός ωρών, προσθέτοντας πως μπορεί να αντιμετωπίσει συγχρόνως μέτωπο με Συρία και Λίβανο, μέτωπο από τη Γάζα και επίθεση από το Ιράν!
Όπως είναι ευνόητο οι δηλώσεις του ισραηλινού αξιωματικού προκάλεσαν έντονη νευρικότητα στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως στα όμορα κράτη. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η άσκηση είναι απλώς άσκηση ρουτίνας και όχι επακόλουθο οποιουδήποτε περιστατικού που σχετίζεται με την ασφάλεια.
Φαίνεται πάντως πως δεν ήταν αρκούντως πειστικός καθώς η Συρία έχει θέσει τις αεροπορικές δυνάμεις της και την αεράμυνά της σε υψηλό συναγερμό, ενώ η Χεζμπολάχ έχει...
μεταφέρει χιλιάδες πολιτοφύλακες στο νότιο Λίβανο και έχει θέσει τα σύνορα σε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση.


Η Χεζμπολάχ εξοπλίζεται με πυραύλους Fateh
Η προετοιμασία της Σιιτικής οργάνωσης για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με τη συμβολή του Ιράν και της Συρίας, φαίνεται ότι είναι δεδομένη. Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιων, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, η Χεζμπολάχ διαθέτει, σήμερα, στο νότιο Λίβανο περίπου 40.000 πυραύλους, αριθμό δεκαπλάσιο εκείνου, τον οποίο είχε εκτοξεύσει το 2006.
Μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, πρόσφατα, είχε απειλήσει ότι στην περίπτωση που η Χεζμπολάχ τολμήσει να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, τότε η Συρία θα επιστρέψει στην «Εποχή του Λίθου».
Η πλειοψηφία των 35.000 πυραύλων, που βρίσκονται στην κατοχή της Χεζμπολάχ είναι μικρού βεληνεκούς και, ουσιαστικά, χρησιμεύουν μόνο για τον εκφοβισμό των Ισραηλινών που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Αυτό που προκαλεί πραγματική ανησυχία στους Ισραηλινούς είναι η προμήθεια από τη Χεζμπολάχ εκατοντάδων ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, τύπου «Fateh-110», το βεληνεκές των οποίων αγγίζει περίπου τα 200 χιλιόμετρα, άρα μπορούν να πλήξουν ακόμη και το Τελ Αβίβ.
Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ σκόπιμα έχει επιλέξει τα σημεία εκτόξευσης των πυραύλων να βρίσκονται εντός του κέντρου των πόλεων του νοτίου Λιβάνου, ώστε ο ισραηλινός Στρατός, στην περίπτωση κατά την οποία αποφασίσει ν’ αντεπιτεθεί, να λάβει υπόψη του ότι, ενδεχομένως, να προκαλέσει το θάνατο δεκάδων αμάχων.
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλειμάν, αν και ο ίδιος είναι Χριστιανός, υπερασπίζεται την Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι η αντίσταση και η κατοχή όπλων, δεδομένης της καθημερινής ισραηλινής απειλής, είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Πηγή:www.enimerosi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου