yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη θύελλα αντιδράσεων και την απειλή πρόσθετων φόρων για πληθώρα φορολογουμένων με μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρότερα.

Περιορισμό του ορίου 30% εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη θύελλα αντιδράσεων και την απειλή πρόσθετων φόρων για πληθώρα φορολογουμένων με μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρότερα.

Το ενδεχόμενο διορθώσεων άφησε χθες ανοιχτό με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος προκειμένου να μην αδικηθούν, όπως είπε, οι έχοντες μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι πράγματι, με την αρχική εξαγγελία του μέτρου, μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων και να διασφαλίσουν το αφορολόγητο.

Έτσι, εναλλακτικά εξετάζεται ήδη είτε να μειωθεί το όριο των απαιτούμενων αποδείξεων επί του δηλούμενου εισοδήματος από το 30% στο 20% είτε να διευρυνθεί η λίστα των αποδείξεων που θα αναγνωρίζονται. «Θα μπορούσε να διευρυνθεί η λίστα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προστεθούν οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας», λέει αρμόδιο στέλεχος παραπέμποντας και στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα προηγηθεί της κατάθεσής του στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αποκλείεται παράλληλα να καθορισθούν ποσοστά κλιμακούμενα από 10% έως 30%, ανάλογα με το ύψος του ετησίου εισοδήματος.

Με την αρχική μορφή του μέτρου όπως παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών, φορολογούμενοι με ετήσιο δηλούμενο εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματός τους, ποσοστό που διευρύνεται στο 30% για εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ.

Κρύβει αδικίες.
Και αυτός ο διαχωρισμός ενσωματώνει αδικίες. Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ χρειάζεται αποδείξεις 1.200, αλλά φορολογούμενος με εισόδημα 12.500 χρειάζεται αποδείξεις 3.750. Παράλληλα φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ χρειάζεται αποδείξεις 12.000- όπως όμως και ο φορολογούμενος με εισόδημα 300.000, που προφανώς δεν θα έχει καμία δυσκολία στη συγκέντρωσή τους.

Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα του μέτρου είναι η εξαίρεση από τις αποδείξεις που «χτίζουν» το αφορολόγητο των βασικών μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, το ενοίκιο, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια αεροπλάνων, τρένων, λεωφορείων, πλοίων κ.λπ., και βέβαια όλων των δαπανών που αποτελούν τεκμήρια (αυτοκίνητα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

Πηγή Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου