yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Συγγνώμη Νετανιάχου σε Ερντογάν για την επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απολογήθηκε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο Τούρκων ακτιβιστών το 2010, κατά τη διάρκεια επιδρομής Ισραηλινών κομάντος σε στολίσκο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, ενώ κατευθυνόταν προς τη λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Ιορδανία, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι κύριοι Νετανιάχου και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα Παρασκευή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά τις στενές σχέσεις συνεργασίας μας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων μεταξύ τους, για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν σε βαθύτερη συνεργασία για το θέμα αυτό και μια σειρά από άλλες προκλήσεις και ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των εννέα θυμάτων τουρκικής εθνικότητας κατά τη διάρκεια της επιδρομής Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φέρεται να αποδέχθηκε τη συγγνώμη του ισραηλινού ομολόγου του και να συμφώνησε μαζί του σε ό,τι αφορά την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.

Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε θέσει ως απαράβατο όρο για την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ την δημόσια έκφραση συγγνώμης από τον Νετανιάχου για την αδικαιολόγητη χρήση βίας από τους Ισραηλινούς κομάντος και το θάνατο των εννέα Τούρκων ενώ το πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους έπλεε σε διεθή ύδατα. 

Μετά την πρόκληση του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, το Ισραήλ ενίσχυσε τις διμερείς σχέσεις του με την Ελλάδα πραγματοποιώντας κοινές αεροναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου