yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κίνδυνος για αργό θάνατο της Κύπρου


To νομοσχέδιο για τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που ψηφίστηκε στόχο έχει να αποτρέψει την φυγή,δηλαδή το λεγόμενο bank run και να κρατήσει τα διαθέσιμα μέσα στις κυπριακές τράπεζες.Αυτό όμως θα εγκλωβίσει τα κεφάλαια εντός των αναξιόπιστων, μετά από τις εξελίξεις τραπεζών για αγορές,επενδυτές και επιχειρήσεις, μπλοκαροντάς τα επί μακρό και άγνωστο για πόσο μεγάλο διάστημα.

Κατά τον τρόπο αυτό οι κυπριακές τράπεζες θα αδρανοποιηθούν και πολύ δύσκολα θα μπορούν να εκτελέσουν τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες,δηλαδή να ανατροφοδοτούν την οικονομία.Η απειλή μιας βαθιάς ύφεσης από πλήρη έλλειψη ρευστότητας αλλά και απο τα επερχόμενα συμπληρωματικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσει σε οδυνηρή συρρίκνωση το κυπριακό ΑΕΠ.Την ίδια στιγμή τα εργαλεία ανάκαμψης δεν υφίστανται ενώ η εμπιστοσύνη που έχει κλονισθεί δεν πρόκειται να αποκατασταθεί.

Τα μέτρα ελέγχου που παγώνουν τους λογαριασμούς ελληνικών επιχιερήσεων αλλά και ιδιωτών στην Κύπρο περιλαμβάνουν από δεσμεύσεις λογαριασμών με υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης καταθέσεων προθεσμίας μέχρι περιορισμούς στην διακίνηση για πληρωμές και μεταφορές.Κατά τον τρόπο αυτόν τα ελληνικά κεφάλαια στην Κύπρο παγώνουν και μένουν παγιδευμένα και αδρανή σε μια οικονομία,για την οποία το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδείνωση.

Με μαθηματική ακρίβεια το πακέτο μέτρων όπως θα εκτελεστεί αποδυναμώνει πλήρως την κυπριακή οικονομία η οποία χάνει κάθε διαπραγματευτικό ατού και κινδυνεύει πια να γίνει έρμαιο των γεωπολιτικών δυνάμεων, που θα αναμετρηθούν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.Στα πλαίσια αυτά ο πρώην υπουργός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λιέλ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνομιλήσει με την Τουρκία για το φυσικό αέριο, ρίχνοντας γέφυρα στην εξομάλυνση της σχέσης με την Τουρκια.

Δυο στοιχεία επίσης αποτιμούν την δραματική ανατροπή των δεδομένων για τις ΑΟΖ της ΝΑ Μεσογείου.Η δημοσιοποίηση των απόψεων Τούρκων αναλυτών, ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία αλλά και οι τελεφωνικές συνομιλίες Νετανιάχου-Ερτνογάν,που μετέδωσε το Ρόιτερσ κατά την αποχώρηση του προέδρου Ομπάμα από το Τελ Αβίβ.

Εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται στις ουρές Κοινωνικών Παντοπωλείων
Την ίδια ώρα παραλογισμός επικρατεί στην Κύπρο καθώς εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται στις ουρές Κοινωνικών Παντοπωλείων για να προμηθευτούν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και βρεφικό γάλα επειδή δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τις τράπεζες λόγω οικονομικής ασφυξίας. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κυπριακού Συνδέσμου Υπεραγορών Αντρέα Χατζηαδάμου τα ράφια των υπεραγορών κινδυνεύουν να μείνουν άδεια. 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηαδάμου είπε πως τα αποθέματα των υπεραγορών αρκούν για ακόμα δύο ή τρεις ημέρες, προσθέτοντας πως αν δεν εξευρεθεί λύση και οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει πρόβλημα.

«Αν δεν υπάρξει λύση και αν οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση τους να εφοδιάζουν τις υπεραγορές μόνο με μετρητά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και κενά στα ράφια των υπεραγορών. Προς το παρόν τα αποθέματα που έχουν οι υπεραγορές μπορούν να διαρκέσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα», 
εκτιμά ο κ. Χατζηαδάμου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των υπεραγορών για αυτή την εβδομάδα, ο κ. Χατζηαδάμου είπε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύουμε», σημειώνοντας ότι «αν συνεχίσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τις επόμενες μέρες -και με την προϋπόθεση ότι οι προμηθευτές δεν θα ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν, για προμήθεια των υπεραγορών μόνο με ρευστό- ναι, πιθανόν να παρατηρήσουμε ελλείψεις».

«Είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των υπεραγορών, νοουμένου ότι δεν θα ανακαλέσουν και δεν θα δείξουν τη στήριξη που πρέπει να δείξουν οι προμηθευτές στις ιδιαίτερα πρωτοφανείς εξελίξεις, που περνά ο τόπος», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου κάλεσε τον κόσμο να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα βρεθεί κάποια λύση στο αδιέξοδο του τόπου και δεν θα υπάρξουν κενά ράφια.
Επιπλέον, ανέφερε πως οι υπεραγορές τις τελευταίες μέρες πάσχουν από ρευστότητα, αφού στο πλαίσιο της συνδρομής και της στήριξης του Κύπριου καταναλωτή και της κυπριακής οικονομίας διεξάγουν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες και επιταγές. Είπε ακόμα πως «το 70% των πωλήσεων των υπεραγορών γίνεται πλέον με αυτό τον τρόπο και έτσι η ρευστότητα των υπεραγορών είναι πολύ περιορισμένη».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τους προμηθευτές να δείξουν κατανόηση για την κατάσταση, καθώς και να αλλάξουν στάση στη φιλοσοφία που έχουν αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου