yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η Καστοριά στο δίκτυο ελληνικών και τουρκικών Δήμων για πολιτισμικό τουρισμό



Ήδη 100.000 Τούρκοι μαθητές έκλεισαν εκδρομές σε ελληνικά σημεία αναφοράς ενώ μεγάλα τουριστικά γραφεία της γείτονος προτείνουν εκδρομές σε Ήπειρο, Θράκη και Μακεδονία μέσα από μια χαρακτηριστική διαδρομή για την οποία κυκλοφορεί και ενημερωτικό φυλλάδιο στα τουρκικά

Πρωτοβουλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών σωματείων Φάνη Ισαακίδη που βρήκε ανταπόκριση στις δύο χώρες
Να που μεμονωμένοι άνθρωποι όταν πιστεύουν στην συνεύρεση των λαών, όταν λειτουργούν με αγνά κίνητρα και προθέσεις φέρνουν αποτελέσματα όπως η πρωτοβουλία του προέδρου της πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδας, Φάνη Ισαακίδη να φέρει σε επαφή δήμους της Τουρκίας με δήμους της Ελλάδας κι απώτερο στόχο την ανάπτυξη του πολιτισμικού τουρισμού. 

Για το όλο εγχείρημα μίλησε στην εκπομπή «Πολιτικό ταγκό» του ράδιο Χρόνος 87,5 fm ως φιλοξενούμενος ο κ. Ισαακίδης μεταφέροντας τον ενθουσιασμό του από την αποτελεσματικότητα της όλης προσπάθειας και την πρώτη επίσκεψη κλιμακίου των Τούρκων δημοσιογράφων και τουρ οπερέϊτορς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση μετείχαν στην ξενάγηση σε όλο το χώρο της βόρειας Ελλάδας μέχρι και την Ήπειρο κι οργάνωσαν ήδη τουριστικά πακέτα εκδρομών. 
«Σκέφθηκα ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα αναδεικνύοντας τα μνημεία μας στην Ελλάδα και δεν εννοώ μόνο τα οθωμανικά, αλλά όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, την βαριά πολιτιστική μας κληρονομιά όπως εκφράζεται αυτή και μέσα από ζωντανά πανηγύρια αναβιώσεις εθίμων, γευσιγνωσία, οινογνωσία, μέσα από τα αξιόλογα μουσεία που διαθέτουμε και ενδιαφέρουν μεγάλη μερίδα Τούρκων τουριστών», θα πει. «Απευθύνθηκα στο Πατριαρχείο ήρθαμε σε επαφή με πέντε τουρκικούς δήμους, ανταποκρίθηκαν και κινητοποίησαν ένα δικό τους δίκτυο δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων. Η ξενάγησή τους ήταν άψογη, είχε μεριμνήσει το υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη, έγινε στα αγγλικά, είδαμε τα πάντα μέχρι τις εκκλησίες στην Καστοριά, τα γεφύρια στην Κόνιτσα, τα μνημεία στα Γιάννενα, το μουσείο της Βεργίνας. Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος και είδαμε αμέσως μετά όλα να μετουσιώνονται σε πράξη και να προτείνουν ήδη δύο μεγάλα γραφεία την πολιτισμική αυτή εκδρομή άμεσα».
[Το τζαμί του Διδυμοτείχου επιβλητικό στο κέντρο της πόλης μπορεί να συντηρήσει τουριστικά όλο τον Έβρο αν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και προβολή του ως πολιτιστικό μνημείο. Τα έξοδα για την επισκευή του τζαμιού θα αντιμετωπιστούν από Ε.Ε, ενώ για τις εργασίες θα υπογραφεί και συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την σχολή μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου και τον δήμο Διδυμοτείχου]
Όπως πληροφορούμαστε ήδη 100.000 μαθητές σχολείων της Τουρκίας δήλωσαν ότι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών τους, ενώ αν ξεπεραστεί και το θέμα της βίζας που για μια πενταμελή οικογένεια αγγίζει τα 500 ευρώ όπως μας ενημερώνουν η τουριστική προσέλευση θάναι πιο αθρόα. Και πάλι οι κάτοικοι του γειτονικού Έβρου έχουν αισθανθεί την προσέλευση Τούρκων τουριστών για μονοήμερες εκδρομές, ενώ και η ανακαίνιση και συντήρηση του ιστορικού τεμένους του Διδυμοτείχου του Βαγιαζήτ Πασά θα αποτελέσει ήδη τουριστικό κράχτη μουσουλμάνων κι όχι μόνο επισκεπτών γιατί είναι πολιτιστικό μνημείο της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί το τέμενος θα έχει ολοκληρωθεί το 2015 και θα κοστίσει 4.250.000 ευρώ κονδύλια που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Έτσι όπως αναπτύσσεται ο τουρισμός στην Κωνσταντινούπολη, την Έφεσο, την Καππαδοκία, στην Προύσα και την Αλικαρνασσό στην Τουρκία θα υπάρξουν αντίστοιχοι ελληνικοί πόλοι έλξης των Τούρκων τουριστών που ήδη διαφημίζονται σε έντυπο που κυκλοφορεί στα τουρκικά, μιλώντας για την σύγχρονη Ελλάδα αλλά μέσα από το διάβα των αιώνων. 

Τα βήματα αυτά μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα μπαίνοντας στο παιγνίδι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όπως οι ξενοδόχοι και οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες ώστε να υπάρξουν κι εποικοδομητικές συμπράξεις.
Δήμο Μπακιρτζάκη
xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου