yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Περιβαλλοντική Μόλυνση στο Δ. Δ. Κορησού – Απάντηση στην επιστολή της ΔΕΥΑΚ από τον Γ.Τσακιρίδη και την ΟΡΕΣΤΙΑΣ


Καστοριά, 29 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣ: ΔΕΥΑΚ (ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 14792)
ΥΠΟΨΙΝ Προϊστάμενου Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Παναγιώτη Διαμαντόπουλου

Θέμα: Περιβαλλοντική Μόλυνση στο Δ. Δ. Κορησού – Απάντηση στην επιστολή της (04/04/2013, Αρ. Πρωτ. 1128)

Κύριε Π. Διαμαντόπουλε,
Με αφορμή την απάντησή σας την 04/04/2013, Αρ. Πρωτ. 1128, στο αίτημά της Ανεξάρτητης Κίνησης Νέων Καστοριανών Πολιτών «ΟΡΕΣΤΙΑΣ» σχετικά με την Περιβαλλοντική Μόλυνση στο Δ. Δ. Κορησού, θα ήθελα να σας παροτρύνω ότι αντί να ευλογείτε τα γένια σας για το έργο που προσφέρετε, θα ήταν πολύ πιο συνετό να εστιάσετε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Δήμου Καστοριάς και των περιχώρων του. Ξεκινήσατε την απάντηση στο αίτημά μας, ότι ο τόνος μας είναι καταγγελτικός, και ίσως ως ένα σημείο να είναι όπως το περιγράφετε, όμως θεωρούμε την ανάδειξη της περιβαλλοντικής μόλυνσης στη Κορησό μια πράξη περισσότερο παραινετική παρά καταγγελτική καθώς αν θέλαμε να σας καταγγείλουμε θα απευθυνόμασταν στις εισαγγελικές αρχές, στον επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε άλλα αρμόδια όργανα και περιβαλλοντικές οργανώσεις με συνέπεια να υποστείτε τις ευθύνες της απραξίας σας. Εμείς όμως, θεωρήσαμε σωστότερο να σας παρακινήσουμε να επιλύσετε το εν λόγω πρόβλημα και για αυτό το λόγο σας αποστείλαμε όλο το σχετικό υλικό της διαπίστωσής μας, ύστερα βέβαια από τις διαμαρτυρίες συμπολιτών μας στη Κορησό, που πλήττονται από αυτή τη προβληματική κατάσταση.
Σε σημείο της απαντητικής σας επιστολής αναφέρετε την άγνοιά μας, σχετικά με τους οικισμούς Λιθιάς και Κορησού που δεν διαθέτουν ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα, όμως αυτό που λέτε δεν έχει κανένα νόημα στην κείμενη περίπτωση του προβλήματος. Είναι γεγονός ότι οι εν λόγω οικισμοί, κατά το ήμισυ διαθέτουν οικιακές δεξαμενές βοθρολυμμάτων ενώ τα υπόλοιπα νοικοκυριά εξυπηρετούνται με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο λόγω της δική σας αμέλειας και κωλυσιεργίας πάνω από δυο χρόνια παραμένει προβληματικό. Εξαιτίας του χαλασμένου αντλιοστασίου πλησίον της Κορησού, τα λήμματα των δύο οικισμών διοχετεύονται σε μακροχρόνια περίοδο, παράνομα σε ανοιγμένο αύλακα μήκους 1,5 χιλιομέτρου, διαμέσου καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων στο κάμπο της Κορησού και από κει καταλήγουν στον παραπόταμο της Σταραρέκας για να καταλήξουν στη λίμνη. Από το 2010 που ο Δήμος της Καστοριάς έγινε Καλλικρατικός δεν πράξατε καμιά ενέργεια για την διόρθωση του υφιστάμενου προβλήματος ενώ θα έπρεπε να καταλογίσετε ευθύνες και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές του τότε Δήμου Αγίων Αναργύρων για το μέγεθος του προβλήματος.
Σε σημείο της απαντητικής σας επιστολής αναφέρετε ότι «Το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο συμπλέκεται με το δίκτυο όμβριων υδάτων». Επί αυτού, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε, ότι το υφιστάμενο δίκτυο στη περιοχή της Κορησού είναι σε χείριστη κατάσταση και θα πρέπει άμεσα να πράξετε ενέργειες για τον καθαρισμό και αποσυμφόρηση των φρεατίων, πολλά εξ αυτών έχουν καλυφθεί από σκουπίδια και χώματα και καθίστανται δυσλειτουργικά να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της ύπαρξής τους. Μια περιήγηση στη Κορησό θα σας πείσει για το μέγεθος του προβλήματος…
Τέλος, σχετικά με το θέμα του κατεστραμμένου αντλιοστασίου, για χρόνια τα λήμματα των πέριξ οικισμών μόλυναν συνεχώς τον κάμπο της Κορησού καθώς και όλη τη γύρω περιοχή επιβαρύνοντάς την με μεγάλα μικροβιακά φορτία και συνάμα αποτελώντας κίνδυνο για την δημόσια υγεία των κατοίκων της. Το εν λόγω πρόβλημα, προϋπήρχε και προγενέστερα της υφιστάμενης δημοτικής αρχής, όμως αυτό δεν αποτελεί πανάκια της απραξίας σας καθώς όπως αναφέρατε και οι ίδιοι, στις 24-01-2013 δημοπρατήσατε έργο προϋπολογισμού 2.019.000 € «Σύνδεση δικτύων αποχέτευσης Βασιλειάδος, Μελισσοτόπου και Σταυροποτάμου με Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Καστοριάς», ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση και γνωρίζοντας την ύπαρξη του υφιστάμενου προβλήματος. Και μην συγχέουμε ότι άλλο ζήτημα είναι η ολοκληρωμένη σύνδεση των πέριξ χωριών της Κορησού με το αποχετευτικό δίκτυο και άλλο ζήτημα ένα κατεστραμμένο αντλιοστάσιο, το οποίο ενώ μπορούσε να επισκευαστεί για πολλά χρόνια έμεινε δυσλειτουργικό μολύνοντας μια ολόκληρη περιοχή. 




Ο επικεφαλής


Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης






ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ, 04/04/2013
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 1128
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Δ.Ε.Υ.Α.Κ) 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: TEXNIKH ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΛEΦΩΝΟ: 2467027493-5
FAX: 2467027494
ΒΛΑΒΕΣ: 2467062102


ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε καταγγελία για τα λύματα Κορησού»
ΣΧΕΤ: 


Εκτιμούμε την περιβαλλοντική ευαισθησία του συμπολίτη μας αλλά δεν συμμεριζόμαστε τον καταγγελτικό του τόνο.
Η ΔΕΥΑΚ αθόρυβα, με επιμονή και μεθοδικότητα, κατάφερε να ελέγξει άμεσα τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης του νέου διευρυμένου “Καλλικρατικού” Δήμου. Σε λιγότερο από δυο χρόνια, παρέχει αποτελεσματικές και ουσιαστικές υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Καστοριάς. Όλα αυτά, χωρίς να της περισσεύει το προσωπικό και οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.
Θα ήταν εύκολο για τη ΔΕΥΑΚ να καταγγείλει την απαράδεκτη, σε πολλές περιπτώσεις, κατάσταση των υποδομών των νέων Δημοτικών Ενοτήτων που παρέλαβε, προτίμησε όμως να αφοσιωθεί στην επίλυση των προβλημάτων με τη μοναδική 30χρονη εμπειρία που είχε στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους δημότες του πρώην Δήμου Καστοριάς.
Τα αποτελέσματα είναι θετικότατα.
Στα δυο χρόνια αυτής της προσπάθειας και μεταξύ πολλών άλλων:
• πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες διορθώσεις στα αντλιοστάσια
• αποκαταστάθηκαν χρόνια προβλήματα στα δίκτυα
• καθαρίστηκαν & απολυμάνθηκαν δεξαμενές και γεωτρήσεις
• συστηματοποιήθηκε η χλωρίωση του πόσιμου νερού και ο έλεγχος της ποιότητάς του. 
Σήμερα η ΔΕΥΑΚ έχει 24ωρη ετοιμότητα για την άμεση αποκατάσταση μιας βλάβης σε οποιαδήποτε περιοχή του νέου διευρυμένου Δήμου. Παρέχει υγιεινό πόσιμο νερό σε όλους τους δημότες και διακινεί τα λύματα, όπου υπάρχουν δίκτυα, προς τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, οι οποίες λειτουργούν αδιάλειπτα σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους.
Επί της καταγγελίας: 
Ο κ. Ι. Τσακιρίδης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι οικισμοί Κορησού και Λιθιάς δεν έχουν ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο.
Έχει συνταχθεί η μελέτη και εντός των ημερών θα υποβληθεί πρόταση από τον Δήμο Καστοριάς για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του έργου «Αποχέτευση Οικισμού Κορησού», προϋπολογισμού3.787.000 €. 
Το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο συμπλέκεται με το δίκτυο ομβρίων και τα λύματα μαζί με τα όμβρια οδηγούνται σε ένα αντλιοστάσιο για να προωθηθούν προς τον Βιολογικό Σταθμό. Η ικανότητα αυτού του αντλιοστασίου, από κατασκευής του, μόλις που αρκεί για την προώθηση των λυμάτων των οικισμών. Για τα όμβρια δεν υπήρχε πρόβλεψη παρά μόνο μια διακλάδωση στον κεντρικό αγωγό με δικλείδες που εξέτρεπε τα νερά (λύματα και όμβρια) σε παρακείμενο ρέμα, για να αποφεύγεται το πλημμύρισμα του αντλιοστασίου σε βροχόπτωση. Το χειρότερο βέβαια ήταν ότι αυτό το αντλιοστάσιο η ΔΕΥΑΚ το παρέλαβε σε πολύ κακή κατάσταση. Οι δύο από τις τρείς υποβρύχιες αντλίες ήταν εκτός λειτουργίας με σοβαρή βλάβη και όλος ο θάλαμος ήταν κατάφορτος από φερτά υλικά (σκουπίδια).
Η ΔΕΥΑΚ καθάρισε το αντλιοστάσιο, ανέσυρε και επισκεύασε τις δύο αντλίες, διόρθωσε τον ηλεκτρικό πίνακα και έθεσε το αντλιοστάσιο σε λειτουργία. Η από κατασκευής αδυναμία του αντλιοστασίου, να μην έχει δηλαδή τη δυνατότητα να παραλάβει τα όμβρια παραμένει. Άλλωστε τα όμβρια δεν είναι παραδεκτά για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και δεν πρέπει να προωθούνται στο Βιολογικό Σταθμό. Η ΔΕΥΑΚ δεν ανοίγει την δικλείδα εκκένωσης στο ρέμα, ίσως κάποιοι γείτονες όμως φοβούμενοι ότι σε βροχόπτωση θα πλημμυρίσουν τα χωράφια τους πέριξ του αντλιοστασίου, την ανοίγουν. Δύο λουκέτα σπασμένα, από το καπάκι του φρεατίου, έχουν βρεθεί εκεί. 
Η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί να διαχειρισθεί με τον καλύτερο τρόπο την υπάρχουσα κατάσταση αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό.
Με παρέμβασή μας, αφού είχαμε έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα, ζητήθηκε από τον μελετητή η τροποποίηση της μελέτης του έργου «Σύνδεση δικτύων αποχέτευσης Βασιλειάδος, Μελισσοτόπου και Σταυροποτάμου με Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Καστοριάς» ώστε να περιλαμβάνει και την βελτίωση αυτού του αντλιοστασίου. 
Στο έργο λοιπόν αυτό προϋπολογισμού 2.019.000 €, που δημοπρατήθηκε στις 24-01-2013 και σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση και μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι εργασίες, περιλαμβάνεται ουσιαστικά ένα καινούργιο αντλιοστάσιο στη θέση αυτού του προβληματικού, που αναφέρουμε παραπάνω. 



Ο Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Παναγιώτης Διαμαντόπουλος διπλ. πολ/κός μηχ/κός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου