yt7RcBL2LbtVhTuhg5kcnuj7oIA

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πανικός σε Κωνσταντινούπολη και Μαρμαρά – Φόβοι για μεγάλο σεισμό


panikos se konstantinoupoli kai marmara fovoi gia megalo seismo 1 315x236 250x180 Πανικός σε Κωνσταντινούπολη και Μαρμαρά   Φόβοι για μεγάλο σεισμό


Φόβους για νέο ισχυρό καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία εκφράζουν Γερμανοί επιστήμονες επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος Προκειμένου να «προλάβουν» τον Εγκέλαδο, οι Γερμανοί επιστήμονες, σε συνεργασία με τούρκους συναδέλφους τους, άρχισαν τις εργασίες γεώτρησης για την εγκατάσταση ειδικού
υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης.
Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες Χέλμχολτς (GFZ), ξεκίνησαν πρόσφατα τις εργασίες προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο σεισμικής επιτήρησης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Το σύστημα θα περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένους σεισμικούς αισθητήρες οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε οκτώ υποθαλάσσιες «τρύπες» βάθους 300 μέτρων οι οποίες άρχισαν να ανοίγονται στα ανοιχτά της πόλης και γύρω από τη θάλασσα του ανατολικού Μαρμαρά.
Έτσι, οι επιστημόνες ευελπιστούν ότι θα υπάρχει ακριβής παρακολούθηση της μελλοντικής σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, που θεωρείται υψηλού κινδύνου. Τα δεδομένα των αισθητήρων θα στέλνονται απευθείας σε Γερμανία και Τουρκία και θα αξιολογούνται προκειμένου οι επιστήμονες να βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανό σεισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκέοργκ Ντρέζεν του Kέντρου GFZ, «η Ιστανμπούλ, με τους πάνω από 13 εκατ. κατοίκους της, βρίσκεται σε μια περιοχή υπερβολικά ευάλωτη από τους σεισμούς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα ισχυρό σεισμό μεγέθους έως 7,4 στην περιοχή» και συμπλήρωσε ότι η νέα τεχνολογία «θα δώσοειν σημαντικές πληροφορίες για τις τεκτονικές διεργασίες προτού συμβεί ένας μεγάλος σεισμός».
Η πρώτη πιλοτική γεώτρηση γίνεται στη χερσόνησο Τούζλα και, αφού ολοκληρωθεί και κριθεί επιτυχής, θα ακολουθήσει το άνοιγμα και των υπόλοιπων επτά υποθαλάσσιων πηγαδιών γεώτρησης.
tnsite.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου